Mijn zoektocht: hoe word ik de fitste versie van mezelf?

Mijn zoektocht: hoe word ik de fitste versie van mezelf?

Ik ben er klaar mee. Nou eigenlijk was ik er al heel lang klaar mee. Ik ben klaar met me niet fit voelen. Klaar met vage klachten, last van mijn buik, een lijf dat niet meewerkt en ook eigenlijk mentaal nog heel wat stappen te zetten zodat ik me eindelijk eens minder druk ga maken. Het is eindelijk tijd om gezond te worden. Welkom bij mijn zoektocht: hoe word ik de fitste versie van mezelf?

Opgeblazen buik

Al weken loop ik met een opgezette buik en buikpijn. Dit is niet de eerste keer maar het houdt nu wel lang aan. Buikpijn heb ik al jaren, die opgeblazen buik met periodes. Ik lijk wel zwanger, kleding zit niet lekker en ondanks dat ik wat kilo’s kwijt ben, voel ik me log en dik. Alleen door die buik. Zo’n opgeblazen buik is geen pretje, het doet zeer en voelt alsof je te strak in je vel zit maar dan niet op een positieve manier. En ik schaam me ervoor. Zelfs tegenover mezelf. Zo erg dat ik heel lang thuis zelfs mijn buik inhield en dus eigenlijk ook niet eens goed ademhaal.

Mijn zoektocht: hoe word ik de fitste versie van mezelf

De lat ligt hoog

En waarom? Alleen maar omdat je vooral strakke, perfecte lijven op tv, social media en in bladen ziet. Tegenwoordig zie ik ook wel steeds meer echte lijven en dan denk ik: cool, eigenlijk hoort het ook gewoon zo. Maar stiekem vind ik het dus niet eens mooi. Hoe bizar is dat? Het geeft ook wel aan hoe hoog de lat altijd ligt. Want als je altijd iets wil dat niet realistisch is dan is dat alleen maar extra frustrerend. Bovendien zou het er niet toe moeten doen en daarom focus ik op een gezonder leven.

Mijn zoektocht: hoe word ik de fitste versie van mezelf?

Mijn voornemen begin dit jaar was om de fitste versie van mezelf te worden. Ik ben 42 en eigenlijk al mijn hele leven moe met veel vage klachten. Vorig jaar deed ik al een EMB test om wat meer inzicht te krijgen in hoe mijn lijf werkt. Ik heb toen een tijdlang glutenvrij en lactosevrij gegeten maar op een gegeven moment kwam de klad er weer in. Eerlijk gezegd bleef het grote verschil dat ik had verwacht door anders te gaan eten en supplementen te gaan slikken uit. Had ik weer…. Ik las juist dat mensen heel veel verschil merkten en echt veel fitter en energieker werden. Terwijl ik vorig jaar zomer overspannen bij de huisarts zat. Maar dat laatste is waarschijnlijk ook waardoor ik weinig verschil merk: stress en dan met name veel teveel stress. Al veel te lang en dat heeft weer te maken met die lat die veel te hoog ligt.

Ik wil teveel

Die vreselijke lat die niemand mij oplegt behalve ikzelf. Ik wil teveel zegt lieve vriendin Charlotte van Charlie’s kitchen mij regelmatig. Tja, ik wil misschien inderdaad teveel: ik wil een goede moeder zijn voor mijn kinderen, ik wil een goedlopend bedrijf, ik wil een leuke vrouw zijn, ik wil sporten, ik wil gezond eten, ik wil een goede vriendin zijn enz enz. Het is nogal wat om al die ballen steeds maar hoog te houden. Ik kom mezelf ook regelmatig tegen en dan zit ik er weer helemaal doorheen om vervolgens weer mijn schouders eronder te zetten en door te gaan. Want het kan nou eenmaal niet anders.

Pittige omstandigheden

Voor sommige dingen is dat inderdaad zo en zijn de omstandigheden gewoon pittig. Zoals met mijn jongens met wie we bij de kinderpsycholoog lopen, met de één ook nog een dyslexietraject doen, regelmatig met school schakelen en met een jeugdcoach. Dat is gewoon veel en het doet me ook veel als moeder om te zien dat je kids niet zo onbezorgd en blij zijn als je voor ze zou willen. Maar andere dingen zal ik toch anders aan moeten gaan pakken. Het sporten kost me gelukkig geen moeite en helpt me om me lekker te voelen. Ik ‘moet’ ook niet van mezelf en doe dat puur omdat ik er blij van wordt.

Van controlfreak naar de meest relaxte versie van mezelf

De dingen die ik vooral anders wil gaan doen, zijn niet alleen anders eten omdat dat beter is voor mijn lijf en de werking van mijn schildklier. Het zit hem vooral in het drastisch verminderen van de stress. Ik ben een controlfreak, wil overal grip op houden maar inmiddels heb ik wel geleerd dat je alleen maar grip hebt op hoe je zelf reageert. Dat is nog steeds makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ben al een aantal jaren bewust bezig met het trainen van mijn mindset voor meer rust en nu begin ik zo langzamerhand het idee te krijgen dat ik eindelijk zover ben om echt te gaan luisteren naar mijn lijf en naar mijn gevoel.

aardbeien

Ik herkende mezelf niet meer

Het ging ook al een hele tijd niet meer. Ik herkende mezelf niet meer, had een enorm kort lontje, kon me totaal niet concentreren en heel veel last van stemmingswisselingen. Bovendien was ik doodmoe. Werd moe wakker en ‘s avonds na het eten stortte ik in. Ik dacht eerst nog dat het aan corona lag en het missen van sociale dingen en alle steeds veranderende omstandigheden. Daarbij werkt mijn man sinds maart 2020 ook thuis dus ik ben ook gewoon nooit meer een moment alleen thuis. Voor mijn rust moet ik nu eigenlijk de deur uit. Dus het leek me logisch dat ik daar last van had maar op een gegeven moment werd het wel echt te erg en was ik er klaar mee.

