Dorade met zwarte knoflook en courgette linzenstoof

Dorade met zwarte knoflook en courgette linzenstoof

Er zijn maar weinig dagen waarop ik niet lekker eet. Natuurlijk zijn er behoorlijk wat dagen wanneer ik weinig tijd heb maar dan nog is een snelle pasta zo gemaakt en bovendien heel lekker. Maar ik hou er ook van om wat uitgebreider te koken en te experimenteren met smaken. Met het oog op de feestdagen was ik al een tijd lang in de stemming om kerstwaardige gerechten te maken. Nu we deze kerstdagen vooral thuis zullen doorbrengen of in kleine kring, is het de ideale gelegenheid om lekker uit te pakken zoals met deze dorade met zwarte knoflook en courgette linzenstoof. Een heerlijk recept voor deze Kerst!

Dorade met zwarte knoflook en courgette linzenstoof

Hele vis bereiden

Zie je op tegen het bereiden van een hele vis? Gooi je bezwaren maar overboord want het is supermakkelijk. De visboer verwijdert de ingewanden voor je en mocht de kop van je vis je echt niet aanstaan dan vraag je of de visboer die ook verwijdert. Je moet de vis vooral goed schoonspoelen onder de kraan en droogdeppen. Vervolgens vul je deze lekker met goede smaakmakers en dan doet de oven de rest. Het lijkt heel wat namelijk maar het kost je maar 10 minuten om deze dorade met zwarte knoflook in de oven te zetten en ondertussen bereid je de courgette linzenstoof.

Dorade met zwarte knoflook en courgette linzenstoof

Dorade met zwarte knoflook en courgette linzenstoof

Dorade is een prachtige witvis met stevig vlees en een volle smaak. Een perfecte tegenhanger dus voor de kruidige zwarte knoflookboter die je makkelijk zelf maakt. Door inkepingen in de huid van de dorade te maken, dringen de smaken goed in de vis en natuurlijk maak je genoeg boter om er nog extra bij te serveren. De courgette linzenstoof smaakt er heerlijk bij en je kunt er gebakken aardappels of couscous bij serveren.

Dorade met zwarte knoflookboter en courgette linzenstoof

Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Trefwoord courgette, dorade, groenten, kerst, olijven, vis, zwarte knoflook
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • ovenschaal

Ingrediënten

  • 2 dorades ongeveer 1 kilo
  • 1 citroen in plakjes

Zwarte knoflookboter

  • 10 g zwarte knoflookteentjes
  • 15 g rozenharissa
  • 100 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl gemalen komijnzaad

Courgette linzenstoof

  • 2 courgettes in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 oranje of rode paprika in stukjes
  • 100 g berglinzen afgespoeld
  • 3 el groene olijven
  • 2 tl ras el hanout
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in waar de dorades in passen.
  • Maak de zwarte knoflookboter door alle ingrediënten luchtig te kloppen met de mixer.
  • Kook de berglinzen in 20 minuten in kokend water gaar en laat uitlekken.
  • Verhit in een ruime koekenpan wat olijfolie en fruit hier in de ui een paar minuten.
  • Voeg de courgette en paprika toe en bak dit op laag vuur met de ras el hanout tot de courgette en paprika zacht zijn.
  • Spoel de dorades goed af en dep ze droog. Bestrooi ze met peper en zout en snijd inkepingen in de huid. Maak deze niet te diep.
  • Doe wat van de zwarte knoflookboter in de inkepingen en in de buikholte en doe daar ook wat plakjes citroen in.
  • Zet de vis 20 à 25 minuten in de oven tot deze gaar is.
  • Doe de uitgelekte linzen en de olijven bij de courgette en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Serveer de dorade met de courgette linzen stoof en met extra zwarte knoflookboter.
  • Lekker met gebakken aardappels.

Ook gek op vis?

Zeker met de kerstdagen vind ik een visgerecht ideaal. Deze zijn toch vaak wat lichter en dat is in combinatie met een voor- en nagerecht dan net even wat fijner! Of je nu voor de dorade met zwarte knoflookboter en courgette linzenstoof gaat of juist wat anders, er staat inspiratie genoeg op de blog!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.