Waarom deed ik een EMB bloedtest en wat kun je ermee?

Waarom deed ik een EMB bloedtest en wat kun je ermee?

Dit wordt deel één van mijn zoektocht naar meer energie en minder klachten. Waarom deed ik een EMB bloedtest en wat kun je ermee? Het zijn al jaren enorme irritatiefactoren: altijd moe, moeilijk afvallen, veel vage klachten. Geen idee waar het vandaan komt maar ik heb al jaren het idee dat mijn hormoonhuishouding niet in orde is en mijn gezondheid niet optimaal. Tijd om op onderzoek uit te gaan en ervoor te zorgen dat ik me beter ga voelen! Romy van Praktijk Noordzij bracht uitkomst toen ze mij benaderde om dit traject aan te gaan en ik was daar direct erg enthousiast over!

Waarom deed ik een EMB bloedtest en wat kun je ermee?

Altijd moe

Ik ben nu 41 en ik slik sinds mijn 19e medicijnen voor mijn schildklier. Ik heb de ziekte van Hashimoto: een auto immuunziekte waardoor mijn schildklier te langzaam werkt. Bij mij is dit ontstaan door een periode waarin ik overwerkt was en doodmoe. Maar eigenlijk ben ik daarvoor ook al altijd heel moe geweest. Alleen kwam er nooit iets uit de bloedtesten. Geen ziekte van pfeiffer of bloedarmoede, helemaal niks. Maar wel die vermoeidheid. Ik sliep altijd veel, lag tot mijn 12e om 7 uur op bed. Werkte vanaf mijn 15e in de tomaten en begon dan om 6 uur ‘s ochtends maar ging vaak nog ‘s middags even slapen om vervolgens weer om 21 uur naar bed te gaan. Best bizar voor iemand van die leeftijd. Maar waar het aan lag…..

Veel vage klachten en moeite met afvallen

Naast mijn vermoeidheidsklachten had ik ook veel last van andere vage klachten. Regelmatig ontstekingen zonder aanleiding, veel buikpijn en andere onverklaarbare dingen. En als ik weleens periodes minder at om af te vallen dan ging dat voor geen meter. Waar anderen hun calorie inname beperken en dan geleidelijk afvallen, duurde het bij mij al een paar weken voordat er überhaupt iets af ging en dat bleef zich herhalen. Ik ben nu weer met veel moeite 8 kilo kwijt maar dat is wel echt een kwestie van een lange adem want nu zit ik alweer weken op hetzelfde gewicht. Heel frustrerend want ik beweeg veel en eet een stuk minder en amper nog taart. Ik volg trouwens geen crashdieet maar probeer gezond te eten zodat ik gezond kan afvallen. Ik let vooral veel beter op wat ik verder eet. Dat is vooral een goede verdeling tussen koolhydraten, goede vetten en eiwitten.

Waarom deed ik een EMB bloedtest en wat kun je ermee?

Waarom deed ik een EMB test en wat kun je ermee?

Ik had al eerder gelezen over een EMB test. EMB staat voor Energetische Morfologische Bloedtest en met deze bloedtest worden niet alleen de reguliere waarden van je bloed gemeten die de dokter ook meet maar wordt er onder andere ook gekeken naar je vitaminen, hormonen, darmen, spijsvertering en stresslevel. Allemaal zaken die bij elkaar veel kunnen zeggen over hoe je je voelt en waar vage klachten vandaan kunnen komen. Met een EMB bloedtest krijg je inzicht in je algehele gezondheid. Eigenlijk is het gewoon een soort APK voor je lijf. Het is gewoon frustrerend als je gezond en regelmatig leeft, veel sport en op tijd naar bed gaat maar je dan nog niet fit voelt. Ik was dus heel benieuwd wat deze test zou uitwijzen!

Mentale en fysieke gezondheid

Waarom ik een EMB bloedtest deed, weet je nu maar wat kun je ermee? Als het goed is, kom je dus meer over jezelf en je gezondheid te weten. Qua vitamines en mineralen maar ook bijvoorbeeld qua voeding. Het kan namelijk best zo zijn dat jij graag spinazie eet omdat het gezond is maar dat je er eigenlijk niet zo goed tegen kunt. Ik heb bijvoorbeeld best vaak last van buikpijn maar heb tot nu toe nog niet kunnen ontdekken waar dat door komt. Wel weet ik dat ik bepaalde periodes behoorlijk wat stress ervaar dus ik verwachtte daar wel meer over te horen. Een mentale gezondheid is namelijk ook belangrijk en ik ben ervan overtuigd dat alles goed moet zitten om je optimaal te voelen. Je lichamelijke conditie en hoe je je mentaal voelt zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hoop op duidelijkheid over mijn lijf en gezondheid

Voordat ik bij Romy kwam, had ik al verschillende verhalen gelezen over de EMB bloedtest en merkte wisselende reacties. Er komt namelijk altijd wel iets uit zo’n test en blijkbaar raken sommige mensen daarvan ook in paniek. Nu ben ik vrij nuchter en realistisch dus dat had ik al niet verwacht. Wel was ik vooral erg benieuwd naar de voedsel overgevoeligheid die ik dan zou hebben. Het is tegenwoordig steeds normaler dat mensen ineens niet tegen gluten en / of lactose kunnen en vitamine B12 tekort lijkt bijna standaard geworden. Terwijl er maar een heel klein percentage écht glutenintolerant is oftewel Coeliakie heeft. Daarnaast blijft het een momentopname maar ik besloot er open in te gaan.

