Mijn Zoektocht: Hoe Word Ik De Fitste Versie Van Mezelf deel 2?

Mijn Zoektocht: Hoe Word Ik De Fitste Versie Van Mezelf deel 2?

Deel één van de blog over mijn zoektocht naar de fitste versie van mezelf is ontzettend goed gelezen. Ik denk dat het komt omdat het heel herkenbaar is voor heel veel vrouwen. Ik schreef dat ik er klaar mee ben dat ik me niet fit voel. Al jarenlang heb ik vage klachten en daar wil ik vanaf. Ik leef gezond, ik eet gevarieerd en vers en gebruik zelden kant- en klare producten, ik sport, kom iedere dag buiten en ga op tijd naar bed. Mijn schildklier is onder controle en verder heb ik voor zover ik weet geen andere dingen. Maar waarom blijf ik me dan toch zo moe en onrustig voelen en heb ik zoveel last van mijn buik of andere kwaaltjes? Dus daarom ga ik verder met mijn zoektocht: Hoe word ik de fitste versie van mezelf deel 2?  

Mijn Zoektocht: Hoe Word Ik De Fitste Versie Van Mezelf deel 2?

Weer een EMB test

Ik deed een tijdje geleden dus weer een EMB test om te kijken waar bij mij de knelpunten liggen. Vorig jaar deed ik die ook en toen bleef het gewenste resultaat uit. Ik hoopte nu dat het me meer zou brengen en er voor zou zorgen dat ik me weer fit ging voelen. Eind april deed ik de EMB test. Deze keer waren er wat dingen anders dan vorig jaar maar er waren ook veel dezelfde dingen. Zo blijk ik gevoelig voor gluten, zuivel, soja en spinazie. Daarnaast heb ik magnesium tekort, vitamine b 12, heb ik teveel stress en tekort aan bepaalde neurotransmitters en nog veel meer. Op basis van de uitslag van de test heb ik mijn advies gekregen en ben ik anders gaan eten en begonnen met suppletie. Alles in je lijf staat in verhouding met elkaar en bij mij gaat het al mis bij mijn spijsvertering. Dat kan door verkeerde voeding maar stress (ja, daar is het weer) is daar ook een oorzaak van. En ik maak blijkbaar niet genoeg maagzuur aan. 

Glutenvrij en lactosevrij eten

Nu heb ik vorig jaar al een hele tijd gluten- en lactosevrij gegeten. Daar kwam op een gegeven moment weer de klad in. Het is niet altijd makkelijk toe te passen, zeker niet wanneer je bij anderen eet of als je op pad gaat. En ik merkte er dus eigenlijk geen resultaat van. Tenzij ik een hele berg pasta met roomsaus en veel kaas eet. Maar misschien had ik het niet lang genoeg gedaan of niet goed genoeg. Deze keer ben ik naast glutenvrij ook zuivelvrij en zoveel mogelijk suikervrij gaan eten. Lactosevrij is niet genoeg omdat zuivel nog steeds soya bevat dat natuurlijk de voeding is van dieren. Voordat ik de test deed, was ik al begonnen met anders eten. Meer groenten, minder vlees, geen peulvruchten meer want daar krijg ik altijd last van, geen zuivel, geen suiker en een betere balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Het gevolg was alleen dat ik me niet beter maar nog slechter ging voelen. Ik heb al 2 maanden vrijwel non stop buikpijn en een enorm pijnlijke opgeblazen buik. Naar het toilet gaan is hollen of stilstaan…. 

Weinig resultaat

Maar helaas, tot op heden is er nog niet veel veranderd. Op de dagen dat ik supergezond en clean eet, verga ik van de buikpijn ondanks alle suppletie die me zou moeten helpen met de spijsvertering en mijn fysieke staat. Ik slaap onrustig en mis energie. Pas had ik een keer trek in ijs en heb ik toegegeven aan die trek. Wat denk je? Nergens last van, geen buikpijn, niks! Bizar toch?! Ik weet zo langzamerhand van gekkigheid niet meer wat ik moet eten. De voedingsdeskundige waar ik de EMB test heb gedaan adviseerde nog het volgende:  

