basisrecept: zelf klassieke Bolognesesaus maken
Wie kent het gerecht niet: spaghetti Bolognese? Een echte klassieker volgens de meeste mensen maar guess what, spaghetti Bolognese bestaat niet eens in Italië haha. De klassieke ragù alla Bolognese eet je traditioneel met tagliatelle en de burgemeester van Bologna wil dan ook niets weten van spaghetti Bolognese haha. Maar met tagliatelle is het ook heel erg lekker en met de juiste basis is het een onweerstaanbaar gerecht! Dus bij deze het basisrecept: zelf klassieke Bolognesesaus maken.
Inhoudsopgave
Gastblogger Marleen van Delicious by Maggie
Dit recept voor klassieke Bolognesesaus komt van gastblogger Marleen. Marleen heeft een Instagramaccount @deliciousbymaggie en ze houdt net als ik van de Italiaanse keuken en bakken!
Marleen: ik ben 31 jaar jong, woon samen met mijn vriend in Warmenhuizen, een dorp in het noordwesten van Nederland. Ben een sporter, normaliter handbal ik maar dat staat stil door de Corona. Nu ben ik veel aan het wielrennen (op het moment vooral binnen op onze trainer). Daarnaast hardloop ik graag en doe ik meestal 2x per week een kleine krachttraining. Koken en bakken vind ik altijd al heel leuk, maar is de laatste tijd een uit de hand gelopen hobby geworden. Waarschijnlijk omdat je er nu meer de tijd voor hebt/neemt in deze Corona tijd. Ik vind het onwijs leuk om te koken voor gasten of te bakken voor vrienden en familie. Lekker gezellig een avondje aanzitten, lekker eten, wijntje erbij, misschien nog een spelletje doen, dan ben ik helemaal gelukkig. Oh en ik moet natuurlijk onze kat Frenkie niet vergeten, de rooie kater die ik altijd al wilde maar bij mij thuis niet gewenst was. Gelukkig wilde mijn vriend wel samen een kat nemen (grote stap ;)) en dat is Frenkie geworden. Heerlijke knuffelkater!
basisrecept: zelf klassieke Bolognesesaus maken
Terug naar het basisrecept: zelf klassieke Bolognesesaus maken. Voor deze saus neem ik lang niet altijd de tijd, maar als ik dat dan weer eens doe, is het altijd genieten! Je moet dus wel echt even de tijd ervoor hebben want het moet minstens 2 uur staan pruttelen om echt die lekkere Italiaanse smaak te krijgen.
De hoeveelheid Bolognesesaus die je maakt met dit recept is goed voor ongeveer 6 personen als saus bij bijvoorbeeld spaghetti, of voor een grote schaal lasagne voor ongeveer 4 personen. Je kan het natuurlijk ook in delen invriezen.
Stevige lasagne met Bolognesesaus
Ik vind een echte lasagne Bolognese pas gelukt als hij mooi stevig is. Dus wanneer je een portie uit de ovenschaal schept, de zijkanten gewoon blijven staan en de saus niet wegloopt. Dat lukt als je de lasagne maakt met deze saus! Door de saus lekker lang te laten pruttelen wordt deze stevig en wordt je lasagne geen nat geheel. Je ziet dan mooi de verschillende lagen! Dus maak in het weekend lekker deze saus en eet de volgende dag dan een heerlijke tagliatelle of lasagne!
Basisrecept: klassieke Bolognesesaus maken
Ingrediënten
- 50 gram roomboter
- 45 ml olijfolie
- 1 teen knoflook fijngesneden/geperst
- 1 ui fijngesneden
- 1 winterwortel fijngesneden
- 100 gram pancetta blokjes
- 250 gram rundergehakt
- 250 gram half om half gehakt
- 150 ml rode Italiaanse wijn Italiaanse wijn
- 1 el tomatenpuree
- 100 ml runderbouillon
- 600 gram gepelde tomaten
- 100 ml volle melk + mogelijk wat extra
- 1 laurierblad
- 1 tl oregano
- peper en zout
- paar blaadjes verse basilicum optioneel
Instructies
- In een grote pan doe je de boter en olie, voeg ook de wortel, ui en knoflook toe. Dit bak je ongeveer 10 minuten aan, tot het mooi glazig ziet.
- Voeg nu ook de pancetta blokjes toe en bak dit mee voor een paar minuten.
- Beide soorten gehakt mogen erbij, kruid dit gelijk ook goed met zout en peter. Rul dit op hoog vuur tot het gehakt gaar is.
- Schenk nu 2 glazen wijn in, 1 extra vol en 1 gewone hoeveelheid. Het volle glas doe je in de pan en van de andere neem je een slok, Italiaans koken doe je met een wijntje erbij 😉
- Laat de wijn goed verdampen in de pan. Je kan het zien wanneer bijna alle vocht verdampt is, of wanneer je de drank niet meer ruikt, dan is het goed!
- Voeg de eetlepel tomatenpuree toe aan de 100 ml runderbouillon en roer dit door elkaar. Voeg het dan toe aan de pan en bak dit even mee.
- Nu mogen ook de gepelde tomaten erbij, voeg ook de melk, het laurierblaadje en de oregano toe. Breng dit aan de kook en zet daarna het vuur zo laag mogelijk. Als je een vlamverdeler hebt is dit ook handig om te gebruiken.
- Laat de saus minstens 2 uur heel zachtjes pruttelen, roer wel regelmatig even door. Als de saus te dik wordt kan je altijd nog wat volle melk of runderbouillon toevoegen.
- Na de 2 uur proef je even of er nog wat zout en peper bij moet en doe dit zo nodig.
- Klaar is je saus!