Pruimentaart met frangipane
Inhoudsopgave
Maak een heerlijke en makkelijke pruimentaart met frangipane
Voor deze makkelijke pruimentaart met frangipane hoef je geen uren in de keuken te staan. Deze maak je in een vlaaivorm met dichte bodem en serveer je rechtstreeks uit de vorm. Door het amandelmeel krijgt deze pruimentaart met frangipane een verrukkelijke smaak! Nu verse pruimen op hun best zijn, eet ik ze het liefst zo vaak mogelijk en taart is natuurlijk altijd een extra fijne manier om te genieten! Dus verwen jezelf met dit makkelijke recept en duik de keuken in voor een homemade taart met verse pruimen en frangipane.
Pruimentijd volop benutten
De zomer is de tijd van overvloed op het gebied van lekker fruit! Zo kun je genieten van rijpe perziken, nectarines, kersen, aardbeien en natuurlijk pruimen! Al zolang ik me kan herinneren, ben ik dol op pruimen. Vaak krijg ik pruimen van de buurvrouw, haar boom hangt meestal bomvol. Ik eet ze zo, maar ze verwerken in een taart is altijd een goed idee. Met deze pruimentaart met frangipane kun je weinig fout doen. Zo lekker en bovendien enorm makkelijk te maken!
Gek op pruimen?
Maak dan ook eens:
Of zoek op pruimen in de zoekbalk, dan komen alle recepten naar voren!
Boterkoek met pruimen
Door een boterkoekachtige bodem te bedekken met een laag frangipane met daarbovenop verse pruimen, krijg je een zalige combi van een stevigere bodem, romige vulling en fris accent van de pruimen. Frangipane is een amandelcrème en lijkt een beetje op amandelspijs. Het wordt gemaakt van amandelmeel, suiker, roomboter en ei en is een verrukkelijke vulling voor menig taartje en gebakje. Ook mijn favoriete amandelcroissants worden hiermee gevuld! Deze basis van deze taart is trouwens ook perfect voor andere soorten fruit. Wat denk je van nectarines, perziken, abrikozen of vijgen? Zo maak je in een handomdraai meerdere varianten met één recept.
Pruimentaart met frangipane
Equipment
- een vlaaivorm van 26 cm
Ingrediënten
Deegbodem
- 250 gram bloem
- 100 gram poedersuiker
- 150 gram roomboter in blokjes
- 2 eidooiers
- 1 zakje vanillesuiker
- 3-4 eetlepels ijswater
- snufje zout
Frangipane
- 150 gram roomboter op kamertemperatuur
- 150 gram kristalsuiker
- 1 theelepel amandel essence
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 150 gram gemalen amandelen / amandelmeel
- 50 gram bloem
Decoratie
- 15 pruimen in vieren
- poedersuiker om te bestrooien
Instructies
- Doe voor het deeg de bloem, poedersuiker, vanillesuiker, roomboter en een snuf zout in de keukenmachine en mix tot het op grof broodkruim lijkt.
- Voeg vervolgens de eieren toe en net genoeg water tot het deeg een bal vormt.
- Verpak dan het deeg in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
- Vet vervolgens de vorm licht in en bestuif met bloem. Druk het deeg er in en verspreid het gelijkmatig met je vingertoppen.
- Zet de vorm met het deeg nog even in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
- Klop de boter en suiker luchtig. Doe de amandel essence en eieren erbij en meng goed.
- Voeg vervolgens de gemalen amandelen en bloem toe en meng tot het geheel goed gemixt is.
- Verspreid de frangipane over de bodem en verdeel de pruimen er netjes over.
- Bak de taart tenslotte in ongeveer 30 à 40 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de pruimentaart met frangipane volledig afkoelen. Bestrooi naar wens met poedersuiker.
2 gedachten over “Pruimentaart met frangipane”
Geef een reactie
Het water loopt me in de mond! Frangipane is wel een van mijn favorieten, dit ga ik toch echt eens maken…
Groetjes, Anja
Dit is echt een heerlijk recept en ook heel eenvoudig. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Groetjes Debbie