Vegan quinoaburgers met adukibonen

Vegan quinoaburgers met adukibonen

Samenwerking – Hier thuis zijn we dol op goede burgers! Maar we zijn ook dol op onze planeet en eten daarom regelmatig geen dierlijke producten. Dan komen deze vegan quinoaburgers met adukibonen goed van pas. Bomvol smaak en makkelijk te maken! Voor dit heerlijke recept werkte ik samen met Pit & Pit en mocht ik allerlei lekkere producten uit hun webshop proberen.

vegan quinoaburgers met adukibonen

Gezonde vegan quinoaburgers met adukibonen

Voor deze vegan burgers gebruikte ik adukibonen. Ze zijn een beetje zoet en nootachtig van smaak en hebben net als andere peulvruchten goede voedingswaarden. Doordat peulvruchten veel eiwitten bevatten, zijn het ideale vleesvervangers. In Japan wordt deze boon zelfs de koning van de bonen genoemd vanwege zijn heilzame effect op de gezondheid. Adukibonen hoeven van tevoren niet persé geweekt te worden, maar hebben wel een lange kooktijd. Reken op 1 uur. Daarom kook ik meestal in één keer een heleboel en vries de rest in. Ik bestelde bijna alle ingrediënten bij Pit & Pit, een handige webshop met volwaardige voeding. Je vindt er niet alleen de ingrediënten voor deze makkelijke burgers, maar ook koffie, noten en olie.

vegan quinoaburgers met adukibonen

Plantaardige burgers maken

Om plantaardige burgers zoals deze vegan quinoaburgers met adukibonen te maken, heb je niet veel nodig. Het is wel handig om een goede foodprocessor te hebben zodat je alle ingrediënten goed door elkaar kunt mengen. Ook is het handig om de burgers even wat steviger te laten worden in de koelkast, maar dit is optioneel. Je kunt in principe gelijk gaan bakken. Voor het maken van deze burgers heb je gekookte bonen en quinoa nodig. Bereid dit dus een dag van tevoren, dan weet je zeker dat je op tijd aan tafel kunt. Ik belegde de burgers met hummus, spinazie, avocado en komkommer, maar ook hier ben je natuurlijk vrij in. Datzelfde geldt voor de koriander in de burgers. Vind je dat nou echt niet lekker? Vervang het dan voor peterselie.

vegan quinoaburgers met adukibonen

Quinoaburgers bewaren

Met dit recept maak je ongeveer 5 burgers, afhankelijk van de grootte. Nu ben je misschien in je eentje of met z’n tweeën en wil je niet de hele week burgers met adukibonen eten. Verpak ze dan afzonderlijk goed in vershoudfolie of een zipzakje en vries ze in. De avond voordat je ze wil eten, haal je ze uit de vriezer en laat je ze in de koelkast ontdooien. En kun je ze gewoon bereiden zoals in het recept!

Vegan quinoaburgers met adukibonen

Gang Hoofdgerecht
Trefwoord adukibonen, hamburger, quinoa, vegan
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd (optioneel) 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • foodprocessor

Ingrediënten

  • 370 gram gekookte adukibonen
  • 130 gram gekookte quinoa
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 el avocado-olie
  • 1 handje verse koriander of peterselie
  • peper en zout
  • bakolijfolie
  • hamburgerbroodjes of mini ciabatta
  • hummus
  • komkommer in plakjes
  • avocado in schijfjes
  • verse spinazie

Instructies

  • Doe alle ingrediënten, behalve peper en zout, in de kom van de foodprocessor.
  • Meng het met de pulseknop tot een samenhangend geheel.
  • Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Vorm er met je handen burgers van, verpak in vershoudfolie en leg ze een uur in de koelkast. Als je haast hebt, kun je de burgers ook gelijk bakken.
  • Verhit in een pan met anti-aanbaklaag wat olijfolie en bak hierin de burgers aan beide kanten goudbruin. Draai ze tussendoor voorzichtig om.
  • Beleg de broodjes met hummus, een burger, spinazie, komkommer en avocado en geniet!

Vaker vegan eten

Vegan gerechten hebben nog weleens de naam saai te zijn, maar ik denk dat je vaker vegan eet dan je misschien al denkt! Ik geef je nog wat inspiratie voor vaker vegan. Geniet ervan.

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Pit & Pit. Zie mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.