oesters met perenvinaigrette

Oesters met perenvinaigrette

Laatste dagen van 2017

En toen was Kerst alweer voorbij… Ik heb er echt weer van genoten als ultieme Kerstfan. Natuurlijk met lekker eten maar ook met All you need is love! Dat is ieder jaar vaste prik alhoewel ik het laatste uur de volgende dag kijk haha. Ik vind het anders net iets te laat. Wij hadden 1e kerstdag mijn familie over de vloer en we hebben, dankzij het zachte en droge weer, heerlijke pizza’s gebakken in de houtoven. Gewoon ongedwongen lekker smullen! En 2e Kerstdag bij mijn schoonfamilie heerlijk kalkoen gegeten. Aan een mooi gedekte tafel en ook weer veel gezelligheid. Ik hou ervan! De jongens zijn ook weer 3 dagen vreselijk verwend met mooie cadeaus dus die kunnen weer even vooruit qua speelgoed. Vandaag gaan we even bijkomen en genieten van een lui vakantiedagje. Maar ik ga natuurlijk wel weer aan de slag met lekkers voor oud & nieuw de komende dagen! Zo komen we de laatste dagen van 2017 wel door!

oesters met perenvinaigrette

oesters met perenvinaigrette

Foodybox

In de heerlijke luxe Foodybox kerst zaten zulke lekkere producten! We werden echt verwend, dat is enorm genieten. In de foodybox zaten ook Zeeuwse platte oesters van Prins & Dingemanse en die heb ik niet lang laten staan natuurlijk. Ik en mijn man vinden dat zo ontzettend lekker! Afgelopen zomer in Frankrijk hebben we zo bij de oesterkwekerij gegeten en ook volgend jaar gaan we weer naar Frankrijk, dit keer naar Bretagne dus het oestermes gaat mee! Thuis eten we ze zelden maar het openen valt best wel mee. Zorg ervoor dat je goed grip hebt door de oester in een theedoek vast te houden en kijk desnoods wat filmpjes op youtube. Deze keer maakte ik een zoetzure vinaigrette met peer. En dat past er echt fantastisch bij! Ik vind dit echt een heerlijk hapje voor oud & nieuw. Het past natuurlijk ook supergoed bij een glas champagne 🙂

 

oesters met perenvinaigrette

oesters met perenvinaigrette

Ingrediënten en bereidingswijze

voor 2 personen

  • 12 oesters van goede kwaliteit
  • 2 eetlepels fijngesneden sjalot
  • 1 eetlepel plus 1 1/2 theelepel witte wijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1/4 theelepel fijn zeezout
  • 1/2 stevige peer (migo peer)
  • Crushed ijs om te serveren
  1. Snijd de peer in dunne reepjes (julienne) en doe samen met de sjalot, wijnazijn, honing en zeezout in een kom.
  2. Open de oesters. Leg de oester met de bolle kant naar beneden in een theedoek op het aanrecht. Steek het oestermes bij het scharnierpunt (de smalle kant) in de oester, duw naar binnen en draai een kwartslag. Ga dan met het mes rond en snijd zo het punt door waar de oester nog vast zit. Dat zit rechts in het midden. Doe dit zo dicht mogelijk bij de schelp. Dan laat de oesterschelp los. Snijd de oester zelf voorzichtig los en controleer of er geen stukjes schelp meer inzitten.
  3. Serveer de oesters direct op een bord met crushed ijs en de vinaigrette.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.