Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, boven- en onderwarmte.
Mix de roomboter met de suiker romig.
Doe de vanilleyoghurt, 50 ml grapefruitsap en de rasp van de grapefruit bij het botermengsel.
Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix tot ze zijn opgenomen.
Doe de bloem, bakpoeder, baking soda en een snuf zout erbij en klop door elkaar tot het net gemengd is.
Ontpit de pruimen en snijd ze in vieren.
Vet de bakvorm in en bekleed desgewenst met bakpapier.
Giet het cakebeslag in de vorm en egaliseer met een spatel.
Druk de pruimen erin.
Bak de cake in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Controleer dit met een sateprikker.
Laat de grapefruit pruimencake afkoelen op een rooster.
Maak een glazuur van het resterende grapefruitsap (ongeveer 2 eetlepels) en poedersuiker.
Voeg water toe indien nodig en glazuur de cake (in de vorm) ermee.
Snijd vervolgens in stukjes en bewaar in de koelkast.