Hoe gaat de EMB test in zijn werk?

Ik had eerst een telefonische intake met Romy van Praktijk Noordzij om te kijken waar ze mij goed mee kon helpen. Ze biedt namelijk ook een Mindbody programma om een gezonde relatie met jezelf en voeding te ontwikkelen. Zodat je nooit meer vervalt in frustratie eten en daarna weer met een rotgevoel zit omdat je niet sterk genoeg was om je aan je dieet te houden. Maar al snel waren we het erover eens dat ik meer zou hebben aan de EMB test. Ze stelt veel vragen en luistert goed, dat voelt erg fijn. Voor de EMB bloedtest zelf ben ik bij Praktijk Noordzij langsgegaan. Via een snelle prik in mijn vinger nam Romy een klein beetje bloed af dat ze in een buisje opving en ik moest wat druppels op een plaatje afdrukken. That’s it. Met een vragenlijst erbij wordt deze test dan opgestuurd naar het lab en vervolgens moest ik zo’n 2,5 week wachten op de uitslag.

De uitslag van de EMB test en het advies

Voor de uitslag ging ik weer langs bij Praktijk Noordzij. Het rapport dat naar aanleiding van de bloedtest wordt opgesteld is enorm uitgebreid! Het bestaat uit 2 onderdelen: alle waardes en het advies van Romy voor mij. Op de site van de praktijk kun je zien wat er allemaal onderzocht wordt. Samen namen we de uitslag en het advies door maar je krijgt alles ook nog per mail zodat je het rustig door kunt lezen. Romy neemt alle tijd om alles uit te leggen en dat is bij sommige onderdelen echt wel nodig. Zelf zou ik geen idee hebben gehad wat dat betekent.

Vitaminentekort

Alle onderdelen van de test hangen met elkaar samen. Door stress krijg je bijvoorbeeld teveel verzuring in je darmen waardoor vitaminen niet goed worden opgenomen. Samen met je holistisch therapeut of voedingsdeskundige loop je alle onderdelen door om te kijken hoe je waardes zijn. Ik blijk inderdaad vitamine B12 tekort hebben en behoorlijk ook maar ook vitamine B11 (had ik nog nooit van gehoord maar als ik het goed heb onthouden heeft dat ook met je stofwisseling te maken). Mijn vitamine D level is ook te laag. Best bizar als je bedenkt dat ik sinds Corona helemaal elke dag buiten kom en mijn workout ‘s ochtends vaak in de zon doe zonder zonnebrandcrème. Er werd teveel stress gemeten dus dat is alleen maar een bevestiging. Waar het verder op neerkomt is dat mijn stofwisseling dus totaal uit balans is maar ook blijk ik uit deze test niet goed tegen gluten en lactose te kunnen.

Gevoelig voor gluten en lactose

Ja, dat was even schrikken. Het was namelijk waar ik al bang voor was en nu eet ik niet ontzettend veel brood maar wel pasta en pizza en ik bak natuurlijk gemiddeld 1 x per week met bloem en roomboter en slagroom….. Bovendien ontbijt ik elke dag met skyr. Tja…. handig met zo’n beroep in de foodbranche maar gelukkig ben ik wel creatief in de keuken dus daar valt ook wel weer een mouw aan te passen. Gelukkig bakte ik de laatste tijd al een stuk minder. Bovendien wil ik me echt beter gaan voelen dus als dit de opoffering is die ik moet brengen dan is dat prima te doen! Ik heb met Romy afgesproken om het in ieder geval een maand te proberen omdat je die tijd echt wel nodig heb om verandering op te merken.

Daarnaast ben ik begonnen met de aanbevolen suppletie om mijn vitamine tekort aan te vullen. Ik eet nu dus geen brood, pasta of taart van bloem en mijn skyr heb ik vervangen voor havermout met amandelmelk. Qua avondeten at ik sowieso al niet heel veel koolhydraten en als lunch is een flinke salade altijd goed! Ik ben nu 1,5 week bezig en qua eten gaat het prima. Ik merk nog geen verschil maar zoals gezegd heeft het even tijd nodig. Aan het eind van de maand kan ik in ieder geval een eerste evaluatie met jullie delen! Dan weet je in ieder geval waarom ik een EMB test deed en wat je ermee kunt! Ik ben enorm benieuwd wat het me oplevert! Mij heeft het in ieder geval al best wat helderheid gegeven in mijn lijf en het functioneren daarvan. Daarbij is Romy heel fijn als coach en beantwoord ze al mijn vragen open en helder.

Doe nu een EMB test met 10% korting

Wil je nu zelf ook zo’n test doen? Als je mijn naam vermeld tijdens het maken van een afspraak voor een bloedonderzoek, krijg je 10% korting op de prijs en betaal je dus geen € 200,- maar € 180,-. Praktijk Noordzij ligt in de Hoeksche Waard vlakbij Mijnsheerenland.1 gedachte over “Waarom deed ik een EMB bloedtest en wat kun je ermee?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.