Grapefruit pruimencake
Inhoudsopgave
Bijzondere smaakcombinaties op Deb’s Bakery & Kitchen
Bijzondere smaakcombinaties en nieuwe recepten, dat is waar mijn blog voor staat. Ik vind het superleuk om nieuwe dingen uit te proberen en verrassende gerechten op tafel te zetten. Omdat ik inmiddels zoveel smaken ken, weet ik in mijn hoofd daarom of iets goed bij elkaar past of niet. In deze grapefruit pruimencake combineerde ik dus pruimen met grapefruit en ook nog eens vanille yoghurt en het resultaat is echt verrukkelijk! Smeuïg, sappig en lekker fris! Maar als je nou echt niet van grapefruit houdt, dan kun je het grapefruitsap door citroensap vervangen.
Bakken met fruit vind ik altijd heel fijn om te doen. Ik houd van die lekkere zoete, frisse en soms zure smaken zoals citroen en grapefruit. Grapefruit wordt niet vaak gebruikt om mee te bakken maar is echt de moeite waard! Voor dit recept gebruik ik een rechthoekige vorm waar je ook brownies in kunt bakken. Op een of andere manier vind ik het leuk om vierkante stukjes cake te serveren in plaats van plakjes haha. Bovendien heb je zo meer glazuur per stukje en dat maakt het wel helemaal af!
grapefruit pruimencake
Equipment
- bakvorm van 36 x 26 x 5 cm
Ingrediënten
- 220 gram roomboter + extra om in te vetten
- 200 gram witte basterdsuiker
- 100 gram vanille yoghurt Zuivelhoeve
- het sap en de rasp van een halve grapefruit
- 4 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snufje zout
- 275 gram bloem
- 5 pruimen
- poedersuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, boven- en onderwarmte.
- Mix de roomboter met de suiker romig.
- Doe de vanilleyoghurt, 50 ml grapefruitsap en de rasp van de grapefruit bij het botermengsel.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix tot ze zijn opgenomen.
- Doe de bloem, bakpoeder, baking soda en een snuf zout erbij en klop door elkaar tot het net gemengd is.
- Ontpit de pruimen en snijd ze in vieren.
- Vet de bakvorm in en bekleed desgewenst met bakpapier.
- Giet het cakebeslag in de vorm en egaliseer met een spatel.
- Druk de pruimen erin.
- Bak de cake in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Controleer dit met een sateprikker.
- Laat de grapefruit pruimencake afkoelen op een rooster.
- Maak een glazuur van het resterende grapefruitsap (ongeveer 2 eetlepels) en poedersuiker.
- Voeg water toe indien nodig en glazuur de cake (in de vorm) ermee.
- Snijd vervolgens in stukjes en bewaar in de koelkast.
De smaak van grapefruit
Ik houd erg van de smaak van grapefruit en mijn zoontje trouwens ook! Benieuwd wat ik er nog meer mee maakte? Bekijk dan het recept voor Grapefruit taart en het recept voor Witlof grapefruitsalade met geitenkaas.
Recept voor deze grapefruit pruimencake bewaren?
Gebruik dan onderstaande foto om dit recept te bewaren op Pinterest. Zo kun je het altijd makkelijk terugvinden.
Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.