Gegrilde, gepekelde groente met halloumi uit kookboek ‘gegrild & geroosterd’

Gegrilde, gepekelde groente met halloumi uit kookboek ‘gegrild & geroosterd’

Het is één van mijn hobby’s: kookboeken lezen. Heerlijk om ze door te bladeren en de inleiding te lezen en weer nieuwe inspiratie op te doen. Ik hou daarom van kookboeken die weer wat nieuws bieden of die van mijn favoriete keukens. Deze keer kreeg ik het kookboek ‘gegrild en geroosterd’, een kookboek met ruim 100 verschillende recepten die je allemaal op de barbecue of in de grillpan kunt bereiden. Nu heb ik geen barbecue maar wel een houtoven en die kan ik ook gebruiken maar voor het recept van de gegrilde, gepekelde groente met halloumi heb ik gewoon de grillpan gebruikt en dat ging ook prima!

gegrilde, gepekelde groente met halloumi

Mooi barbecue boek

De auteur Marjolijn Rosendaal droomde van een barbecue in de tuin en dan wel gelijk een echte. Weer of geen weer, hitte of kou, haar barbecue staat vrijwel constant 12 maanden per jaar aan voor allerlei lekkers. Samen met Anya van de Wetering en Bella Thewes maakte ze een mooi barbecue boek dat nu eens niet gedomineerd wordt door stoere mannen met grote stukken vlees maar dat iedereen verleidt om meer te doen met je barbecue, kamado, grill en zelfs tafelgrill. Het boek start met handige tips & tricks. Soorten barbecues, houtskool of briketten, verschillende garingsmethodes en schoonmaaktips. Het is wel heel beknopt dus het is vooral een kwestie van uitproberen. Zo leer je sowieso het beste je eigen barbecue kennen.

gegrild&geroosterd

8 hoofdstukken met eenvoudige recepten

Vervolgens is het boek opgedeeld in 8 verschillende hoofdstukken, te beginnen met smaakmakers. Heel handig om zo je vlees, vis of groenten een heerlijke smaak te geven! Verder zijn er nog de hoofdstukken Ervoor & erbij, Groente, Vegetarisch, Vis, Gevogelte, Vlees en Erna. Veel op groente gebaseerde gerechten zoals geroosterde bloemkool met sumakboter en vegaburgers-de-luxe maar ook eenvoudige vis en vleesgerechten zoals vis in yoghurtmarinade en sosaties met abrikoos. De recepten zijn kort met goed verkrijgbare ingrediënten. Bij elk recept staat ook een foto en dat vind ik altijd fijn omdat je zo een idee hebt hoe het eruit zou moeten zien. Wat ik wel jammer vind is dat door de papierkeuze de foto’s wat flets en dof overkomen terwijl het op zich hele mooie foto’s zijn.

Je koopt het boek bij de (online) boekhandel voor € 26,99 en mocht je nog een barbecue nodig hebben… ook daarin is keuze genoeg. Ik heb even mijn favoriet hieronder geplaatst. 🙂

Groenten pekelen

Het recept voor gegrilde, gepekelde groente met halloumi en gremolata vond ik top! Heel verrassend en ik had nog nooit groente gepekeld dus dat was ook leuk om eens te doen. Het geeft een erg lekkere smaak aan de groenten, een beetje fris zuur. Ik heb het recept voor de pekel aangehouden zoals in het boek maar boven het recept staat nog een tip om te variëren met andere kruiden en specerijen zoals venkelzaad, korianderzaad, jeneverbessen en roze peperkorrels. Je kunt de pekel ook bewaren in een schone fles voor de volgende keer. Ik heb dit recept in de grillpan gemaakt maar het kan dus ook op de barbecue. Gril dan de groente per soort op een groentekorf boven direct vuur en keer regelmatig.

Gegrilde, gepekelde groente met halloumi en gremolata

Recipe by Debbie

Voor 4 – 6 personen
Begin 1 dag van tevoren, de groenten moeten 1 nacht in de pekel staan
Bereidingstijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg groente, geboend, geschild, gehalveerd, in parten of in plakjes. Zie tips

  • kropjes little gem of romaine sla, gehalveerd

  • 225 gram halloumi

  • olijfolie

  • Voor de pekel
    4 laurierblaadjes

  • 20 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • 250 ml witte wijnazijn

  • 30 gram suiker

  • 2 el zout, plus extra

  • 750 ml water

  • Gremolata
    1/2 bos bladpeterselie

  • 1 teen knoflook, geperst

  • 1 citroen, sap en rasp

  • zout

  • olijfolie

  • 1 rode Spaanse peper, grofgehakt

Bereidingswijze

  • Breng de ingredienten voor de pekel aan de kook.
  • Kook de groenten, afhankelijk van de grootte en de soort in 8 – 30 minuten beetgaar.
  • Zet het vuur uit en laat alles een nacht staan.
  • Haal de groenten uit de pekel met een schuimspaan en dep ze goed droog.
  • Doe de groenten vervolgens in een kom en giet er 2 el olijfolie over.
  • Ga nu verder met de gremolata. Hak de peterselie fijn en meng deze met de knoflook, citroensap en rasp, een snuf zout en de Spaanse peper.
  • Doe er zoveel olijfolie bij dat het een smeuïg geheel wordt en proef of er eventueel nog wat zout bij moet.
  • Verhit een grillpan op middelhoog vuur tot deze goed heet is en gril de groente per soort in circa 8 minuten.
  • Wrijf de sla in met wat olijfolie en grill de sla en de in plakken gesneden halloumi tot ze goudbruin zijn.
  • Maak een salade van de groenten en serveer met de halloumi en gremolata.

Tips


  • Ik gebruikte wortels, radijsjes en spruiten maar je kunt ook bieten en bloemkool gebruiken

Ga jij deze gegrilde, gepekelde groente met halloumi uit kookboek ‘gegrild & geroosterd’ maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook of Instagram op @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Het kookboek Gegrild & geroosterd is door Uitgeverij Terra Lannoo beschikbaar gesteld ter review. Dit artikel is gebaseerd op mijn mening. Lees voor meer info mijn disclaimer.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.