Zo gebruik je wijn bij het koken

Zo gebruik je wijn bij het koken

Wijn is niet alleen bedoeld om te drinken, maar kan ook gebruikt worden om eten op smaak te brengen. Ben je een Bourgondiër en geniet je met volle teugen van een wijntje op zijn tijd? Dan wil je deze drank mogelijk ook weleens gebruiken bij het koken. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit het beste kunnen doen. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Na het lezen van deze blog weet je: zo gebruik je wijn bij het koken.

Zo gebruik je wijn bij het koken

Voor welke gerechten kun je wijn gebruiken?

Koken met wijn kan de kwaliteit van een gerecht ten goede komen. Denk overigens niet dat wijn een gerecht altijd beter laat smaken, want dat is niet het geval. Heb je nog niet eerder met wijn gekookt? Dan vraag jij je mogelijk af voor welke gerechten je wijn kunt gebruiken. Over het algemeen gebruik je wijn vaak bij het bereiden van vleesgerechten. Zo komt wijn bijvoorbeeld de smaak van runderstoof en hertenbiefstuk ten goede. Daarnaast kun je het bijvoorbeeld gebruiken voor romige soepen, mosselen en risotto. Ook voor het koken van appels en stoofperen kun je overigens wijn gebruiken. Zoek je nog een gerecht waarbij je wijn kunt gebruiken? Online vind je binnen de kortste keren recepten waarbij je kunt koken met wijn.

Zo gebruik je wijn bij het koken
Foto: Coopr PR

De beste wijn om mee te koken

Als wijnliefhebber hoef ik jou niet (meer) te vertellen dat er verschillende soorten wijn zijn. Daarom moet je ook altijd eerst kijken welke wijn het beste is om mee te koken. Maak deze keuze niet alleen maar op basis van jouw voorkeur voor een wijn. Waarom niet? Omdat niet iedere wijn de smaak van een gerecht ten goede komt. Gebruik je bijvoorbeeld witte wijn voor het bereiden van een gerecht dat beter smaakt met rode wijn? Dan is de kans aanwezig dat je het eten straks helemaal niet lekker vindt. De juiste wijn kopen is dus belangrijk.

Zo gebruik je wijn bij het koken

Heb je een gerecht gevonden waarbij je met wijn kunt koken?

Dan raden wij je aan allereerst uit te zoeken welke wijn je het beste kunt gebruiken voor het bereiden van dit gerecht. Heb je een rode wijn nodig met een mooie kruidige smaak? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Côte du Rhône wijn. Uiteraard doe je er goed aan voor een kwalitatieve wijn te kiezen. Een dergelijke wijn is immers goed van smaak en dat komt de kwaliteit van het gerecht ten goede. Gebruik daarom bijvoorbeeld de beste rode wijn uit Italië als je wilt koken met Italiaanse rode wijn. Als de oorsprong van het gerecht ook nog eens uit die wijnstreek komt, zit je vaak wel goed.

Zo gebruik je wijn bij het koken

Gebruik de juiste dosering

Ga je koken met wijn? Dan betekent dit niet dat je altijd de hele fles nodig hebt. Soms hoef je slechts een kleine scheut uit de fles toe te voegen. De hoeveelheid wijn die je gebruikt om te koken hangt af van het gerecht dat je maakt. Sommige mensen voegen op gevoel wijn toe als ze een maaltijd aan het bereiden zijn. Dit kan goed uitpakken, maar je kunt ook te veel of te weinig wijn toevoegen. Bij een te grote of te kleine hoeveelheid wijn is het eten minder lekker. Zoek daarom eerst uit hoeveel wijn je toe moet voegen alvorens je begint met koken. Heb je slechts een klein beetje nodig? Dan blijft er behoorlijk wat over. Gooi dit niet weg, maar drink dit bijvoorbeeld op bij het eten.

Wildzwijn met chocolade

Een van de lekkerste gerechten die ik ooit at, was wildzwijn met chocolade tijdens een vakantie in Italië. Het heerlijke vlees en de romige saus. Voor dit gerecht heb je een goede wijn nodig zodat de smaak van het gerecht optimaal is! Maak het ook eens volgens mijn recept:

https://debsbakerykitchen.nl/wild-zwijn-met-chocolade/Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.