Citroentaart met gekarameliseerde pruimen en abrikozen

Citroentaart met gekarameliseerde pruimen en abrikozen

Een heerlijke zomerse dag, lekker buiten zijn en genieten van alle smaken van het seizoen! Met deze heerlijke citroentaart met gekarameliseerde pruimen en abrikozen gaat dat wel lukken! Een brosse bodem doet het altijd goed in combinatie met een zachte frisse citroencrème en gekarameliseerd fruit bovenop! Nu de abrikozen en pruimen volop in het seizoen zijn kun je die gebruiken maar ga gerust voor mango, ananas of frambozen als topping van deze taart. Een tarte au citron is het perfecte uitgangspunt voor allerlei lekkere toppings en met dit recept heb je de basis in huis.

citroentaart met gekarameliseerde pruimen en abrikozen

Zelf tartelettes of tarte maken met het basisrecept

Met dit recept kun je een grote taart maken of kleine taartjes of tartelettes. Die zien er niet alleen leuk uit maar zijn ook fantastisch om uit te delen! Voor de bodem maakte ik gebruik van het basisrecept voor kleine taartjes waarmee je zelf tartelettes kunt maken of, zoals ik nu heb gedaan, een grote tarte au citron. Deze lekkere citroentaart met gekarameliseerde pruimen en abrikozen eet je als dessert na een zomerse maaltijd of gewoon tussendoor!

Zomerse citroentaart met gekarameliseerde pruimen en abrikozen

De frisse smaak van citroen doet het altijd goed in gebak. De citroencrème voor deze taart moet je wel 1 dag van tevoren maken maar het is het zeker waard! De crème is zacht en fris tegelijk en superromig! Als je daar die brosse taartbodem mee vult, is dat al een feestje op zich. Door de pruimen en abrikozen nog even te karameliseren, maak je deze taart helemaal af maar het is optioneel. Laat je me weten wat je ervan vindt!

Citroentaart met gekarameliseerde pruimen en abrikozen

De lekkerste kleine taartjes of taart maak je zelf! Met dit recept maak je er één met citroencrème en gekarameliseerde pruimen en abrikozen.
Gang Tussendoortje
Trefwoord citroen, taartjes, tartelette
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
rusttijd 12 uur 30 minuten
Totale tijd 13 uur 30 minuten
Porties 8 personen

Equipment

  • Taartvorm met losse bodem van 22 cm of 12 bakringen van 6 cm en een uitsteker van 8 à 9 cm

Ingrediënten

Deeg (Pâte sablée)

  • 120 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • mespunt zout
  • 75 gram koude roomboter
  • 1 biologisch ei

Citroencrème

  • 2 gelatineblaadjes
  • ongeveer 3 citroenen + zest van 1/2 citroen
  • 65 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram ei ongeveer 2 eieren
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 175 gram roomboter

Gekarameliseerde pruimen en abrikozen (optioneel)

  • 125 gram pruimen
  • 125 gram abrikozen
  • 30 gram suiker
  • 30 gram roomboter

Instructies

  • Begin een dag vantevoren met de citroencrème.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Rasp de schil van een halve citroen en pers de citroenen uit.
  • Weeg 125 gram citroensap af en breng het met 65 gram suiker aan de kook.
  • Klop de eieren met 90 gram suiker. Giet het warme citroensap bij de eieren, klop goed door en giet het terug in de pan.
  • Breng de crème al roerend op laag vuur aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Haal de crème van het vuur, laat 5 minuten afkoelen en roer de gelatine erdoor.
  • Roer vervolgens de citroenzest erdoor en mix de boter met de crème glad met de staafmixer.
  • Dek de crème af met plasticfolie en laat 1 nacht in de koelkast opstijven.
  • Doe de bloem met de poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom.
  • Verdeel de roomboter in blokjes en wrijf die met je vingers door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Kluts het ei. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangend geheel. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je wat bloem toe, als het te droog is, voeg je wat ei toe.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Kneed het deeg nog even goed door en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van ongeveer 3 mm.
  • Steek een grote cirkel of kleine rondjes uit met een uitsteker en druk het voorzichtig in de bakring en tegen de randen aan.
  • Snijd deeg dat boven de ring uitsteekt netjes met een mes weg en prik wat gaatjes in de bodem.
  • Zet de taart (of taartjes) voor het bakken nog een half uur in de koelkast.
  • Bak de taart met een steunvulling in 8 minuten op 170 graden Celsius.
  • Klop de crème de volgende dag met de mixer glad.
  • Vul tenslotte een spuitzak met glad spuitmondje en spuit de crème in de taartbodem.
  • Bewaar de taart in de koelkast.
  • Doe de suiker met de roomboter in een pan en laat op laag vuur karameliseren.
  • Snijd ondertussen de pruimen en abrikozen in smalle partjes.
  • Doe ze bij de karamel en bak ze op laag vuur nog zo’n 5 minuten.
  • Bedek het taartje ermee en schep er nog wat van de saus overheen.

Hou je van bakken met citroen?

Bekijk ook eens de volgende recepten voor nog meer lekkers met citroen!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.