Appel aardbeienflappen
Appelflappen maar dan net even anders. Wel net zo makkelijk om te maken als gewone appelflappen en ik weet zeker dat dit recept voor appel aardbeienflappen je zal bevallen! Vooral als je er je Valentijn mee verrast. Die zal denken dat hij of zij een gewone appelflap krijgt en dan zit er ineens een andere vulling in 🙂 Zoals altijd met recepten met bladerdeeg zijn ze op de dag zelf het lekkerst. Daarna wordt het bladerdeeg toch wat minder knapperig maar je kunt ze altijd even 5 minuten opwarmen in de oven op 200 graden.
Inhoudsopgave
Appel aardbeienflappen voor Valentijn
Deze appel aardbeienflappen bedacht ik met Valentijnsdag in mijn achterhoofd. Valentijnsdag is, naast de verjaardag van mijn moeder, de dag van de geliefden. Tegenwoordig is het een commercieel feest waar vooral winkels op inspelen door allerhande artikelen in Valentijnsdagstijl aan te bieden maar Sint Valentinus, een Italiaanse bisschop schonk jonge paartjes een mooie bloem als symbool van genegenheid en trouw. Later koppelde dichter Geoffrey Chaucer (1380) het aan geliefden. Nog later ging men kaarten versturen voor Valentijnsdag. Grappig feitje: in sommige landen is het vieren van Valentijnsdag uit religieuze overwegingen verboden.
Laat weten dat je iemand lief hebt
Nu doe ik zelf ook niet bijzonder veel aan Valentijnsdag behalve dan iets bakken in stijl. Ik vind dat je beter zo vaak mogelijk kunt laten merken dat je iemand lief hebt dan maar 1 dag per jaar. En iemand liefhebben hoeft natuurlijk niet alleen je partner te zijn! Laat mensen om je heen weten dat je ze waardeert, dat je het fijn vindt dat ze in je leven zijn en bedank ze daarvoor. Dan kun je op Valentijnsdag mooi nog een kaartje sturen om dat te bevestigen! En natuurlijk deze lekkere appel aardbeienflappen voor ze bakken 🙂
Appel aardbeienflappen
Ingrediënten
- 300 g appel, in blokjes
- 200 g aardbeien, ontdooid of vers en in stukjes
- 100 g suiker
- 2 tl oh my badass pie kruiden (green gypsy spices)
- 8 plakjes bladerdeeg
- 1 losgeklopt ei
- grove suiker om te bestrooien
Instructies
- Doe de appel met de aardbeien, suiker en kruiden in een kom en meng goed door elkaar.
- Schep de vulling vervolgens in een zeef zodat het goed kan uitlekken en laat dit 30 minuten staan. Deze stap is essentieel omdat je anders natte aardbeienflappen krijgt.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien maar niet zodat ze heel slap zijn. Ze moeten echt net ontdooit zijn, dat werkt het fijnst.
- Schep 2 eetlepels van de vulling op de helft van een plakje bladerdeeg en vouw de andere helft er diagonaal overheen.
- Druk de randen goed stevig dicht, eventueel met wat water ertussen en leg ze op de bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en bestrooi met de grove suiker.
- Bak de appel aardbeienflappen in 20-25 minuten goudbruin.
Verras je Valentijn met nog meer lekkers!