Kaaskroketten
Kaaskroketten, hmmmm. Nu houd ik eigenlijk wel van alles waar gesmolten kaas in zit. Een boterham met kaas zul je mij niet zo snel zien eten. Ik vind kaas lekkerder door een gerecht of zo uit het vuistje. Ik koop het niet te vaak want als ik lekkere kaas in huis heb, gaat het eigenlijk te snel op. Maar lucky me, ik mocht uitproberen hoe het is om kaas de bestellen bij delekkerstekaas.nl. Ze hebben daar van alles en goede aanbiedingen ook dus ik heb veel verschillende kazen gekozen met uiteraard al wat gerechten in mijn hoofd. Waaronder ook deze kroketjes. Het is even een werkje maar dan heb je ook wat. Met dit recept maak je 16 kroketten dus dat is best veel maar je kunt de helft gewoon invriezen. Wij aten ze met gebakken aardappeltjes en gesmoorde prei maar ze zijn natuurlijk ook heerlijk bij de borrel.
Ingrediënten voor 16 kroketten
- 100 gram roomboter
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 100 gram extra belegen Kaas Kinderdijk
- 100 gram bloem
- 3 eieren
- 5 dl melk
- 50 ml room
- een scheut olijfolie
- nootmuskaat
- peper en zout
om te paneren:
- 100 gram paneermeel
- enkele eetlepels bloem
- 2 eieren
Benodigdheden:
- een rasp of hakmolen
- een friteuse of Airfryer
- bakpapier
- een rechthoekige ovenschaal
Bereiding:
- Zet een pan op matig vuur.
- Doe de in boter gesneden blokjes in de pan en laat smelten.
- Voeg de bloem bij de gesmolten boter. Klop met een garde tot je een stevige roux krijgt. Blijf roeren en laat de roux een beetje uitdrogen.
- Voeg de melk toe en roer continu tot de saus dik wordt. Nu heb je een dikke bechamelsaus. Haal de pan van het vuur.
- Roer de geraspte kaas er met een houten lepel door en laat smelten in de warme saus.
- Scheid de eieren. Je gebruikt alleen de dooiers
- Voeg de room aan de eidooiers toe en klop los.
- Doe het room-ei mengsel bij het kaasmengsel en roer goed door.
- Kruid de basis voor de kaaskroketten met peper en zout. Voeg naar smaak wat nootmuskaat toe.
- Doe een vel bakpapier en een met olijfolie ingevette ovenschaal.
- Schep de saus in de schaal en maak de bovenkant egaal. Leg er nog een vel bakpapier op en strijk met je handen over het papier zodat er geen lucht onder zit.
- Laat een paar uur opstijven in de koelkast of vriezer.
Paneren:
- Zet 3 diepe borden neer met daarin de bloem, losgeklopte eieren en het paneermeel.
- Haal voorzichtig de krokettenvulling uit de ovenschaal en leg op een snijplank.
- Snijd in rechthoeken.
- Haal elke kroket achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel.
- Leg de gepaneerde kroketten op een platte schaal.
Bakken:
- Verwarm de Airfryer tot 180 graden.
- Bak de kroketten in 15 minuten gaar en goudbruin
of:
- Verhit het frituurvet tot 170 graden.
- Bak de kroketten in een paar minuten goudbruin.
Serveer de kroketten met wat citroen en peterselie.
Dit recept is gebaseerd op het recept uit Dagelijkse kost
2 gedachten over “Kaaskroketten”
Geef een reactie
Helaas zijn deze kaaskroketjes helemaal mislukt bij mij! Na een hele middag in de koelkast was het kaasmengsel nog steeds te plakkerig en slap om vormpjes van te maken… In de kliko beland dus.
Hoi Anne, wat jammmer! Ik ga ze binnenkort weer maken en zal eens kritisch naar het recept kijken. Dankjewel voor je reactie. groetjes Debbie