Inhoudsopgave
Pruimentijd
Of zoek op pruimen in de zoekbalk, dan komen alle recepten naar voren!

Pruimentaart met frangipane
Door een boterkoekachtige bodem te bedekken met een laag frangipane met daarbovenop verse pruimen, krijg je een zalige combi van een stevigere bodem, romige vulling en fris accent van de pruimen. Frangipane is een amandelcrème en lijkt een beetje op amandelspijs. Het wordt gemaakt van amandelmeel, suiker, roomboter en ei en is een verrukkelijke vulling voor menig taartje en gebakje. Ook mijn favoriete amandelcroissants worden hiermee gevuld! Deze basis van deze taart is trouwens ook perfect voor andere soorten fruit. Wat denk je van nectarines, perziken, abrikozen of vijgen? Zo maak je in een handomdraai meerdere varianten met één recept.

Pruimentaart met frangipane
Equipment
- een vlaaivorm van 26 cm
Ingrediënten
Deegbodem
- 250 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
- 150 gram roomboter in blokjes
- 2 eidooiers
- 1 zakje vanillesuiker
- 3-4 eetlepels ijswater
- snufje zout
Frangipane
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram kristalsuiker
- 1 theelepel amandel essence
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 150 gram gemalen amandelen / amandelmeel
- 50 gram bloem
Decoratie
- 15 pruimen in vieren
- poedersuiker om te bestrooien
Instructies
- Doe voor het deeg de bloem, poedersuiker, vanillesuiker, roomboter en een snuf zout in de keukenmachine en mix tot het op grof broodkruim lijkt.
- Voeg vervolgens de eieren toe en net genoeg water tot het deeg een bal vormt.
- Verpak dan het deeg in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
- Vet vervolgens de vorm licht in en bestuif met bloem. Druk het deeg er in en verspreid het gelijkmatig met je vingertoppen.
- Zet de vorm met het deeg nog even in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Klop de boter en suiker luchtig. Doe de amandel essence en eieren erbij en meng goed.
- Voeg vervolgens de gemalen amandelen toe en meng tot het geheel goed gemixt is.
- Verspreid de frangipane over de bodem en verdeel de pruimen er netjes over.
- Bak de taart tenslotte in ongeveer 30 à 40 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de pruimentaart met frangipane volledig afkoelen. Bestrooi naar wens met poedersuiker.
Ga jij deze pruimentaart met frangipane maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.
Het water loopt me in de mond! Frangipane is wel een van mijn favorieten, dit ga ik toch echt eens maken…
Groetjes, Anja
Dit is echt een heerlijk recept en ook heel eenvoudig. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Groetjes Debbie