Vakantietip: La douce France bij Le Mas d’en Haut

Le Mas d'en Haut

Het begint alweer te kriebelen! Kerst voorbij, korste dag is geweest….. De zomervakantie!! Volgens mij gaan veel mensen nu al om zich heen kijken, zeker als je net als wij met kleine kinderen op vakantie gaat. We zijn nu aan het hoogseizoen gebonden en dan moet je er best vroeg bij zijn. Dit jaar konden we nog voor de laatste keer buiten de schoolvakanties op vakantie dus wij zijn in juni al 2 weken weg geweest. We reden in 1 dag naar midden Frankrijk en qua afstand (850 km) was dat heel goed te doen! En wat hebben we het heerlijk gehad bij Le Mas d’en Haut in Lussat (Creuse). 2 weken lang ‘woonden’ we in Gite 1 met 2 slaapkamers in een rustiek Frans gebouw zoals je dat ook hoopt te treffen als je op vakantie gaat. Le Mas d’en Haut is een kleinschalig vakantieverblijf waar ze 3 gites verhuren en nog eens 6 safaritenten hebben. Verder is het echt op kinderen gericht dus je hoeft qua speelgoed eigenlijk niets mee te nemen.

Le Mas d'en Haut

Le Mas d'en Haut

Le Mas d'en Haut  Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut

brocante

Le Mas d'en Haut  Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut

Vooral omdat de kinderen alleen maar buiten willen zijn waar skelters, fietsen en karren te vinden zijn, een leuke poppenhoek met keukentje, een boomhut, speeltoestel met glijbanen, een voetbalveld, een zwembad, een speelhuisje met daarnaast een ouderwetse waterpomp en natuurlijk nog de verschillende dieren: 2 hangbuikzwijntjes, kippen, schapen, poezen en een hond. Genoeg te doen dus. Het terrein zelf is enorm groot en afgebakend dus je kunt je kinderen met een gerust hart vrij laten rondlopen. Dat zorgt weer voor de nodige ontspanning bij papa en mama! Le Mas d’en Haut verzorgt in het hoogseizoen ook een paar keer per week ‘table d’hôtes’, er is een terras waar je wat kunt drinken en je kunt vers brood bestellen.

Le Mas d'en Haut

Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut

Le Mas d'en Haut

 

De eerste week deden we mee aan de Wilde Peuter en Kleuter Week. Op Le Mas d’en Haut worden al een aantal jaren Stoere Gezinnen weken georganiseerd in de meivakantie en nu hebben ze ook iets voor de kleintjes. De Wilde Peuter en Kleuter Week begint op zondagavond met een gezamenlijke maaltijd en duurt tot en met zaterdagochtend. Doordat de maaltijden met de andere gezinnen genuttigd worden, heb je gelijk wat meer contact en dat is erg leuk tijdens de activiteiten die in de week georganiseerd worden. Na een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet met vers brood, zelfgebakken brioche en croissants werd er een speurtocht georganiseerd op het terrein zodat je het een beetje kon leren kennen. Hartstikke leuk om met die kleintjes langs alle dieren te gaan en iets te horen over het landgoed zelf. Verder konden de kinderen lekker spelen en rennen naar hartelust en was het tijdens de speurtocht droog. Verder zijn we die week nog naar een boerderij geweest waar je in de huifkar langs allerlei beesten en vogels rijd, we hebben kinderyoga gedaan, hutten gebouwd in het bos en we hebben stenen gezien uit de ijstijd bij Les Pierres Jaumâtres. Tussendoor is er genoeg tijd om te relaxen en zitten de dagen gelukkig niet al te vol gepropt. Ontbijten kon tussen 8 en 9.30 uur en dat was in buffetvorm. De lunch bestond vaak uit soep met lekkere belegde broodjes erbij en voor de kinderen broodjes met jam, hagelslag of chocopasta. ‘S avonds kregen we een voor-, hoofd- en nagerecht met een karafje wijn erbij en alles was echt fantastisch. Ik kook op vakanties meestal zelf en met kleine kinderen ga je ook niet snel uit eten omdat de meeste restaurants pas laat open gaan en de kleintjes tijdens de lunch nog slapen. En ik vind het ook altijd leuk om in het buitenland boodschappen te doen. Maar dit was echt weleens lekker. Je hoeft nergens aan te denken, geen boodschappen te doen, geen afwas weg te werken of op te ruimen dus als de kinderen spelen, kun je gewoon lekker gaan zitten. Het scheelt natuurlijk wel dat het eten zo goed was 😉

img_1453

 Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut konijntjes voeren

De Creuse is bekend om verschillende regionale producten zoals het Limousin rund. De appels uit deze regio behoren tot de beste van Frankrijk en ook groeien er heerlijke frambozen, blauwe bessen en aardbeien. Qua gerechten is de bekendste misschien wel de clafoutis, zacht gebak met kersen. En de creusois, een luchtige hazelnootcake. Ik gebruikte dit in een van mijn gebakjes tijdens de Koffietijd Bakwedstrijd. Het recept vindt je hier. 

Le Mas d'en Haut

Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut

Le Mas d'en Haut

De tweede week hebben we met zijn vieren de omgeving verkend. Er zijn een aantal zwemmeertjes in de buurt met een strandje, enkele mooie kastelen, veel natuur en natuurlijk ieder weekend de rommel- en brocantemarktjes. Op http://www.vide-grenier.net kun je zien waar en wanneer er markten zijn in de buurt. Heel handig als je net zo’n fan bent als wij. Inmiddels weten de kinderen ook dat er meestal wel wat leuk speelgoed te vinden is dus die gaan ook graag mee. In het torenwinkeltje op Le Mas d’en Haut vind je allerlei informatie over de omgeving en Paula en Willem kunnen je ook van tips voorzien. Wij zijn ook nog naar een oude steengroeve geweest waar je naar hartelust kunt klimmen en klauteren. Dit is wel meer geschikt voor wat oudere kinderen die wel van avontuur houden. Ook zijn we in Montlucon geweest, een prachtig middeleeuws stadje. Aubusson was ook zeer de moeite waard. Er zijn verspreid over de regio allemaal mooie kleine plaatsjes te vinden. Wat wij wel een nadeel vonden is dat de afstanden best behoorlijk zijn. Qua kilometers niet maar over de kronkelweggetjes doe je er al snel 45 minuten over. De omgeving is qua natuur prachtig maar er is niet heel erg veel te zien. Dus als je van rust en natuur houdt, zit je hier helemaal goed!

Le Mas d'en Haut

Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut Le Mas d'en Haut

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.