Welk vlees bereid jij als je iets bijzonders wilt serveren?

Welk vlees bereid jij als je iets bijzonders wilt serveren?

In bijna ieder huishouden zijn er van die vleessoorten die met vrij grote regelmaat op tafel staan. Alledaags vlees, dat gemakkelijk bij de supermarkt of de slager te koop is, en waarvan de prijs goed te doen is. Nederlanders zijn bijvoorbeeld dol op een gehaktbal, worst, een karbonade of een speklap. Vlees dat de meeste mensen makkelijk en snel weten te bereiden, dat prima past in onze ‘aardappels, groente, vlees’ cultuur en dat door de meeste mensen met smaak wordt gegeten. Er is echter ook vlees dat we meer bewaren voor bijzondere gelegenheden. Omdat het wat duurder is, luxer. Wat lastiger te bereiden, misschien, of gewoon iets dat nu eenmaal traditioneel vooral bij bijzondere gelegenheden op tafel komt. Welk vlees bereid jij als je iets bijzonders wilt serveren?

pulled pork met red coleslaw

Hoe wil je het bereiden?

 

Als je op zoek bent naar een bijzonder stuk vlees voor een speciale gelegenheid, dan is het goed om even na te denken over hoe je het zou willen bereiden. Ga je het liefst in de keuken aan de slag, gewoon met je pannen? Of zet je het vlees liever in de oven, bijvoorbeeld? De barbecue, dat is natuurlijk ook een populaire keuze, zeker in de zomer. Of zoals, in mijn geval, de houtoven! Iedere bereidingswijze heeft zo zijn eigen vleessoorten die hier goed bij passen.

 

Kies je het liefst wel voor bijzonder vlees, maar dan liever niet voor een stuk dat erg lastig te bereiden is? Dan kun je prima voor een Picanha steak kiezen. Dit kun je prima in de keuken bereiden, en erg veel tijd hoeft dat niet te kosten. Zorg voor een lekker sausje erbij, en doe ook eens iets bijzonders qua bijgerechten. Een soort groente die je niet vaak eet, aardappels op een andere manier bereid; maak er een feestje van. Dat kost je iets meer tijd dan normaal, maar levert wel een afwisselende maaltijd op.

Welk vlees bereid jij als je iets bijzonders wilt serveren   Welk vlees bereid jij als je iets bijzonders wilt serveren

 

 

Aan de slag met de barbecue

 

Zeg je vlees, dan zeg je voor heel veel mensen ook meteen barbecue. We kiezen er meer en meer voor om ons vlees hierop te bereiden, en dat zie je terug in het assortiment van de slager. Hier vind je steeds meer vlees dat bij uitstek geschikt is om op de barbecue te bereiden. Denk bijvoorbeeld eens aan een lekkere procureur. Een stuk vlees dat bij de meeste mensen niet dagelijks in de pan belandt, maar wel bij uitstek geschikt is om op de barbecue te bereiden. Neem er lekker de tijd voor, zorg dat het mooi gaart, en kies er wat ander vlees bij om alvast warm te lopen. Vergeet ook de bijgerechten niet, want een echte barbecue maaltijd bestaat natuurlijk uit meer dan alleen maar vlees.

Broodje pulled pork uit de houtoven

De procureur die ik hierboven al even noemde, is beter bekend onder pulled pork. Het vlees wordt zo mals dat je het uit elkaar kunt trekken met een vork. Serveer het op een lekker broodje met coleslaw en geniet! Ik bereid procureur ook weleens in de houtoven. Meestal gaar ik het wel voor in de normale oven omdat je dan wat beter de temperatuur kunt reguleren maar het is heerlijk om het nog die extra smaak van de houtoven mee te geven! Grote stukken vlees lenen zich ook uitstekend voor etentjes met vrienden. Het is relatief weinig werk en het geeft altijd een wauw effect! Welk vlees bereid jij als je iets bijzonders wilt serveren?

 

pulled pork met red coleslaw

 2 gedachten over “Welk vlees bereid jij als je iets bijzonders wilt serveren?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.