citroenpilav met broccoli

Citroenpilav met broccoli en kabeljauw

Veel groenten

Het nieuwe jaar is weer begonnen! De sportscholen stromen weer vol met mensen die meer willen bewegen, de kinderen zijn weer naar school, onze zomervakantie is al geboekt en ik merk in de keuken vooral dat ik meer trek heb in ‘gewoon’ eten. Nu vind ik eigenlijk dat ik nooit heel ‘gewoon’ eet omdat ik altijd wel met iets varieer maar met gewoon bedoel ik de wat eenvoudigere gerechten die voedzaam zijn en veel groenten bevatten. Maar dan wel met een twist zoals ik eigenlijk met al mijn gerechten doe.

citroenpilav met broccoli

Geen saaie maaltijd

Als je hoort dat we vanavond rijst met broccoli en vis eten, sta je misschien niet direct te springen van enthousiasme. Het is in de basis een vrij saaie maaltijd. Niks mis mee maar zo creëer je niet echt een genietmoment en ik vind wel dat je maaltijd echt een moment moet zijn dat je even bijkomt, de dag kunt doornemen met je partner, vrienden of gezin en daar hoort lekker eten dan wel bij. Het is ook een van de redenen waarom ik ben gaan bloggen. Ik wil laten zien dat je met weinig moeite toch iets heel anders op tafel kunt zetten in dezelfde tijd als dat je normaal ook in de keuken staat.

citroenpilav met broccoli

Rijst wordt pilav

Door kleine kooktrucjes toe te passen, krijgen basis ingrediënten veel meer smaak. Door gewone rijst als risotto te bereiden bijvoorbeeld. Je krijgt dan een pilav die zoveel smaak heeft dat het al heerlijk is om zo te eten. Dan de broccoli. Wanneer je broccoli kookt, is het vaak een saaie bedoeling. Maar rooster de broccoli met wat olijfolie in de oven en je weet niet wat je proeft! Kost het extra tijd? Nee! Is het moeilijker? Nee, ook niet! Is dit lekkerder? Ik vind van wel maar probeer het maar eens. En laat je me dan weten wat je ervan vindt?

citroenpilav met broccoli

Ingrediënten en bereidingswijze

Voor 4 personen

  • 300 gram basmatirijst of andere rijst die je lekker vindt
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 500 ml kippenbouillon
  • 1 citroen, zest en sap
  • 2 stronken broccoli
  • 4 kabeljauwfilets
  • peper en zout
  • een handje geschaafde amandelen
  • peterselie
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Was de broccoli en snijd in roosjes. Snijd ook de stronk in stukjes.
  3. Leg de broccoli op een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout.
  4. Rooster de broccoli een half uur in de oven. Bestrooi de laatste 5 minuten met het amandelschaafsel.
  5. Snipper de ui.
  6. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui.
  7. Pers de knoflook erboven en bak 1 minuut mee.
  8. Voeg de rijst toe en bak 2 minuten.
  9. Doe dan de bouillon erbij, zet het vuur laag en leg een deksel op de pan.
  10. Kook de rijst 8 à 10 minuten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  11. Haal de pan van het vuur, voeg de zest en het sap van de citroen en wat fijngehakte peterselie toe en laat afgedekt nog 10 à 15 minuten staan.
  12. Dep de kabeljauwfilets goed droog met keukenpapier.
  13. Bestrooi met peper en zout.
  14. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de kabeljauwfilets aan beide kanten goudbruin en gaar. Ongeveer 4 minuten per kant.
  15. Serveer de rijst met de broccoli en kabeljauw en eet smakelijk!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.