Donkere chocolade cakejes met botercrème

Donkere chocolade cakejes met botercrème

Bakken in een bepaald thema is altijd leuk! Het ziet er vaak net wat opvallender uit dan andere taarten, cakes en koekjes en je mag lekker los gaan met versieringen! Of het nu voor Pasen, Kerst, Sinterklaas of Halloween is, ik probeer altijd wel iets in het thema van die periode van het jaar te maken! Deze keer maakte ik heerlijke donkere chocolade cakejes met botercrème voor Halloween die lekker smeuïg zijn.

donkere chocolade cakejes met botercrème

Zelf donkere chocolade cakejes met botercrème en sprinkles maken

Deze donkere chocolade cakejes met botercrème voor Halloween zijn anders van structuur dan de basis chocolade cupcakes die al op de blog staan. Deze zijn intenser qua smaak en smeuïger. Ze zijn ook wat minder zoet en de chocoladesmaak komt heel goed naar voren. Dat compenseert de zoete botercrème weer die door de groene kleurstof helemaal in Halloween stijl is. Ik heb spookjes gemaakt met een paar sprinkles als mondje en oogjes maar versier ze zoals je zelf wilt! Ik had deze cupcakevormpjes bij Wibra gevonden maar je hebt natuurlijk ook speciale Halloween cupcakevormpjes.

Donkere chocolade cakejes met botercrème

Gang Tussendoortje
Trefwoord botercrème, chocolade, cupcakes
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 12 cupcakes

Equipment

  • cupcakevormpjes
  • cupcake bakblik
  • spuitzak met glad spuitmondje
  • suikerthermometer

Ingrediënten

Chocolade cupcakes

  • 195 g bloem
  • 320 g suiker
  • 75 g cacaopoeder
  • 1 1/2 tl baking soda
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 3/4 tl zout
  • 2 eieren
  • 60 g yoghurt
  • 120 g amandelmelk
  • 180 ml warm water
  • 1/2 tl espressopoeder optioneel
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 1/2 tl vanille extract
  • 60 g pure chocolade fijngehakt

Switzerse meringue botercrème

  • 5 eiwitten
  • 145 gram witte basterdsuiker
  • 225 gram ongezouten roomboter zacht en in blokjes
  • snuf zout
  • groene kleurstof optioneel
  • sprinkels

Instructies

Chocolade cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en leg de cupcakevormpjes in het bakblik.
  • Meng alle droge ingrediënten, behalve de gehakte chocolade, met elkaar in een kom.
  • Meng ook alle natte ingrediënten met elkaar.
  • Doe het bloemmengsel bij het eimengsel en spatel door tot een glad beslag.
  • Roer tenslotte de chocolade erdoor en verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Bak de cupcakes in 18 – 22 minuten gaar en controleer dit met een satéprikker. Laat ze afkoelen op een rooster.

Switzerse meringue botercrème

  • Ga verder met de swiss meringue buttercreme.
  • Zet een pan met een laagje water op het vuur. Breng aan de kook.
  • Doe de eiwitten en basterdsuiker in een kom die groot genoeg is om op de pan te passen. Let op, de bodem van de kom mag het water niet raken.
  • Laat het water heel zachtjes pruttelen en zet de kom op de pan. Roer constant met een spatel zodat de suiker oplost en het eiwit niet gaat stollen.
  • Verwarm het mengsel tot een temperatuur van 70 graden Celsius.
  • Doe de eiwitten met een snuf zout in de kom van de standmixer klop dit met een garde tot stijve pieken.
  • Vervang de garde voor de bisschopshaak en zet de mixer op de laagste stand.
  • Voeg dan nu klontje voor klontje de boter toe en wacht met toevoegen van boter tot het helemaal is opgenomen.
  • Let op: de creme gaat misschien schiften. Geen paniek, dit gaat vanzelf weg door langer te mixen.
  • Als alle boter in de creme zit, voeg je de kleurstof toe.
  • Zet je de mixer op de hoogste stand en klop je de swiss meringue buttercreme nog 8 minuten door tot een heerlijke luchtige massa.
  • Doe de swiss meringue buttercreme in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit 3 cirkels op elke cupcake. Steeds iets kleiner zodat je een soort spookvorm krijgt.
  • Decoreer met sprinkels naar wens.

Bewaar dit recept

Wil je het recept voor deze cakejes met botercrème voor Halloween snel bewaren? Gebruik dan onderstaande foto en vindt het recept eenvoudig weer terug.

Wil je nog andere dingen bakken in Halloween stijl?

Maak eens griezelige koekjes of een pompoencake! Niet alleen lekker voor Halloween maar op elk moment in de herfst en winter!

https://debsbakerykitchen.nl/pompoencake-met-romige-chocoladefrosting/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.