Blije koeien, goed vlees

Blije koeien, goed vlees

Het is natuurlijk al een tijdje in opspraak: het eten van vlees. We moeten minderen vanwege milieu maar ook dierenwelzijn. Ik ben me er steeds meer bewust van dat wat ik eet invloed heeft op onze leefomgeving en probeer daar dan ook steeds meer rekening mee te houden. Op uitnodiging van Francine van Heerlijke Happen was ik bij koeienhouder Leon van Crole natuurrund. Hij gaf ons een kijkje achter de schermen en liet zien dat zijn koeien een goed leven hebben. En met blije koeien, goed vlees. 

blije koeien, goed vlees

Weten waar je vlees vandaan komt

blije koeien, goed vlees

Het blijft voor veel mensen dubbel dat je eerst gezellig naar koeien gaat kijken, ze zelfs wat te eten geeft, en aait en dat je erna het vlees eet. Ik vind dat je moet weten waar je eten vandaan komt. Natuurlijk kun je een anoniem stukje vlees kopen in de supermarkt of bij de slager maar je dan weet je helemaal niets van een dier. Boer Leon zet zich in voor een goed leven van zijn koeien. Er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het vlees, het zogenaamde kop tot staart principe. En dat kan ik alleen maar toejuichen want het is zonde als bepaalde stukken vlees niet gegeten worden omdat mensen het niet kennen. Leon levert zijn vlees aan diverse restaurants maar zorgt er ook voor dat er bepaalde producten zoals heerlijke kalfsvleeskroket met het vlees worden gemaakt. Wij eten ook zelfgemaakte ossenworst en worstenbroodjes en dat was allemaal even verrukkelijk.

Koeien inzetten voor natuurbeheer

Met zijn runderen, de Schotse Hooglanders, zorgt de Crolehoeve voor een stukje natuurbeheer. De runderen worden ingezet voor meer biodiversiteit en lopen dan ook vrij rond in Nationale parken en natuurgebieden. Er komt geen kunstmest of antibiotica aan te pas en er andere groeien daardoor een stuk langzamer. Ze eten slechts natuurlijk voer en dat proef je terug in het vlees. Wij gingen met een huifkar onder het genot van een glaasje wijn het bos in op zoek naar de Schotse Hooglanders. Het is trouwens niet zo dat Leon altijd weet waar zijn koeien zijn. Ze lopen vrij rond in een gebied van 30 hectare dus het is maar de vraag of je ze kunt vinden. De schoonouders van Leon waren al vooruit gereden om te kijken of de koeien in de buurt waren en we hadden geluk want ze stonden al klaar om ons te ontvangen. Het zijn grote indrukwekkende en toch ook hele aaibare en mooie dieren. Met heuse koeienkoekjes in onze hand kwamen ze schuchter dichterbij zodat we ze ook nog eventjes konden aaien. Leon liet ons zien wat voor ruimte ze hebben om te grazen. Ze kunnen gaan en staan waar ze willen, natuurlijker dan dat wordt het niet.

Limousin koeien

Naast de Schotse Hooglanders heeft Leon ook nog Limousin koeien. Ik ken deze koeien van onze vakanties in de gelijknamige Franse regio dus ik was enigzins verbaasd dat ze hier dus ook rond blijken te lopen. Vanuit het smaaklokaal kijk je zo de stal in waar ze zich om beurten heerlijk laten masseren door een ronddraaiende borstel. Het zijn prachtige beesten en ook hier kunnen we ze weer verleiden met een koeienkoekje om zo iets dichterbij te komen. De koeien lopen zo lang mogelijk rond in de natuur en ze zien er hartstikke gezond uit. 

Blije koeien, goed vlees

Eenmaal terug op de boerderij worden we warm onthaald met de heerlijke geuren die ons tegemoet komen vanuit het smaaklokaal waar chef Ralf en slager Johan al druk bezig zijn. Er wordt een heerlijke pompoensoep gemaakt, de big green egg staat al op te warmen en slager Johan laat ons zien hoe je zo’n enorm stuk vlees uitbeent. Hij haalt een mooi stuk ossenhaas eruit dat voor onze neus in flinterdunne carpaccio wordt gesneden en waar ook nog steak tartare van wordt gemaakt. Heerlijk! Het vlees smelt op je tong. Ook krijgen we nog een stuk dry aged tomahawk te proeven tegenover een vers stukje. Wat een smaakbeleving! Sowieso smaakt het een stuk lekkerder omdat je weet waar de koeien hebben gelopen en dat ze een goed leven hebben gehad. Je kunt dit trouwens ook zelf ervaren want bij Crole natuurrund organiseren ze diverse workshops. Ik heb in ieder geval een superdag gehad! Bedankt Leon en Francine! 

Meer kijkjes achter de schermen? Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.