Pizza met asperges, bechamel, truffel en ham

Pizza met asperges, bechamel, truffel en ham

Ik durf het bijna niet te zeggen maar dit was de eerste keer dit jaar dat ik witte asperges at. Het witte goud van Hollandse bodem is altijd wel aan mij besteed maar dit jaar kwamen er vaker groene op tafel. Voor de pizza avond van dit heerlijke Pinksterweekend kreeg ik vriendin Andrea op bezoek en dat is extra reden om de pizza’s naar een culinair hoogstandje te tillen want op haar blog Anniepannie staan ook de lekkerste gerechten! En dus ontstond het idee voor deze pizza met asperges, bechamel, truffel en ham en dat was echt een feestje!

Foto door Anniepannie

Hét perfecte basisrecept voor pizzadeeg

Het maken van een goede pizza begint met hét perfecte basisrecept voor pizzadeeg! Het is helemaal niet moeilijk om dat zelf te maken en te vormen. Je kunt het deeg op verschillende manieren maken: met de hand of in de keukenmachine. Ik gebruik meestal de keukenmachine omdat dat gewoon makkelijk is. In de video hieronder laat ik je zien hoe je het pizzadeeg vormt. Er komt geen deegroller aan te pas! Ik gebruik trouwens een pizzaschep om de pizza in de oven te schuiven. Die bestrooi ik altijd met semolina zodat het deeg er niet aan vast plakt. Ook serveer ik de gebakken pizza’s het liefs op een houten serveerplank. Porselein of plastic komt de versgebakken bodem niet ten goede.

Pizza met asperges, bechamel, truffel en ham op de foto

Ik heb dus maar één foto van deze pizza met asperges, bechamel, truffel en ham en die is van Andrea. Soms heb ik gewoon geen zin om tijdens etentjes foto’s te maken maar dit recept is te lekker om nog een jaar te laten liggen dus ik gebruik de foto van Anniepannie die ze trouwens met haar mobiel maakte en nu staat er een nieuwe mobiele telefoon met perfecte camera op mijn verlanglijstje haha. Het aspergeseizoen duurt immers maar tot 24 juni dus we moeten er nog even van genieten zolang het kan! En ik hoop natuurlijk dat jij net zo gaat genieten van deze geweldige pizza als wij hebben gedaan!

pizza-met-asperges-bechamel-truffel-en-ham
Foto door Anniepannie

Pizza met asperges, bechamel, truffel en ham

Deze pizza met asperges, bechamel, truffel en ham is een waar culinair hoogstandje en onweerstaanbaar!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord asperges, bechamelsaus, ham, mozzarella, truffel
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 12 minuten
Totale tijd 1 uur 2 minuten

Equipment

  • oven

Ingrediënten

  • 1 bol basisrecept pizzadeeg
  • 1/2 bol mozzarella in stukjes
  • 200 g asperges geschild en houtachtige onderkant verwijderd
  • 1 tl suiker
  • 20 g roomboter
  • 20 g bloem
  • 200 g melk
  • peper en zout
  • 2 tl truffelpasta
  • 3 plakken bourgondische ham

Instructies

  • Maak het pizzadeeg zoals beschreven in het basisrecept. Voor 1 pizza gebruik je 1/4 van het deeg dus 200 gram ongeveer. Verdubbel de hoeveelheden naar wens afhankelijk van hoeveel pizza’s je wilt beleggen.
  • Maak de bechamelsaus door de boter te smelten in een steelpan. Doe vervolgens de bloem erbij en laat dit op laag vuur een paar minuten al roerend koken.
  • Doe er steeds wat melk bij en blijf roeren tot je een gladde saus hebt. Breng het aan de kook en laat het indikken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de asperges in een ruime pan met koud water zodat ze net onderstaan en wat zout en een schepje suiker.
  • Breng aan de kook, laat 5-8 minuten zachtjes doorkoken en controleer met een scherp mes of ze gaar zijn. Laat ze uitlekken.
  • Verwarm de oven voor (inclusief bakplaat) op de pizzastand en zo heet mogelijk en vorm de pizzabodem met je handen op een met semolina bestrooid werkblad.
  • Bestrijk de bodem royaal met bechamelsaus en laat een rand van ongeveer 1 cm over aan de buitenkant. Schep hier de truffelpasta op en verdeel met een mes.
  • Verdeel de mozzarella, asperges en ham over de pizza en bak deze in 3 – 12 minuten gaar. Ik bak mijn pizza’s op 400 graden Celsius en dan zijn ze in 2 minuten gaar. In de oven bak ik ze op 275 graden (pizzastand) en dan zijn ze in ongeveer 8 minuten gaar.

Notities

Ik gebruik geen bloem om de pizza op het werkblad te vormen. Bloem verbrandt snel in de oven en is dus niet ideaal. Daarom gebruik ik semolina. Rijstbloem is een goed alternatief.

Inspiratie voor je eigen pizza avond

Doe net als ik en zet verschillende pizza’s op tafel voor meerdere mensen! Het eet gezellig en je kunt lekker veel proeven. Hier nog enkele suggesties voor heerlijke pizza’s:

Wil je dit recept bewaren?

Pinterest is ideaal om je favoriete recepten snel en overzichtelijk te bewaren. Gebruik onderstaande foto om het recept voor pizza met asperges, bechamel, truffel en ham snel terug te vinden!

pizza met asperges, bechamel, truffel en ham
foto door Andrea Tegel


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.