Culinaire zeiltocht op de Maas

Culinaire zeiltocht op de Maas

Helena

Afgelopen zaterdag stapte ik aan boord van het oudste nog varende binnenvaartschip van Nederland: de Helena. Een prachtig gerestaureerd historisch zeilschip dat al uit 1875 stamt! Zodra je voet aan boord zet, waan je je in een andere tijd en het contrast als je dan over het water kijkt naar de industrie van de havens is groot en eigenlijk maakt dat het nog veel specialer. Je wordt hartelijk welkom geheten door de bemanning waarna je uitvaart voor een culinaire zeiltocht op de Maas.

culinaire zeiltocht op de Maas

culinaire zeiltocht op de Maas

Oud vrachtschip

Dat het zeilschip met veel oog voor detail is gerestaureerd zie je eigenlijk in elk hoekje. Het ademt sfeer en je kunt je alleen maar voorstellen dat het hard werken was vroeger om vracht te vervoeren met zo’n schip. Een klein keukentje en slaapkamertje met ieniemini bedstee laten zien hoe ze in die tijd (mogelijk) leefden aan boord. Helemaal zeker weten ze het niet omdat er geen foto’s uit die tijd zijn. In ieder geval leefde de schipper met zijn gezin aan boord en werkten ze allemaal mee om de Rijn op te varen richting Duitsland.

culinaire zeiltocht op de Maas culinaire zeiltocht op de Maas culinaire zeiltocht op de Maas

Hijs de zeilen

Gelukkig is het zeilschip gered van de sloop en kunnen we er nog van genieten want het levert unieke tochtjes op! Eenmaal op de Maas in het zonnetje mag je, als je wilt, de handen uit de mouwen steken en helpen met het hijsen van het grootzeil. Nu heb ik vroeger in een Valk gezeild op de Friese meren maar daar kon je in je eentje het grootzeil hijsen. Nu staan we met zijn tienen en flink wat kracht het zeil te hijsen! Wat een prachtig gezicht als de wind het zeil bol blaast! Ik mag zelf ook nog aan het roer en sta daar echt te genieten! Wie kan nou zeggen dat ‘ie zelf op de Maas heeft gevaren?!

culinaire zeiltocht op de Maas

culinaire zeiltocht op de Maas

Vismenu

Met uitzicht op de skyline van Rotterdam worden we uitgenodigd om aan tafel te gaan. Het ruikt heerlijk en ik heb best trek gekregen! We krijgen een viergangenmenu dat perfect paste bij de sfeer van de boot. De chefkok Fred zwaait al heel wat jaartjes de scepter in de kleine kombuis van de Helena en hij tovert de heerlijkste gerechten op tafel. Ik vaarde mee tijdens een culinaire zeiltocht die in het teken stond van haring. Ons menu zag er als volgt uit en smaakte echt fantastisch:
Matjes Berliner art (sjalotjes, appel, augurk en crème fraîche) vergezeld met een glaasje Korenwijn
***
Kreeftenbisque met armagnac en room
***
Gestoofde regenboogforel
Taartje van Roseval- en zoete aardappel
Roergebakken jonge peultjes met zeekraal
***
Luxe mini-bavaroises met saus sabayon
***
Koffie en bonbons

culinaire zeiltocht op de Maas culinaire zeiltocht op de Maas

Culinaire zeiltocht op de Maas

1 september en 28 oktober worden er nog 2 culinaire zeiltochten georganiseerd met als thema’s mosselen en wild. Je betaalt € 59 excl. drankjes en dat is het zeker waard. Je krijgt een unieke ervaring, heerlijk eten en je komt ook nog helemaal tot rust aan boord waar je geniet van het mooie uitzicht. Naast de culinaire tochten worden er nog andere zeilreizen georganiseerd door Reederij Oosterschelde en je kunt er zelfs je bruiloft vieren! Hoe leuk is dat? Het is een geweldig uitje voor jong en oud dus ik zou snel kijken of je nog aan kunt schuiven voor een van de tochten! Hou jij ook zo van varen?

culinaire zeiltocht op de MaasGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.