Chocoladetartelettes met kastanjecreme
Inhoudsopgave
Creme aux marrons oftewel kastanjepuree
Ik wilde al heel lang eens iets maken met kastanjepuree. Het is hier niet zo’n gangbaar ingrediënt maar in Frankrijk kun je het makkelijk in de supermarkt kopen. Ik heb dus een blikje van vakantie meegenomen. Hier is het ook wel te krijgen hoor, onder andere bij Albert Heijn. Je zou het ook nog zelf kunnen maken. Je roostert dan eerst tamme kastanjes in de oven waarna je ze pureert tot puree.
Tamme kastanjes
Wil je helemaal terug naar de natuur dan kun je ook nog zelf op zoek gaan naar tamme kastanjes. Of misschien heb je wel tamme kastanjeboom in je tuin staan! Let wel op dat je geen wilde kastanjes meeneemt. Die zijn wel erg leuk om mee te knutselen maar niet geschikt voor consumptie. Tamme kastanjes herken je aan de stekels, die zijn zacht en het zijn er veel. Bij tamme kastanjes zitten er gemiddeld 3 kastanjes in de schil, bij wilde is dat er maar een. Bovendien zijn tamme kastanjes plat aan een kant en ze hebben een puntje. Wilde kastanjes zijn helemaal rond en glad. De smaak is nootachtig en zoet en dus heerlijk in gebak!
Chocoladetartelettes
Deze tartelettes bestaan uit 4 verschillende onderdelen. Dat is even wat werk maar het mooie is dat je het niet in een keer hoeft te maken. De chocoladebodems kun je een dag van tevoren maken en ook de schuimpjes kun je al eerder maken. Die zijn sowieso optioneel want zonder zijn ze ook heerlijk! Het zijn in ieder geval geen ingewikkelde dingen om te maken en het resultaat is het waard!
Ingredienten en bereidingswijze
chocoladebodems
- 185 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
- 55 gram poedersuiker
- 150 gram koude roomboter, in blokjes
- 1 ei
- 8 tartelettevormpjes, ingevet met boter of olie
- Doe alles voor het deeg in de keukenmachine en mix tot het een geheel is.
- Kneed het deeg nog even met de hand door en verpak in plasticfolie.
- Laat een half uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een dikte van ongeveer 5 mm.
- Steek er met een ronde uitsteker rondjes uit die groot genoeg zijn om de tartelettevormpjes te bekleden.
- Laat het deeg in de vormpjes zakken, druk goed tegen de zijkant en snijd de rand bij.
- Zet ze nog even terug in de koelkast en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Bedek de tartelette bodems met bakpapier en vul ze met bakbonen of gedroogde rijst.
- Bak de bodems 15 minuten.
- Verwijder het bakpapier en de bakbonen en zet ze nog 10 minuten in de oven of totdat hij lichtbruin is.
- Laat afkoelen.
Schuimpjes
- 2 eiwitten
- 225 gram fijne kristalsuiker
- snuf zout
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel witte wijnazijn
- Verwarm de oven voor op 100 graden Celcius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Sla de eiwitten met een snuf zout stijf met de mixer.
- Voeg geleidelijk de suiker toe, dan de vanille en de azijn.
- Blijf kloppen tot de suiker helemaal is opgenomen door het eiwit. Je weet dat het eiwit goed is als je de kom ondersteboven kunt houden en het eiwit erin blijft.
- Doe het eiwitmengsel in een spuitzak en spuit kleine schuimpjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Tip: doe in de hoeken van de bakplaat wat schuim zodat je bakpapier niet verschuift. Je kunt trouwens ook kiezen voor een kartelvormig spuitmondje.
- Droog de schuimpjes in circa 60 minuten tot ze makkelijk loslaten van het bakpapier.
kastanjecreme
- 100 gram kastanjepuree
- 250 gram slagroom
- 2 eetlepels suiker
- 3 blaadjes gelatine
- Week de gelatine in koud water. Doe dit zo lang mogelijk van tevoren. Het kan makkelijk een paar uur staan in plaats van 5 minuten.
- Klop de slagroom met de suiker en kastanjepuree stijf. Ik had gezoete kastanjepuree dus dan hoeft er niet zoveel suiker bij. Proef vooral even of je het genoeg vindt.
- Doe de gelatine met aanhangend water in een steelpan. Knijp de gelatine niet uit! Los de gelatine op middelhoog vuur op en doe bij het slagroommengsel.
- Verdeel het over de tartelettebodems en laat opstijven in de koelkast.
Chocolade ganache
- 100 gram pure chocola
- 100 gram slagroom
- Hak de chocolade in stukjes en doe in een hittebestendige kom.
- Verwarm de slagroom tot tegen de kook aan en giet het dan over de chocolade.
- Spatel door tot alle chocolade gesmolten is.
- Zet de ganache ongeveer een half uur in de koelkast.
- Haal het eruit en klop het met de mixer door. Als het goed is, heeft het een stevige maar wel spuitbare consistentie.
- Spuit rozetten op de tartelettes en versier met de schuimpjes.
2 gedachten over “Chocoladetartelettes met kastanjecreme”
Geef een reactie
Oh, wauw! Dit ziet er zo mooi uit! Heel gaaf Debbie.
Dankjewel Lianne!