Bbq spiesen  

Melanza gegrilde aubergine

broodspiesen
Kip saltimbocca

courgettes uit de moestuin

citroenzalm met gamba's en courgette

Het heeft even geduurd maar het lijkt er nu toch voorzichtig op dat de zomer is begonnen. Dat betekent voor veel mensen lekker bbq-en en buiten eten! Nu moet ik eerlijk bekennen dat wij tot voor kort nooit barbecueden. We hadden zelfs geen bbq en dachten dat het altijd erg lang duurde. Je moest zo’n houtskoolbbq vast lang van tevoren aansteken en met kleine kinderen vonden we dat niet handig. Maar hadden we dat even mis! Via Facebook kon ik vorig jaar gratis een piepklein gietijzeren bbqtje ophalen dus vorig weekend hebben we het maar eens uitgeprobeerd. En het beviel goed! Haha, eindelijk heeft het bbq virus ons ook besmet. We dromen inmiddels al van een Big Green Egg maar daar moeten we nog even voor gaan sparen. En ik moet zeggen, dit kleine bbqtje doet het prima!

Vorige week grilde ik er een aubergine met de Melanza kruidenmix op die ik in mijn Foodybox vond. Ik kreeg 2 kruidenmixen: een voor Baba Ganoush (auberginepuree) en 1 om gegrilde aubergines mee te maken. De kruidenmixen zijn uniek want ze bevatten alleen kruiden en geen toegevoegd zout. Dit kun je zelf naar wens toevoegen. Verder voeg je alleen olijfolie en wat peper nodig en je hebt 2 heerlijke gerechten. Want ook Baba Ganoush is super bij de bbq. Als dip voor je vlees of om op je broodje te smeren. Ik voegde nog wat groene tabasco aan de Baba Ganoush toe voor wat extra pit! De Melanza kruidenmix koop je samen met een graffiti aubergine en daar zit gelijk het recept bij. Heel makkelijk dus en ook smakelijk. Ik zou de volgende keer wel wat meer olie toevoegen en het gebruiken voor 2 aubergines maar dat is persoonlijk. Dan is het net iets minder gekruid en proef je de aubergine beter. Ik  weet niet of het al te verkrijgen is maar het zal niet lang meer duren voordat je dit bij AH of Jumbo kunt kopen.

Ik houd ervan om te variëren met barbecueën. De standaard bbq pakketten zul je bij mij niet snel vinden. Er is namelijk zoveel meer mogelijk en dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Zoals ik hierboven al schreef, kun je aubergine en courgette heel goed roosteren. Snijd ze in dikke plakken, smeer ze aan beide kanten in met olie en kruiden en rooster ze goudbruin. Ze houden op de barbecue een lekkere bite en het is gezond! Ook qua vlees en vis is er genoeg dat je kunt bereiden. Vorige week grilde ik een hele forel. Hiervoor is een visklem erg handig. Ik vulde de forel met venkelzout (je kunt ook zeezout en gemalen venkelzaad nemen) en schijfjes citroen. De citroen karamelliseert op de barbecue en dat geeft zoveel smaak af! Die was ook zo enorm lekker dat ik helemaal vergeten ben hem eerst te fotograferen :-).

Op de site van Delicious Magazine kwam ik nog eens 7 ideeen voor bbq-spiesen tegen. Ik maakte de broodspiesen, de saltimbocca kip en een kleine variatie op de zalmspiesen. Echt allemaal aanraders, vooral de saltimbocca kip!

citroenzalm met gamba’s
Snijd 1 (bio)citroen in partjes en snijd 500 g zalmfilet in blokjes. Pel 16 gamba’s. Steek de zalm, gamba’s en citroenpartjes aan spiesen en bestrooi met zout en peper. Besprenkel met olijfolie. Gril, regelmatig kerend, 5 min.

broodspiesen
Snijd een Turks brood in blokken. Steek het aan spiesen. Meng 25 g gesmolten boter met 4 el olijfolie , 2 fijngesneden tenen knoflook en 2 el fijngesneden platte peterselie. Bestrijk het brood ermee. Gril, regelmatig kerend, 2 min. of tot het krokant en goudbruin is.

saltimbocca-kip
Meng 60 ml witte wijn, 60 ml olijfolie en 1 tl fijngesneden salie. Voeg 500 g kipfilet toe, in repen, en laat marineren. Snijd 90 gram parmaham in stukjes. Steek de kip en de ham aan spiesen. Bestrooi met zout en peper. Gril, regelmatig kerend, 10 min. Bestrooi met salieblaadjes.

Gegrilde courgettes en aubergines

Snijd 1 grote aubergine en 1 grote courgette (of meerdere kleintjes als je ze uit je moestuin haalt) in plakken van 5 mm dik. Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie met kruiden naar smaak of met de Melanza kruidenmix en voeg peper en zout naar smaak toe. Bestrijk de aubergine en courgette ermee en gril op de barbecue tot ze goudbruin zijn.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s