Pompoencake met romige chocolade botercrème
Het is bijna Halloween! En hoewel ik het zelf echt geen boeiend feest vind, vinden mijn kinderen het wel erg leuk om te griezelen. Of zouden ze de snoepjes die ze krijgen vooral leuk vinden haha? In ieder geval is Halloween zo’n beetje onlosmakelijk verbonden aan pompoenen en dus ben ik de keuken ingedoken om een recept voor een Halloween taart te bedenken. Natuurlijk met pompoen als uitgangspunt! Dat resulteerde in deze smeuïge pompoencake met romige chocolade botercrème en chocoladeganache, heerlijk!!
Inhoudsopgave
Bakken met pompoen
Bakken met pompoen is soms even wat meer werk omdat je eerst pompoenpuree nodig hebt. Dat maak je eenvoudig door blokjes pompoen te koken en vervolgens te pureren. Tegenwoordig heb je ook pompoenblokjes in de vriezer van de supermarkt dus dat scheelt weer schillen. Ik hoorde pas ook van iemand dat die gewoon een potje babyvoeding had gebruikt. Als er geen toevoegingen inzitten, is dat ook heel handig! Helaas hebben ze in Nederland nog geen pompoenpuree in blik in de supermarkt. Hopelijk komt dat ooit nog eens want dat maakt het bakken van pompoencake wel makkelijker!
Pompoencake met romige chocolade botercrème
Ik hou van hoge stapeltaarten! Door kleinere bakvormen te gebruiken, ga je lekker de hoogte in en dat leent zich voor extra vulling. Juist die combinatie van cake en genoeg van de romige chocolade botercrème maakt het een heerlijk geheel! Doordat ik deze pompoen cake speciaal voor Halloween maakte, vond ik het wel leuk om een dripcake te maken met chocoladeganache. Het ziet er wel lekker dramatisch uit als die chocolade zo naar beneden druipt haha. Het is niet moeilijk om te doen maar je moet even secuur en snel te werk gaan anders word je ganache te hard en krijg je dikke klodders die aan je cake hangen. Dat is geen gezicht natuurlijk :-). Maak deze geweldige taart sowieso vaker dan alleen voor Halloween, want hij is heerlijk!
Pompoencake met romige chocolade botercrème
8
servings45
minutes40
minutesExtra nodig: 3 springvormen van 16 cm, een spuitzak met kartelmondje en een suikerthermometer
Ingrediënten
Cake
340 gram pompoenpuree
300 gram kristalsuiker
240 ml zonnebloemolie
4 eieren
2 theelepels vanille extract
260 gram bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
2 theelepels baking soda
2 theelepels kaneel
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel gemberpoeder
zout
Frosting
4 eiwitten
130 gram witte basterdsuiker
snuf zout
200 gram roomboter, in blokjes en op kamertemperatuur
130 gram pure chocolade
Chocolade ganache
50 ml slagroom
50 gram pure chocolade
een klein klontje roomboter
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed 3 springvormen van 16 cm doorsnede met bakpapier. Vet de vormen goed in.
- Doe de pompoenpuree met de suiker, zonnebloemolie, eieren en vanille extract bij elkaar en klop goed door elkaar.
- Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, bakingsoda, specerijen en 1 theelepel zout.
- Voeg de droge ingrediënten vervolgens rustig toe aan het pompoen eimengsel en klop op een lage snelheid tot alles net gemengd is.
- Verdeel het beslag over de 3 vormen en bak de cakes in 35-40 minuten goudbruin en gaar of tot een satéprikker er schoon uit komt.
- Laat de pompoencakes afkoelen op een rooster en ga dan verder met de chocoladefrosting.
- Zet een pan met een laagje water op het vuur en breng aan de kook.
- Doe de eiwitten met de witte basterdsuiker in een hittebestendige kom die groot genoeg is om op de pan te staan. De kom mag het water niet raken en zet het vuur laag zodat het water nog heel zachtjes borrelt.
- Verwarm de eiwitten al roerende met een spatel tot ze een temperatuur van 70 graden hebben bereikt.
- Doe dan de eiwitten in de kom van de mixer en klop deze met de ballongarde tot stijve pieken.
- Vervang de ballongarde voor de bisschopshaak en voeg al kloppende op lage snelheid de boter blokje voor blokje toe. Voeg pas weer boter toe als de boter helemaal is opgenomen.
- Het mengsel gaat schiften, schrik niet, dit is normaal! Als alle boter is toegevoegd, zet je de mixer op de hoogste stand en je zult zien dat er na een paar minuten een heerlijke romige botercrème ontstaat!
- Smelt de chocolade in de magnetron in intervallen van 10 seconden. Roer steeds goed door.
- Voeg tenslotte de afgekoelde en gesmolten chocolade toe aan de botercrème en klop nog even goed door. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Haal de cakes uit de vormen en leg op een plank. Schep een deel van de frosting op een cake, dek af met een volgende cake en herhaal dit. Leg de bovenste cakelaag er ondersteboven op zodat de bovenkant glad is.
- Vul de zijkanten verder op met frosting en gebruik een paletmes om het glad te maken.
- Maak de ganache door de chocolade fijn te hakken en in een hittebestendige kom te doen.
- Verwarm de slagroom tot het net kookt en giet over de chocolade.
- Roer tot de chocolade is opgelost en roer er nog een klein klontje boter door. Dit zorgt voor een mooie glans.
- Wanneer de ganache is afgekoeld, giet je voorzichtig wat over de taart zodat het net over de randen loopt voor een mooi effect.
- Doe de resterende frosting in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie roosjes op de ganache.
- Decoreer de pompoencake met romige chocoladefrosting eventueel met halloween sprinkles en bewaar in de koelkast.
Tips
- Je kunt zowel cakes als de frosting een dag van tevoren maken en samenstellen. Bewaar de cake in de koelkast en decoreer op de dag zelf met de ganache
Recepten voor herfst gebak
Bakken in de herfst is natuurlijk heerlijk! Lekker met een kopje thee en een stuk taart bijkletsen op een regenachtige dag, daar kan ik wel echt van genieten. Er staan natuurlijk nog meer heerlijke recepten voor herfst gebak op de blog. Wat denk je van deze:
- Chocolade fudgetaart met shortbreadbodem
- Appel caramel cheesecake
- Hazelnoot kastanjetaart met karamel
- Olijfoliecake met lavendelhoning en vijgen
- Boterkoek met pruimen en Zwitserse room
Bewaar het recept voor pompoencake met romige chocola botercrème
Pinterest is een ideale manier om je favoriete recepten snel terug te vinden. Gebruik onderstaande foto om het recept van deze pompoencake met romige chocoladefrosting te bewaren en sla deze op op één van je borden.