Pink velvet met mascarpone botercrème
Hoe leuk is het om taart te bakken! Ik kan er enorm van genieten en maak graag variaties op klassiekers. Neem nou de red velvet cake. Immens populair en heerlijk! Deze rode taart met roomkaasglazuur uit Amerika is niet meer weg te denken uit Nederland. De rode kleur ontstond door een chemische reactie tussen karnemelk, cacao en azijn maar tegenwoordig is de zuurgraad van cacao geneutraliseerd en dus heb je kleurstof nodig voor het gewenste effect. Dus dan is het maken van een roze variant ook goed mogelijk! Dus toen een vriendin mij vroeg of ik voor haar dochters verjaardag een roze taart wilde maken en bedacht ik deze pink velvet met mascarpone botercrème.
Inhoudsopgave
Mascarpone botercrème maken
Er zijn veel verschillende varianten van botercrème. Zo heb je de botercrème die je alleen met poedersuiker en roomboter maakt. Je hebt Zwitserse meringue botercrème die je maakt met kookschuim en roomboter, je kunt het maken met roomkaas erdoor en dan is er mascarpone botercrème. De makkelijkste variant is die met alleen poedersuiker maar dit is ook gelijk de zwaarste soort. Ideaal voor het maken van een dijkje zodat de vulling niet uit je taart loopt en als gladde onderlaag wanneer je een taart bekleed met marsepein of fondant. Wanneer je één van de andere varianten kiest, geeft dit een heerlijk luchtig en romig effect. Het nadeel: de botercrème kan gaan schiften…. Dit los je op door ervoor te zorgen dat alle ingrediënten echt op kamertemperatuur zijn en als het echt mis gaat, kun je de föhn erbij pakken om alles te verwarmen. Zo komt de crème weer samen en kun je het vervolgens goed doorkloppen tot een luchtige massa. Au-bain marie kloppen werkt ook.
Pink velvet met mascarpone botercrème
Eigenlijk is dit recept gewoon het recept voor red velvet maar dan met een kleine aanpassing en natuurlijk roze in plaats van rode kleurstof. Als je wil, zou je er dus zelfs een green velvet van kunnen maken haha. In ieder geval, met dit recept maak je een heerlijke luchtige cake met smakelijke frosting. Wanneer je deze decoreert met vers fruit en chocolade maak je er helemaal een feestje van!
Pink velvet met mascarpone botercrème
Equipment
- 2 taartvormen van 22 cm
- bakpapier
- mixer
Ingrediënten
Cake
- 290 gram bloem
- 1 1/2 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 240 gram karnemelk
- 2 grote eieren
- 300 gram suiker
- 170 gram roomboter + extra om in te vetten
- 1 eetlepel roze kleurstof of meer, al naar gelang de gewenste kleur en sterkte van de kleurstof
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 30 ml zonnebloemolie
- 1 eetlepel vanille extract
- 1 eetlepel witte azijn
Mascarpone botercrème
- 225 gram roomboter
- 500 gram poedersuiker
- 500 gram mascarpone
- 1-2 theelepels vanille extract
- roze kleurstof
- snufje zout
- Pure chocolade optioneel als decoratie
- vers fruit, sprinkles of mini marshmallows optioneel als decoratie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (onder en bovenwarmte). Verlaag de temperatuur naar 160 graden als je bakt met hetelucht.
- Vet de vormen in met boter en bekleed met bakpapier.
- Klop de karnemelk met de eieren, de olie, azijn en vanille los en zet apart.
- Roer de bloem met de baking soda, de cacao en het zout door elkaar en zet ook apart.
- Mix de boter met de suiker met een elektrische mixer romig en luchtig.
- Verlaag de snelheid van de mixer en voeg afwisselend het bloemmengsel en het karnemelkmengsel toe.
- Voeg als laatste de kleurstof toe en mix tot alles goed gemengd is.
- Verdeel het beslag over de vormen en bak de taarten in 20-25 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat afkoelen.
- Doe voor de mascarponecrème de boter en suiker in een kom en mix dit totdat het heel licht van kleur is geworden.
- Schraap de boter los van de randen en doe de mascarpone er beetje bij beetje bij.
- Mix dit tot het geheel opgenomen is.
- Doe de vanille en de kleurstof erbij en meng tot het egaal van kleur is.
- Smeer een royale laag mascarponecrème op 1 van de taartbodems.
- Verdeel het gelijkmatig en leg de 2e taartbodem erop. Let op: de onderkant van de taart is de bovenkant! Zo krijg je een rechte bovenkant.
- Bestrijk de bovenkant en zijkanten met een royale laag mascarponecrème. Verdeel gelijkmatig met een paletmes.
- Vul alle oneffenheden op en strijk glad. Ik liet de zijkanten vrij doorschijnend maar je kunt het natuurlijk ook helemaal egaal maken zodat er alleen mascarponecrème te zien is.
- Decoreer naar wens met (witte) chocoladekrullen, mini meringues, donkere chocolade, rood fruit, slagroom, discodip… Je kunt er alle kanten mee op!
- Laat de pink velvet met mascarponecrème opstijven in de koelkast.
Nog meer lekkere taart