Polenta citroen cake met pistache noten
Koken en bakken met thee
Ik doe het de laatste tijd wel vaker: koken en bakken met thee. Thee is een fantastische smaakmaker en tegenwoordig heb je ook enorm veel keuze qua smaken. Zo maakte ik al eens cookie cups met kaneelroom met thee erin verwerkt en nu ging ik aan de slag met deze polenta citroen cake met pistache noten. Het is een andere cake dan je misschien gewend bent. Gezoet met honing, smeuïg door het gebruik van een milde olijfolie en fris door de citroen! Maar het meest bijzondere is nog wel de structuur van de polenta.
Polenta
Polenta is maismeel en wordt in Noord-Italië vooral gebruikt als dikke pap of in gebakken versie bij de hoofdmaaltijd, hartig dus. Ik wilde al een tijdje een zoete taart ermee bakken dus toen ik met deze thee aan de gang ging, wilde ik dat in combinatie met polenta doen. De cake krijgt daardoor een bijzondere structuur en is ook niet zo zoet als een normale cake. Je kunt deze ook prima als ontbijt eten met wat lekkere (plantaardige) yoghurt erbij. Deze cake is eenvoudig te maken en bovendien glutenvrij, lactosevrij en zonder geraffineerde suikers. Het is een bijzondere cake die je eigenlijk op elk moment van de dag kunt eten. En zoals gezegd, heerlijk met wat yoghurt of crème fraîche erbij!
Voor 12 personen
Ingrediënten en bereidingswijze
Cake
- 300 g fijne polenta
- 100 g gepelde ongezouten pistachenoten, gemalen
- Rasp en sap van 1 citroen (50 ml)
- 4 eieren
- 175 ml honing
- 200 ml milde olijfolie (ik gebruikte de olijfolie van Flor y Sabor)
- 200 ml groene citroenthee van 1 zakje (bijvoorbeeld Lemon organic green tea van Clipper)
- 1 extra zakje citroenthee, thee uit het zakje gehaald
Glazuur
- Sap van 1 citroen (ongeveer 50 ml)
- 50 ml honing
Decoratie
- 50 g gepelde ongezouten pistache noten, grof gehakt
- Rasp van 1 citroen
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
- Vet een dichte vorm van ongeveer 20 cm in met wat olijfolie en bedek de bodem met een vel bakpapier. Je kunt beter geen springvorm gebruiken omdat het beslag vrij dun is en er dan dus uit kan lopen.
- Meng de polenta met de gemalen pistachenoten, de losse thee uit 1 zakje en de citroenzest in een grote kom.
- Klop de eieren, 175 ml honing, de olijfolie, 200 ml thee en het citroensap tot een geheel.
- Voeg het eimengsel toe aan het polentamengsel en roer tot alles goed gemengd is.
- Giet het beslag in de vorm en bak in ongeveer 25 – 30 minuten gaar. De bovenkant is dan licht goudbruin en een sateprikker komt er schoon uit.
- Laat de cake in de vorm.
- Meng het sap van de citroen met 50 ml honing en giet het over de nog warme cake. Laat de cake nog minstens 10 minuten in de vorm zitten voordat je hem op een bord omdraait.
- Decoreer de cake met wat citroenzest en de gehakte pistachenoten.