Zalm met bloemkoolpuree

Zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette

Vandaag stuurde mijn man me een appje met de vraag: ‘hebben we nog een lekkere wijn?’. Nou hebben we altijd nog wel een paar goede flessen wijn liggen (uit de hand gelopen hobby) maar daar hoort natuurlijk wel een passend gerecht bij. Ik had al het idee om zalm te eten en ik had nog bloemkool dus ik was snel klaar qua keuze voor ingrediënten. Maar wat zou ik ermee doen? Om weer eens wat anders te doen koos ik voor een zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette. 

Kerstwaardig gerecht

Ik gaf er nog een extra touch aan met gebakken kappertjes. Dat zilte geeft het gerecht nog even een extra boost. We hebben echt gesmuld en ik bedacht me dat dit ook eigenlijk best al wel een kerstwaardig gerechtje is. Oh ja, ik at er ook nog sperzieboontjes bij die ik nog overhad van gisteren en nu even kort bakte in de roomboter. Zalig!

Zalm met bloemkoolpuree

Ingrediënten en bereidingswijze zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 240 ml melk
  • 240 ml slagroom
  • 75 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • 60 gram instant aardappelpuree
  • 1 eetlepel kappertjes
  • handje rucola
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 4 zalmfilets met huid
  1. Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes. Houd 350 gram apart en leg de rest op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en rooster in 20 à 25 gaar.
  3. Doe voor de beurre noisette 50 gram roomboter in een pan en laat al roerend op middelhoog vuur smelten. Blijf roeren tot de boter een goudbruine kleur krijgt. Giet hem dan in een kommetje en zet apart.
  4. Bak de kappertjes een paar minuten in de pan van de beurre noisette. Zet apart.
  5. Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan en bak de zalm op de huid rustig gaar. Breng op smaak met zout.
  6. Kook 350 gram bloemkool gaar in  de melk en room.
  7. Voeg nog 100 gram van de geroosterde bloemkool toe, een teentje geperste knoflook, een klontje boter en de aardappelpuree en mix dit met een staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Schep wat bloemkoolpuree op een bord, strooi er wat kappertjes over en wat van de geroosterde bloemkool. Leg de zalm erbij en maak het af met wat rucola.
  9. Geniet van deze zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette met een lekkere wijn erbij. Bijvoorbeeld een mooie Chardonnay.

Nog meer kerstinspiratie? Bekijk dan ook eens deze recepten

Ga jij deze zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

9 reacties

  1. Ik heb niet echt veel recepten van bloemkool – koken in melk en slagroom had ik nog nooit gedaan – dus vandaag gelijk dit recept ook maar gemaakt. Écht super lekker !!!! Dankjewel weer

  2. […] Vorige week werd ik weer verwend met de Foodybox van de Kroon op het Werk. En dat was deze keer een hele luxe met oesters, een fles likeur, een mooie mok van le Creuset en nog meer leuks en lekkers. Wat er ook in zat, was een potje Heks’nkaas, een smeerdip op basis van roomkaas met peterselie, prei en knoflook. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf niet zo lekker vind om het bijvoorbeeld op een toastje te smeren maar mijn man is er helemaal gek op haha. Wel vond ik het leuk om er iets anders mee te doen dus ik heb dit fijne bijgerecht bedacht met Heks’nkaas. En zo vind ik het wel heel erg lekker! Dit is trouwens erg lekker bij bijvoorbeeld de zalm met bloemkoolpuree. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.