Zelf druivenjam maken
Met druiven uit eigen tuin kun je zelf druivenjam maken. En wat is het toch leuk uit eigen tuin te kunnen eten! Dat kan al wanneer je een paar kruidenplantjes in een pot zet of als je een vierkante meter overhebt voor wat sla. Wij hebben een aantal druivenplanten in de tuin en ieder jaar is er een heerlijke druivenoogst. Maar we zijn verwend met de grote, pitloze druiven uit de supermarkt en deze druiven zijn toch wel wat klein en bevatten bovendien pitjes. Daarom kun je druiven verwerken tot heerlijke druivenjam of druivengelei.
Inhoudsopgave
Zelf druivenjam maken is heel makkelijk
Zelf druiven jam of druivengelei maken is een fluitje van een cent. Je neemt rijp fruit, geleisuiker en eventueel wat smaakmakers. Dat breng je aan de kook en laat je een tijdje pruttelen tot het de juiste dikte heeft. Ik gebruik voor het koken altijd een grote jampan zodat de warmte goed verdeeld wordt en ik goed kan roeren zonder dat heel de keuken onder spettert. Vervolgens doe je de jam in gesteriliseerde potten zodat je het lang kunt bewaren. Het gebruik van een trechter is wel aan te raden zodat je de potten zonder knoeien kunt vullen. Hoe schoner, hoe beter want zo heb je het minste kans op een beschimmelde jam.
Druivenjam of druivengelei maken met geleisuiker
Ik noem het trouwens wel druivenjam maar officieel is het druivengelei. Omdat mijn druiven pitjes bevatten, moet ik ze eerst persen en zeven. Dan houd je dus druivensap over dat je in flessen kunt inmaken of je kunt er druivengelei maken. Heerlijk door de yoghurt, over ijs, in de taart of bij een stukje kaas! Let op: ik gebruik 1,5 kilo druiven. Het hangt ervan af wat voor soort druiven je hebt hoeveel sap je eruit haalt. Kijk dus goed naar de hoeveelheid sap en pas daar de hoeveelheid geleisuiker op aan. Ik gebruik geleisuiker speciaal, dan maak je een minder zoete gelei dan met gewone geleisuiker.
Hoe kun je druiven verwerken?
Druiven kun je op meerdere manieren verwerken. Ze zijn niet alleen lekker in jam of gelei, maar ook door een salade of in een homemade focaccia. En wat denk je van de combinatie van zalm met druiven? Daarnaast bak ik heel graag met druiven, iets dat je niet vaak ziet, maar wat zeker een aanrader is om te proberen. Kijk maar eens bij deze recepten:
- Glutenvrije polenta cake met druiven
- Druiven crostata of taart met druivenjam
- Druivencake met kokos crumble
Er valt genoeg te maken met druiven zoals je kunt lezen! Let op bij het verwerken van druiven of de druiven pitjes bevatten. Als je ze uit eigen tuin haalt, let dan op of er geen beestjes meer tussen de druiven zitten.
Smaakmakers in je druivenjam
Experimenteer ook eens met verschillende smaakmakers door je druiven jam! Zo gebruikte ik in het druivensap rozemarijn maar tijm is ook heerlijk. Of kaneel, sinaasappel of citroen. Er is genoeg lekkers te bedenken en zo kun je je druivenjam helemaal naar je eigen smaak maken.
Druivenjam
Equipment
- zeef
- gesteriliseerde potjes
Ingrediënten
- 1,5 kg druiven
- 1 pak geleisuiker speciaal
- 1 el citroensap
Instructies
- Maak de druiven schoon en spoel ze goed af.
- Doe de druiven in een grote pan en zet op middelhoog vuur terwijl je blijft roeren. De druiven worden zacht, barsten open en het sap komt vrij.
- Na ongeveer 20 minuten zijn alle druiven zacht. Zeef de druiven en vang het sap op. Druk al het sap goed uit de druiven.
- Het is belangrijk dat je weegt hoeveel druivensap je hebt. De hoeveelheid geleisuiker die je nodig hebt, hangt hier vanaf. Je kunt zien op de verpakking hoeveel je nodig hebt.
- Doe nu het sap weer in de pan met de geleisuiker speciaal en het citroensap.
- Breng dit aan de kook en laat het nog 1 minuut doorpruttelen.
- Verdeel de jam voorzichtig over de schone potten, sluit af en zet ze 5 minuten ondersteboven. Laat de jam volledig afkoelen en bewaar in de voorraadkast. Na openen in de koelkast bewaren.
12 gedachten over “Zelf druivenjam maken”
Geef een reactie
Goed recept alleen per druiventype is er een andere hoeveelheid nodig om de gewenste hoeveelheid liters te verkrijgen, lekkere gelei moet ik erkennen. Top.
Dankjewel Bob, ik zal dit in het recept toevoegen.
Lekkere gelei.Leu om te maken en de hoeveelheid tijd viel me wel mee
Goed om te horen!
Dit is toch geen recept: neem druiven en een pak geleisuiker.
Hoe je jam maakt staat ook wel op het pak.
Mijn blog biedt niet alleen recepten, maar ook inspiratie. Bovendien geef ik wel meer informatie dan neem druiven en een pak geleisuiker. Niet iedereen weet dat je de druiven moet persen en zeven. Ik bied mijn content gratis aan en alle recepten zijn zorgvuldig getest.
Ik ga het proberen. Ik woon in Noorwegen en mijn zoon heeft een druivenplant. Nu eens iets grotere druiven gekregen en dus meer sap.
Dat jam of gelei makkelijk te maken is is eerder een voordeel dan een kritiek punt.
Wat leuk! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Bedankt voor het recept, de confituur is super lekker
heel graag gedaan! Dankjewel voor je reactie 🙂
Hoe lang kun je het bewaren
Beste heer/mevrouw,
In het recept voor druivenjam staat:
Let op vij het verwerken van duiven of de druiven pitjes bevatte.
Maar er staat niet wat je moet doen als deze inderdaad pitjes bevatten.