 • eet je veel rauwkost? > = heel zwaar te verteren 
 • eet je veel zetmeel (glutenvrij brood, crackers, aardappelen, pasta, rijst)? 
 • drink je vlak voor, tijdens of direct na de maaltijd? > verdund de brij en verslechtert de vertering 
 • eet je je voeding verwarmd? gestoomd, licht gekookt? > = makkelijker te verteren 
 • kauw je goed? dat is de eerste belangrijkste verteringsstap 
 • je maagzuur is mogelijk aan de lage kant > heb je nog met de betaine hcl getest? 
 • heb je het al geprobeerd met de Biotics-6-plus spijsverteringsenzymen of dit beter gaat? 
 • heb je ineens heel erg de hoeveelheid groenten opgehoogd? Dat kan ook voor opgeblazenheid zorgen door de grote hoeveelheid vezels.
 • eet je veel verschillende groenten door elkaar in een salade of 2 eiwitbronnen? > gematigde variatie is in het begin goed bij zwakke vertering. Dus kies voor 1 of 2 soorten groenten bij een maaltijd (en liefst gestoomd, gekookt), kies voor 1 eiwitbron. 

Dit zijn allemaal al dingen die ik grotendeels doe. De hoeveelheid groenten is niet ineens extreem opgehoogd, ik at al veel groenten. Wel eet ik groenten door elkaar want één soort groenten naast alle dingen die ik al niet ‘mag’ is wel heel eenzijdig en bovendien saai. Ik moet ook zeggen dat de zin om te koken me totaal vergaat wanneer ik op alles moet letten. Ik probeer zo veelzijdig mogelijk te koken en gelukkig zijn er goede plantaardige alternatieven maar er is niet altijd even veel aan haha.  

Mijn Zoektocht: Hoe Word Ik De Fitste Versie Van Mezelf deel 2?

Wat heb ik allemaal aangepast?

Even in het kort wat ik nu doe: 

 • Ik eet zoveel mogelijk glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij en geen peulvruchten, spinazie en soya. Ik maak een uitzondering voor homemade pizza met mozzarella.Ik ben gestopt met cola zero en drink ook geen koffie meer (deed ik al heel weinig) 
 • Ik sport nog steeds maar wel iets minder omdat te veel sporten ook voor stress kan zorgen. Over het algemeen krijg ik er energie van maar het kost ook veel tijd en ik heb behoefte aan rust. Ik sport dus ook op andere momenten.  
 • Ik ben wat minder hard aan het werk. Kies bewuster voor dingen en het komt wel even goed uit dat ik minder opdrachten heb. Alhoewel dat ook weer deels voor onrust en stress zorgt. Ik weet gewoon wat ik kan en daar wil ik heel graag mee aan de slag.  
 • Ik ga iedere avond op tijd naar bed. Dit doe ik al mijn hele leven dus dat is geen grote verandering.  
 • Ik probeer wat vaker gewoon te gaan zitten zonder dat ik iets doe. Dit vind ik erg lastig want de dagen vliegen voorbij. Maar door beter te voelen wat ik nodig heb, kan ik dit wel vaker doen.  
 • Ik probeer me minder druk te maken om van alles en nog wat. Ook hier is het makkelijker gezegd dan gedaan maar het is puur een mindset en die kun je trainen.Ik moet gewoon nog even doortrainen 😉  
 • Sociale contacten en afspraken heb ik op een wat lager pitje gezet. Ik doe het wel want ik krijg er energie van maar ik wil vooral dat ik me eindelijk helemaal goed ga voelen.  
 • Ik heb een schoonmaakster geregeld! Zo hoeven we hopelijk niet meer in het weekend onwijs veel te doen.  

Al die dingen zorgen er tot nu toe helaas nog niet voor dat ik me beter voel. Er is wel wat meer rust in mijn hoofd doordat ik minder doe. Maar minder doen houdt voor mij in dat ik dingen ga schrappen die ik leuk vind omdat ik op andere vlakken niet kan schrappen. Dus sport, sociaal en werk gaat allemaal een tandje minder want ik kan moeilijk mijn kinderen uitzetten en al die afspraken voor hen afzeggen. Ik zit hier een beetje dubbel in want in het voorbeeld van mijn werk, houdt dat in dat ik niet de dingen op kan zetten die ik heel graag wil en waar ik blij van word. Het is dus even aankijken hoe dat op de lange termijn bevalt. Maar op dit moment heb ik gewoon meer rust nodig 