Video call met de huisarts

Dus ging ik maar weer eens naar de huisarts. Of nou ja, ik had een online video call met hem. Hahaha al die corona maatregelen, daar ben ik zo langzamerhand ook wel klaar mee maar goed, in dit geval, is het prima. Ik dacht namelijk echt dat ik al in de overgang was. Al mijn klachten leken daarop dus ik wilde dat toch eens uitzoeken. Het is gewoon voor mezelf en ook voor mijn omgeving niet heel fijn als ik me zo rot voel. Nadat ik bloed had geprikt, kreeg ik de uitslag: mijn schildklier werkte niet goed.

Te traag werkende schildklier door Hashimoto

Nou heb ik al een te traag werkende schildklier door Hashimoto (auto immuunziekte) sinds mijn 19e maar met medicatie was deze eigenlijk altijd wel redelijk stabiel. Tot nu toe. Dit was voor mij dan ook echt wel een bevestiging dat ik niet goed bezig was en mijn lijf kapot aan het maken ben. En dat vind ik zonde want ik hoop heel oud te worden maar dan wel zonder allemaal vage klachten. Dus ik kreeg zwaardere medicatie en ik maakte gelijk een afspraak voor een EMB test bij Legally Healthy. Want ik wilde nu weleens weten hoe het zat in mijn lijf en ik was benieuwd naar de uitslag ten opzichte van vorig jaar. Ik heb de laatste tijd veel gelezen over voeding bij schildklierproblemen en ik begon die uitslag van de EMB test vorig jaar ook steeds beter te begrijpen. Tijd voor actie dus.

Binnenkort deel 2

Ik ben heel benieuwd wat de komende tijd me gaat brengen en hoe ik het ervaar. Dan zal ik ook wat meer vertellen over wat ik nu allemaal doe en laat. Lees hier deel 2.6 gedachten over “Mijn zoektocht: hoe word ik de fitste versie van mezelf?”

  • Lieve Deb, wat een zoektocht zeg! Mooi dat je dit deelt! Alleen bij dit stukje zet ik mijn vraagtekens: ‘Dit was voor mij dan ook echt wel een bevestiging dat ik niet goed bezig was en mijn lijf kapot aan het maken ben. ‘ Want je geeft toch niet jezelf de schuld van dat je schildklier weer te traag werkt? Niet doen hoor! Hier kan jij absoluut niets aan doen. Fijn dat de medicatie kan worden bijgesteld en hopelijk voel je je daardoor ook langzamerhand beter. Ik snap dat je de volgende stappen ook gaat zetten hoor, maar wees maar lief voor jezelf en je lijf, kanjer! ❤

    • Dankjewel voor je lieve reactie! Voor mij voelt het echt zo, ik heb teveel stress en leg zelf de lat hoor waardoor mijn lijf gaat protesteren. Misschien zeg ik het wat hard maar het is nodig om liever te worden voor mezelf haha. Ik voel me nu alweer beter dan een maand geleden, toen was het echt drama!

  • Mooi dat je dit deelt, denk dat heel veel vrouwen zich in een hoop herkennen, met de lat die alsmaar hoger ligt, de ballen die je in de lucht probeert te houden. En wellicht gaan er ook lichtjes branden over mogelijke oorzaken als het niet gaat of je lijf ‘gek’ doet. Wees alleen niet te hard voor jezelf, je bent aan een zoektocht begonnen, en die gaat nu eenmaal niet zonder vallen en opstaan. En volgens mij ben je op de goede weg. Ik ben heel benieuwd naar deel 🙂

    • Ik denk ook dat het heel herkenbaar is. Het stoort me ook dat je meestal bij artsen en in je omgeving te horen krijgt dat het erbij hoort. Ik vind dat namelijk niet zo normaal. We zouden ons veel beter kunnen voelen als er ook naar oorzaken gekeken wordt. Hoofd en lijf werken zo met elkaar samen. Dan kun je nog zo gezond eten en sporten maar als het mentaal niet goed zit, ga je je nog steeds niet beter voelen. En inderdaad, het gaat met vallen en opstaan en ik gun mezelf de tijd om het uit te zoeken! Fijn weekend!

  • Hey Debby, wat goed dat je dit deelt! Ik heb al e.e.a. gelezen in je stories op insta maar wat fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die zo met het leven omgaat en waarbij het zo af en toe allemaal veel te veel is (ook dat beeld van alles moet mooi en strak blijven want iedereen op tv heeft dat ook) zou toch echt eens anders. Ik volg dit verhaal graag en duim met je mee dat je heel binnenkort je weer lekker fit voelt! En dat je mij de truc daardoor ook leert

    • Hoi Renée, wat leuk je berichtje! Ik vind het aan de ene kant fijn dat ik niet de enige ben maar vind het ook erg dat we met zo velen worstelen. We leggen onszelf veel druk op maar ook de omgeving werkt niet altijd mee. De keren dat ik letterlijk om hulp vroeg bij familie kon het allemaal niet. Tja, wat moet je dan? Het slaat verder ook echt nergens op dat we persé strak en slank willen zijn en toch wil ik het haha. Alhoewel ik me er nu gewoon leuk uit vind zien met kleding. In bikini is een ander verhaal maar die trek ik wel gewoon aan haha. Hopelijk kan ik mijn trucs aan jou leren en voel jij je ook langzamerhand beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.