Kip met bramen en gebakken geitenkaas
De bramenstruiken hangen weer vol en dat is natuurlijk genieten! Ik heb het bramen plukken van huis uit mee gekregen. Ik weet niet beter dan dat mijn oma ieder jaar bramenjam en sap maakte van zelfgeplukte bramen. Emmers vol werden er geplukt. En ook mijn moeder plukte bramen en wij later ook. Hartstikke gezellig en ondertussen werd er natuurlijk volop gesnoept.
Pas was ik aan het hardlopen in het bos en toen zag ik de struiken al flink vol hangen dus een paar dagen later ben ik met mijn zoontjes, schoonzus en neefje op pad gegaan met een paar bakjes zodat we zelf bramenjam konden gaan maken. Ik probeer mijn kinderen wel te leren waar iets vandaan komt en zo kun je dat op een hele makkelijke manier laten zien. Ze leren zo hopelijk ook dat je respect moet hebben voor de natuur en dat je niet de hele struik leegplukt zodat de dieren ook nog wat hebben.
Later las ik dus dat er een boete staat op het plukken van bramen en dat dit zelfs onder stroperij valt….. tja, Nederland regelland. Ik vind het een beetje flauw maar begrijp het ook wel weer. Als we allemaal massaal bramen gaan plukken dan blijft er natuurlijk niets over voor de dieren maar als je dan kijkt dan hangt het grootste deel van de bramen gewoon te fermenteren omdat ze overrijp zijn geworden. Dan kun je er toch beter mee bakken / koken of jam maken. Vandaag heb ik dus nog een paar bramen geplukt voor dit superlekkere gerecht. En je hebt er maar 150 gram voor nodig dus ik denk dat dat nog wel kan. En anders haal je ze gewoon bij de supermarkt. En plant je voor volgend jaar een bramenstruik in je tuin.
Ik ben trouwens wel fan van de combinatie vlees en fruit, deze vind je wel vaker op mijn blog zoals: Kip met rabarber, Kipcurry met mango of Kip met kersen. Allemaal heerlijk om eens te proberen! Varkensvlees combineert trouwens ook heel goed met fruit maar niet iedereen eet graag varkensvlees dus vandaar de kip haha.
Voor 4 personen
- 4 kipfilets
- 150 gram bramen
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 2 eetlepels olijfolie + extra om in te bakken
- 2 eetlepels dadelstroop (of honing)
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel sojasaus
- 1 teentje geperste knoflook
- 1 avocado
- 150 gram gemengde sla
- een handjevol walnoten
- 150 gram stevige geitenkaas (ik gebruik zo’n rol van Chavroux)
- 1 ei
- 2 eetlepels bloem
- 4 eetlepels paneermeel, broodkruim of panko
- Maak een marinade van 75 gram bramen, de balsamico azijn, 2 eetlepels olijfolie, de dadelstroop, mosterd, sojasaus en knoflook. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Snijd de kipfilets in 3-en en marineer ze minstens een half uur in het bramen balsamico mengsel.
- Snijd de geitenkaas in 8 plakjes.
- Haal ze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het broodkruim.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de geitenkaas aan beide kanten goudbruin. Zet apart.
- Verhit een grillpan en bak de kipfilet aan beide kanten gaar.
- Verdeel de salade over een groot bord.
- Snijd de avocado in repen en verdeel die over de salade.
- Maak het af met de kipfilet, de gebakken geitenkaas, extra bramen en walnoten.
- Serveer met stevig landbrood of gebakken aardappeltjes.
Gebaseerd op dit recept http://www.closetcooking.com/2016/07/blackberry-balsamic-grilled-chicken.html?m=1