Koffietijd Bakwedstrijd: Yoghurtcake met granaatappel en cranberries
Ruim een maand geleden zag ik een oproep voorbij komen voor de Koffietijd Bakwedstrijd en in een opwelling vulde ik het formulier in. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik erdoor zou komen, meestal zijn er veel aanmeldingen. Toch werd ik vlak daarna gebeld en kreeg ik te horen dat ik mocht meedoen aan de wedstrijd. Superleuk natuurlijk!
Inmiddels hebben we 2 rondes gehad en zijn er van de 29 kandidaten nog 6 over. Deze 6, waaronder ik, strijden aankomende week voor een plekje in de finale en natuurlijk de winst! Iedere dag valt iemand af dus het wordt heel spannend. Ik heb er wel ontzettend veel zin in!
Afgelopen donderdag was de opdracht om thuis aan de slag te gaan met de yoghurtcake mix van Koopmans en de basis mee te nemen naar de studio. Tijdens de uitzending konden we de taart dan gaan decoreren. Best een uitdaging dus want we hadden slechts 1 uur de tijd voor de decoratie. Gelukkig hadden we een pak mix meegekregen en aangezien ik het weekend ervoor een verjaardag had van mijn zoons kon ik mooi mijn idee testen. Die werd gelukkig goedgekeurd en na een paar kleine aanpassingen was hij helemaal wedstrijdproof!
Uiteraard krijgen jullie mijn recept en wat tips. Want er zitten aardig wat pistachenoten in de taart verwerkt wat het best prijzig maakt. Als je dat een bezwaar vindt, bestrooi de zijkant dan gewoon met nogatine of laat hem lekker wit. Het is ook mooi en net zo lekker! Oh ja, de foto’s zijn deels met mijn mobiel gemaakt en deels tijdens de verjaardag dus het ziet er allemaal wat anders uit dan je gewend bent en die van de verjaardag was dus anders gedecoreerd.
Basiscake
- 1 pak Koopmans yoghurtcake
- 3 eieren
- 200 gram Griekse yoghurt
- 2 tl rozenwater
- 50 gram granaatappelpitjes
- 200 gram verse cranberries
- 2 theelepels gedroogde rozemarijn
- Roze kleurstof
- Bloem
- Vet twee ronde springvormen van 22 cm in en verwarm de oven voor op 150 graden Celcius.
- Bereid de cakemix zoals beschreven op de verpakking.
- Verdeel het deeg in tweeën
- Voeg het rozenwater toe en klop nog even door.
- Schep de granaatappel om met wat bloem en spatel door het beslag.
- Voeg roze kleurstof naar wens toe.
- Voor de cranberrylaag, rol je de cranberries door de bloem.
- Voeg ze samen met de rozemarijn toe aan het beslag en roer goed door.
- Vul de springvormen met het beslag en bak in 30 – 25 minuten gaar en goudbruin.
- Laat afkoelen.
Recept Italiaans kookschuim
- 200 gram eiwit
- Snuf zout
- 325 gram kristalsuiker
- 85 gram water
- Klop het eiwit met een snuf zout stijf met de mixer.
- Breng het water met de suiker in een steelpan met dikke bodem aan de kook.
- Laat dit koken tot het een temperatuur heeft van 121 graden Celcius.
- Zet de mixer aan en giet in een dun straaltje de suikersiroop bij het eiwit.
- Blijf kloppen tot het afgekoeld is.
- Doe het in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
Recept pistache botercrème
- 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 60 gram pistachepasta (kant en klaar of zie recept hieronder)
- 250 gram poedersuiker
- Klop de roomboter met de pistachepasta luchtig in de standmixer.
- Voeg de poedersuiker toe en klop alles tot de suiker volledig is opgenomen. Dit duurt zeker 10 minuten.
Recept pistachepasta
- 125 gram pistachenootjes (gepeld)
- 60 gram (fijne) suiker
- 20 gram water
- 30 gram amandelmeel
- 3 druppels amandelextract
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Snuf zout
- Rooster de pistachenootjes 15 minuten in een oven van ongeveer 150 graden. Laat de pistachenootjes kort afkoelen.
- Verwarm ondertussen het water en de suiker tot 121 graden en voeg dan de pistachenoten toe.
- Roer de nootjes door tot ze wit uitslaan.
- Haal de pan van het vuur en laat de gesuikerde nootjes afkoelen op een bord
- Doe de pistachenootjes, het amandelmeel, een snufje zout en de druppels amandelextract in een blender of keukenmachine.
- Mix het geheel een paar minuten.
- Voeg een eetlepel zonnebloemolie toe.
- Mix het geheel nog 10 minuten. Je zult zien dat de pistachenootjes eerst fijn worden, kruimelig, dan wordt het plakkerig en blijft hangen in de machine. Maar uiteindelijk komt de olie vrij uit de noten en wordt het lekker smeuïg.
Extra nodig decoratie:
- 200 gram granaatappelpitjes (vers)
- 200 gram ongezouten gepelde pistachenoten
Taart decoreren
- Snijd de afgekoelde cake horizontaal doormidden
- Verdeel een laag pistache botercrème over de bodem en leg de bovenkant er weer op.
- Spuit een laag eiwitschuim op de zijkant en maak egaal met een paletmes.
- Leg op de bovenkant in het midden verse granaatappelpitjes.
- Spuit rozetten van eiwit om de granaatappelpitjes heen.
- Hak de pistachenoten fijn en bedek de zijkant van de taart ermee.
- Met een gasbrander geef je tenslotte de rozetten een mooi kleurtje.