Te weinig rust en alle ballen hoog

Ik merkte het pas toen ik samen met mijn man een weekend in Haarlem was. In de 9,5 jaar dat we kinderen hebben zijn we 1 keer eerder een weekend weggeweest (8 jaar geleden) en daarna nog 2 x 1 nachtje. Bovendien gaan we zelden een avondje of dagje samen weg dus dit was heel fijn. En ontspannen bovendien! De dagen duurden veel langer, je hebt alle tijd en ik kwam dus ook helemaal tot rust. Ondanks dat we veel hebben gedaan. Hoe anders is dat thuis waar je constant aan staat, waar het pas stopt als de kinderen op bed liggen. Mijn dagen zijn van half 7 ‘s morgens tot half 9 ‘s avonds (of later) gevuld. Non stop. En ik ga om half 10 / 10 uur naar bed. Veel te kort dus om even bij te komen. Thuis is druk, thuis zorgt voor onrust. En dan kan ik nog zo hard roepen dat ik rust nodig heb en weten dat dat goed voor me is maar de situatie is in sommige dingen ook zoals die is. En ik ben daar zeker niet de enige in. Als moeder heb je gewoon een hoop ballen hoog te houden, zeker in combinatie met werk en me time. Waarbij dat laatste er vaak bij in schiet. Dus ik doe wat ik kan maar weet ook dat sommige dingen voorlopig niet zullen veranderen. Nog beter die mindset trainen dus.  

Deb

Weer naar de huisarts voor verder onderzoek

In ieder geval ben ik wel weer bij de huisarts geweest want die buikpijn en opgeblazen buik zijn niet normaal. Er is dus vanmorgen weer bloed afgenomen en mijn ontlasting wordt onderzocht. Ik ben heel benieuwd wat daaruit komt. Weet je, ik hoor zoveel vrouwen om me heen met vage klachten. Rondom je menstruatie, zwangerschap, ertussendoor, tijdens de overgang en wat me het meest opvalt is dat er vaak wordt gezegd dat het erbij hoort. En ‘komt wel weer goed’. Maar hoe bizar is het dat wij vrouwen ons zo vaak kut voelen en dat we het nog accepteren ook?! Ik vind het niet normaal. Ik vind het ook niet normaal dat er zo weinig aandacht aan besteed wordt en ik vind het al helemaal niet normaal dat we er allemaal niet over durven te praten omdat het er gewoon bij hoort en anders zeur ik. Ofzo…. Dit is ook één van de redenen dat ik het wél deel. Omdat ik het niet ok vind dat we als vrouw zoveel dingen hebben om mee te dealen en dat we het allemaal maar gewoon accepteren. Als ik ook maar iemand hiermee help door een gevoel van herkenning dan heb ik mijn doel al bereikt.  

Wat werkt dan wel voor mij?

Neemt niet weg dat ik ook nog steeds geen idee heb wat dan wél voor mij werkt haha. Maar goed, vandaar de zoektocht. Geen idee ook uit hoeveel delen dit gaat bestaan maar voor nu is het dus deel 2. Waarin ik hoop dat ik binnenkort weer wat meer weet over welke voeding bij mij past en hoe ik me fitter kan voelen ondanks alles wat ik al doe. Als ik in de spiegel kijk, zie ik iemand die er goed uit ziet maar die wel te zwaar is. Want het gezonde eten van de afgelopen tijd heeft me nog geen enkel gewichtsverlies opgeleverd. Heel apart zeker omdat ik al weken amper iets gebakken heb en van de 7 dagen in de week misschien nog maar 1 keer iets snoep. Ook een teken dat er iets niet goed gaat in mijn lijf. En hoewel dat niet het belangrijkste is, baal ik daar wel van. Zeker als je ziet wat ik ervoor doe en hoeveel ik beweeg. Maar als je mij ziet, denk je niet: hé dat is een sportief type. Je denkt eerder: die houdt van gezelligheid en lekker eten….. Daar hou ik ook van maar het zou weleens fijn zijn als ik ook resultaat ga zien van de fysieke inspanningen die ik doe.  

Ach ja, eerst maar eens van de buikpijn af. Ik ben zelf al benieuwd naar deel 3 haha. Jij ook?  Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.