Ga terug Email Link
donkere chocolade cakejes met botercrème

Donkere chocolade cakejes met botercrème

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Porties 12 cupcakes

Equipment

  • cupcakevormpjes
  • cupcake bakblik
  • spuitzak met glad spuitmondje
  • suikerthermometer

Ingredients
  

Chocolade cupcakes

  • 195 g bloem
  • 320 g suiker
  • 75 g cacaopoeder
  • 1 1/2 tl baking soda
  • 3/4 tl bakpoeder
  • 3/4 tl zout
  • 2 eieren
  • 60 g yoghurt
  • 120 g amandelmelk
  • 180 ml warm water
  • 1/2 tl espressopoeder optioneel
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 1/2 tl vanille extract
  • 60 g pure chocolade fijngehakt

Switzerse meringue botercrème

  • 5 eiwitten
  • 145 gram witte basterdsuiker
  • 225 gram ongezouten roomboter zacht en in blokjes
  • snuf zout
  • groene kleurstof optioneel
  • sprinkels

Instructions
 

Chocolade cupcakes

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en leg de cupcakevormpjes in het bakblik.
  • Meng alle droge ingrediënten, behalve de gehakte chocolade, met elkaar in een kom.
  • Meng ook alle natte ingrediënten met elkaar.
  • Doe het bloemmengsel bij het eimengsel en spatel door tot een glad beslag.
  • Roer tenslotte de chocolade erdoor en verdeel het beslag over de vormpjes.
  • Bak de cupcakes in 18 - 22 minuten gaar en controleer dit met een satéprikker. Laat ze afkoelen op een rooster.

Switzerse meringue botercrème

  • Ga verder met de swiss meringue buttercreme.
  • Zet een pan met een laagje water op het vuur. Breng aan de kook.
  • Doe de eiwitten en basterdsuiker in een kom die groot genoeg is om op de pan te passen. Let op, de bodem van de kom mag het water niet raken.
  • Laat het water heel zachtjes pruttelen en zet de kom op de pan. Roer constant met een spatel zodat de suiker oplost en het eiwit niet gaat stollen.
  • Verwarm het mengsel tot een temperatuur van 70 graden Celsius.
  • Doe de eiwitten met een snuf zout in de kom van de standmixer klop dit met een garde tot stijve pieken.
  • Vervang de garde voor de bisschopshaak en zet de mixer op de laagste stand.
  • Voeg dan nu klontje voor klontje de boter toe en wacht met toevoegen van boter tot het helemaal is opgenomen.
  • Let op: de creme gaat misschien schiften. Geen paniek, dit gaat vanzelf weg door langer te mixen.
  • Als alle boter in de creme zit, voeg je de kleurstof toe.
  • Zet je de mixer op de hoogste stand en klop je de swiss meringue buttercreme nog 8 minuten door tot een heerlijke luchtige massa.
  • Doe de swiss meringue buttercreme in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit 3 cirkels op elke cupcake. Steeds iets kleiner zodat je een soort spookvorm krijgt.
  • Decoreer met sprinkels naar wens.
Trefwoord botercrème, chocolade, cupcakes