Zalm uit de oven met bloedsinaasappel

Zalm uit de oven met bloedsinaasappel

Samenwerking – Wijn moet je leren drinken. ‘Doe mij maar een wijntje’ is eigenlijk best een aparte zin want wijn is een beleving en dat er nogal wat verschil zit tussen alle wijnen van de wereld is zacht uitgedrukt. Wijn moet je ruiken, walsen, proeven en ja, natuurlijk ook drinken maar het zou zonde zijn om het zomaar weg te slobberen. Als je echt proeft, proef je namelijk zoveel meer! Ik kreeg 2 mooie wijnen van wijnhuis Erràzuriz: een Chardonnay en een Cabernet Sauvignon en maakte bij de eerste een mooi bijpassend gerecht: zalm uit de oven met bloedsinaasappel.

zalm uit de oven met bloedsiinaasappel

Wijnhuis Erràzuriz

De wijnen van Erràzuriz komen uit Chili en de druiven groeien in een bijzonder vruchtbaar gebied. De nabijheid van heuvels, het Meditterane klimaat en de oceaan zorgen voor de ideale omstandigheden om de druiven te laten rijpen. Erràzuriz maakt al sinds 1870 wijnen en in 2009 is er een hele nieuwe wijnmakerij gebouwd die voorzien is van de meest recente technische snufjes en duurzame oplossingen zoals zonnepanelen. Mocht je in de buurt zijn: je kunt het wijnhuis ook bezoeken! De Erràzuriz Estate Series Chardonnay is fris en fruitig en past perfect bij volle visgerechten. Dat kwam goed uit want ik wilde heel graag zalm bereiden en ging voor een bijzondere combi.

Wil je ook deze wijnspijscombi proeven? Je kunt de Chardonnay nu bestellen zonder verzendkosten! Check de kortingscode onderaan dit bericht

Proeven

Hoewel ik mezelf geen echte kenner durf te noemen op het gebied van wijn, weet ik wel hoe je moet proeven. Daarnaast heb ik altijd een enorm smakenpalet in mijn hoofd van ingrediënten die goed bij elkaar zouden passen. Op Pinterest zag ik een recept voor zalm met bloedsinaasappel voorbij komen en het leek me perfect passen bij de Chardonnay die tonen heeft van tropisch fruit. Chardonnay kan prima bij een wat vettere vis zoals zalm. Door het toevoegen van citrus haal je het geheel wat op en deed ik door de salsa nog een beetje chilipeper. Een heerlijke combinatie met de frisse Chardonnay die een mooie afdronk heeft. Serveer dit gerecht met gebakken aardappelwedges uit de oven en sperziebonen.

zalm uit de oven met bloedsiinaasappel

Zalm uit de oven met bloedsinaasappel

Voor 4 personen

Bereidingstijd

20 minuten

Oventijd 16 – 20

minuten

Niveau

eenvoudig

Ingrediënten

  • Een stuk zalmfilet met vel van ongeveer 600 – 800 gram

  • 1 bloedsinaasappel

  • zest van 1 citroen

  • 1 el honing

  • 1 teentje knoflook

  • 1/2 tl chilivlokken

  • Zout en peper

  • 1 el olijfolie

Ingrediënten

  • 40 gram roomboter

  • 1 volle eetlepel fijngehakte peterseli

  • zout

Ingrediënten

  • 2 bloedsinaasappels

  • 1 sjalotje

  • 1/2 tl chilivlokken

  • 1/2 eetlepel peterselie

  • sap van 1 limoen

  • zout en peper

zalm uit de oven met bloedsiinaasappel

Bereidingswijze

  • Spoel de zalm af en dep goed droog. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Leg de zalm op een met bakpapier beklede bakplaat en meng de citroenzest met de honing, olijfolie, fijngehakte knoflook en peper en zout.
  • Wrijf de zalm in met het mengsel.
  • Smelt de roomboter en meng met de peterselie en breng op smaak met zout.
  • Schenk de kruidenboter over de zalm en snijd de bloedsinaasappel in plakken.
  • Leg de plakken bloedsinaasappel op de zalm en bak de zalm in 16 – 20 minuten gaar.
  • Maak ondertussen de salsa. Schil de bloedsinaasappels dik en snijd de partjes vruchtvlees tussen het vel vandaan.
  • Doe de sinaasappel in een kom met de fijngehakte sjalot, de gehakte peterselie, chilivlokken en limoensap en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de zalm uit de oven met bloedsinaasappel met gebakken aardappels en sperziebonen. Ook venkel smaakt hier fantastisch bij!

Bewaren op Pinterest?

Zalm uit de oven met bloedsinaasappel

Zin in nog meer recepten met zalm?

Dit is betaalde samenwerking met Erràzuriz wijnen. Dit artikel is gebaseerd op mijn mening over de wijn. Lees mijn disclaimer voor meer info over samenwerkingen.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.