Indiase bloemkool met chapatis
Het kan natuurlijk niet anders. In mijn Cookbook Friday moet minstens één boek van Jamie Oliver staan. Ik ben fan! Ik vind hem zo inspirerend en veelzijdig. Hij heeft al ontzettend veel goede dingen voor elkaar gekregen op scholen en maakt mensen bewust. Ik vind de manier waarop hij met eten omgaat en hoe hij zich ervoor inzet dat iedereen goed eet, bewonderenswaardig. En dus staan er aardig wat boeken van Jamie op mijn boekenplank. Deze Indiase bloemkool met chapatis had ik nog nooit gemaakt maar wat is dit lekker!
Inhoudsopgave
Jamie Oliver
Dit recept komt uit ‘Jamie’s Super Food voor elke dag‘. Een dik kookboek met prachtige foto’s en recepten voor een healthier en happier leven. Volgens Jamie is het zijn meest persoonlijke boek en hij is hiervoor op ontdekkingsreis gegaan om meer te weten te komen over voeding en gezondheid. Hij laat met dit boek zien dat je met alledaagse producten ontzettend goed gezond kunt eten én ook nog eens heel lekker! Daar heb je geen chiazaad of tarwegraspoeder voor nodig.
Lekker veel groenten
Deze Indiase bloemkool met chapatis is ook weer zo smakelijk! Het is voedzaam, bevat ontzettend veel groenten en heeft een lekkere fris pittige dressing voor erbij. Ik maakte, ook volgens Jamie’s recept, ook nog volkoren chapati’s voor erbij. Reken maar dat je hiervan smult!
Indiase bloemkool met chapatis
4 personen
30 minuten
30 minuten
gemiddeld
bloemkool
- 2 grote bloemkolen
- 1/2 ananas (600 gram)
- olijfolie
- 1 volle theelepel (van elk) venkelzaad en mosterdzaad
- 30 gram geschaafde amandelen
- 1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt
- 1 afgestreken theelepel gemalen kurkuma
- 2 afgestreken theelepels mild kerriepoeder
- 1/2 bosje verse koriander
- 3 cm gemberwortel
- 1 citroen
- 2 theelepels mangochutney
- 200 gram yoghurt
- peper en zout
- eventueel: verse rode peper
Bereidingswijze indiase bloemkool met chapatis
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
- Snijd de bloemkolen in roosjes en leg ze in een grote braadslede.
- Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd in blokjes van ongeveer 3 cm.
- Doe de ananas bij de bloemkool en schep om met het venkel- en mosterdzaad, 2 eetlepels olijfolie en peper en zout. Zet dit 20 minuten in de oven.
- Doe de geschaafde amandelen en kikkererwten erbij, schep goed door elkaar en zet nog 10 minuten in de oven.
- Doe ondertussen de bloem voor de chapati’s met een snuf zeezout in een grote kom.
- Maak een kuiltje in het midden en doe er de olijfolie en het water bij.
Meng dit door elkaar met een vork. - Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het tot een soepel geheel.
- Verdeel in 12 balletjes en rol elk balletje uit tot een cirkel of ovaal.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de chapati’s 1 minuut aan elke kant.
- Houd ze warm op een bord bedekt met aluminiumfolie.
- Rooster de kurkuma en het kerriepoeder een paar minuten in een droge koekenpan op laag vuur.
- Doe de specerijen met de koriandersteeltjes in de blender.
- Schil en snijd de gemberwortel in plakjes en doe ze samen met het citroensap, de chutney en de helft van de yoghurt in de blender.
- Draai het tot een glad mengsel en schep dan de rest van de yoghurt erdoor.
- Breng de dressing op smaak met peper en zout en giet in een grote schaal.
- Leg de bloemkool op de dressing en bestrooi met de in ringetjes gesneden rode peper en koriander.
- Serveer met de chapati’s.
Hou jij ook zo van bloemkool? Bekijk ook deze recepten:
- Kiptajine met honing en bloemkool
- Tortillacups met spicy bloemkool
- Orecchiette met bloemkool en pangrattato
- Bloemkoolcurry met ananas
- Pasta met linzen en gegrilde bloemkool
Ga jij deze Indiase bloemkool met chapatis maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.