pasta met pompoensaus en linzen
Begin van de herfst
Vandaag is de herfst officieel begonnen. Je ziet ook al aardig wat blaadjes rond dwarrelen alhoewel het nu eindelijk weer wat beter weer is. Ik ben deze week zelfs nog met de jongens op het strand geweest en omdat het windstil was, was het echt genieten. De rest van de week is het toch altijd druk met brengen en halen naar / van school, met vriendjes spelen, zelf sporten en afspraken. Op de stranddag was er een studiedag en zijn we er lekker op uit geweest. We hebben een Rotterdampas en daar kun je allerlei leuks mee doen en deze keer gingen we naar SeaLife met korting. Leuk om eens een keertje te zien maar het is wel erg klein. Gelukkig was het dus lekker weer en konden ze ook nog spelen op strand!
Dit gerecht is wel al een beetje herfstig want er zit pompoen in. Die zijn alweer volop te krijgen! Pompoen is zo’n veelzijdige groente. Ik maakte er pas al een heerlijke soep mee en bij mij ligt hij regelmatig op het aanrecht om ermee te koken. Ik ga er binnenkort ook eens mee bakken want daar ben ik ook erg benieuwd naar! Deze pastasaus ontstond weer spontaan bij het bekijken van mijn keukenkastjes en voorraad. Ik had eerst wat anders in mijn hoofd maar had uiteindelijk toch meer trek in pasta. En ik kook dus ik kies haha. Goed geregeld toch. Maar oh echt, dit is zo lekker! Probeer maar eens.
Voor 4 personen
- 1/2 flespompoen
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1/4 tl chiliflakes
- 1/2 tl komijnpoeder
- zout
- Olijfolie
- 400 g pasta
- 1 groot blik linzen
- een stukje oud brood (de grootte van een pistolet)
- 3 takjes rozemarijn
- 3 takjes peterselie
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 100 gram roomkaas
- 150 gram kookroom of slagroom
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de pompoen en snijd hem in stukken van gelijke grootte. Je kunt gewoon de hele pompoen roosteren, maak bijvoorbeeld soep van de andere helft.
- Schep ze om met 1 el olijfolie, het paprikapoeder, chiliflakes, komijnpoeder en zout.
- Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze in circa een half uur zacht en gaar in de oven.
- Pureer de pompoen met de roomkaas en room en zet apart.
- Breng een pan met gezouten water aan de kook voor de pasta.
- Snipper de ui.
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
- Verwarm een ruime koekenpan met 2 eetlepels olijfolie.
- Fruit de ui, pers 1 teentje knoflook erboven en doe de fijngesneden blaadjes van 1 takje rozemarijn erbij.
- Doe de uitgelekte linzen en de pompoensaus erbij en breng zachtjes aan de kook.
- Breng op smaak met peper en zout en 2 takjes fijngesneden peterselie.
- Laat zachtjes pruttelen.
- Maal het brood in de keukenmachine tot grof kruim.
- Schep om met een teentje geperste knoflook, 1 eetlepel olijfolie, peper, zout en de rest van de fijngehakte rozemarijn.
- Bak de broodkruim in een droge koekenpan goudbruin.
- Giet de pasta af, houd wat van het kookvocht achter.
- Doe de pasta met eventueel wat kookvocht bij de pompoen-linzensaus.
- Serveer de pasta met verse peterselie en de broodkruim.