Zoenen uit de Koekjesbijbel

Zoenen uit de Koekjesbijbel

De winnaar van de allereerste editie van Heel Holland Bakt is wat mij betreft de meest allround winnaar van alle edities tot nu toe. Rutger van den Broek heeft inmiddels al 5 boeken op zijn naam staan waarvan de Koekjesbijbel zijn nieuwste is. Met een veelgelezen bakblog zit Rutger volgens mij nooit stil want er blijven maar heerlijke recepten uit zijn keuken komen. Ik maakte de zoenen uit de Koekjesbijbel en ben nog lang niet uitgebakken! 

zoenen uit de koekjesbijbel

Elke dag koekjes bakken

Ik zag zelfs op Facebook een bericht voorbij komen van iemand die iedere dag een recept uit de Koekjesbijbel maakt! Alhoewel het me fantastisch lijkt, heb ik daar geen tijd voor maar ik ga zeker meer bakken uit dit boek! Er staan meer dan 170 koekjesrecepten in en allemaal zien ze er zo ontzettend lekker uit! Ook de chocoladekoekjes die ik heb gemaakt waren heerlijk! Ik ben al heel mijn leven een enorm koekjesmonster dus ik word zo blij van dit boek! 

Rutger ontmoeten

Het was al een cadeautje op zich om dit boek te mogen ontvangen! Ik heb Rutger een paar maanden geleden ontmoet bij een workshop kleine taartjes maken bij Petit Gateau in Amsterdam en kort daarna kreeg ik een mailtje van Rutger dat hij eind augustus wat leuks wilde opsturen. Lucky me! Bij thuiskomst van onze vakantie vond ik dan ook een doos met daarin het boek met persoonlijke boodschap én ook nog eens een koekblik vol koekjes. Die zo lekker waren dat ze héél snel op waren haha. 

11 hoofdstukken vol koekjes

De koekjesbijbel is opgedeeld in 11 verschillende hoofdstukken, allemaal naar het soort koekje zoals chewy koekjes, brosse koekjes, gevulde koekjes en ook hartige koekjes. Voorafgaand aan de recepten vind je een hoop informatie over hoe je het boek gebruikt, de bakbegrippen en basistechnieken, ingrediënten, keukengerei en natuurlijk koekjesbaktips. Het hoofdstuk brosse koekjes is helemaal aan mij besteed met klassiekers zoals Jan Hagel en spritsen want daar ben ik echt gek op! Die ga ik dus snel maken!

Zoenen uit de koekjesbijbel

Toch wilde ik met jullie een van mijn andere lievelingskoeken delen. Dit stond al enorm lang op mijn lijstje om zelf te maken en ik had er op een of andere manier al maanden zin in dus vandaar dat ik de zoenen uit de koekjesbijbel wel moest maken. En ze waren zoooo lekker! Wel moet ik echt nog beter oefenen met het tempereren van chocola. Mijn chocola was nog iets te dik waardoor ik de zoenen er niet mooi in kon dopen maar ze smaakten er niet minder om. Ga jij een poging wagen om ze te maken? 

zoenen uit de koekjesbijbel

Ingrediënten en bereidingswijze zoenen uit de Koekjesbijbel

Deeg

 • 90 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 50 gram witte basterdsuiker
 • snuf zout
 • 1 eidooier, op kamertemperatuur
 • 150 gram bloem
 • 1/2 tl bakpoeder

Italiaanse meringue

 • 225 gram suiker
 • 60 ml water
 • 3 eiwitten 
 • snuf zout

Verder nodig

 • Bloem, voor het werkblad
 • 300 g pure chocolade, getempereerd

Aan de slag

 1. Doe de boter, basterdsuiker en het zout in een kom en meng door elkaar.
 2. Voeg de eidooier toe en meng erdoor. 
 3. Doe dan de bloem en het bakpoeder erbij en kneed tot een samenhangend deeg.
 4. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. 
 5. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. 
 6. Kneed het deeg even kort door en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 3 mm. 
 7. Steek met een ronde uitsteker van 4 cm cirkels uit het deeg. Herhaal tot je al het deeg hebt gebruikt. 
 8. Leg de cirkels op de bakplaat en bak de koekjes in 8-13 minuten goudbruin en gaar. 
 9. Laat ze afkoelen op een rooster. 
zoenen uit de koekjesbijbel

Meringue maken

 • Doe voor de meringue 200 gram suiker met het water in een steelpan en breng aan de kook. 
 • Klop ondertussen de eiwitten met een snuf zout stijf met een vrijstaande mixer.
 • Voeg de resterende suiker rustig toe aan het eiwit terwijl je blijft kloppen.
 • Giet de suikersiroop, wanneer deze 118 graden Celsius is, voorzichtig, al kloppend in een dun straaltje bij het eiwit. 
 • Laat de mixer op de hoogste stand kloppen tot de meringue handwarm is. 
 • Doe de meringue in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 cm en spuit bolletjes op de koekjes. 
 • Brand de meringue goed af met een gasbrander (meer dan op de foto) en laat een uur rusten. (in het boek staat 15 minuten maar ik kreeg de tip van Rutger om ze langer te laten staan).
 • Smelt de chocolade in een kunststof kom in de magnetron op de hoogste stand in intervallen van 20 seconden en roer iedere keer door.
 • Verkort de intervallen naar 10 seconden als de chocola begint te smelten. Blijf tussendoor elke keer goed roeren.
 • Stop met het verwarmen als het grootste deel van de chocola gesmolten is maar er nog wel enkele stukjes chocola te zien zijn.
 • Roer de chocola door tot de laatste stukjes zijn gesmolten en dan is je chocola klaar voor gebruik.
 • Doop de zoenen met de bovenkant in de pure chocolade en zorg er daarbij voor dat de chocola de zijkant van de koek ook bedekt. 
 • Schud overtollige chocola eraf en laat het stevig worden. 

Tips

Ik vond het best lastig die chocola goed te krijgen. Een stappenplan vind je ook op Rutger bakt.

Het dopen van de zoenen in de chocola is een kliederwerkje. Je kunt ook je zoenen op een rooster zetten met een lekbak eronder en dan de chocola over de zoenen gieten. Het wordt misschien minder strak maar die van mij zijn dat ook niet persé haha. 

Disclaimer

Dit boek heb ik gekregen van Rutger Bakt en uitgeverij Carrera culinair. De meningen in deze review zijn de mijne. Lees hier meer over mijn disclaimer. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.