Toscaans brood – Schiacciata Toscana
Inhoudsopgave
Wat is Toscaans brood – Schiacciata Toscana?
Toscaans brood – Schiacciata Toscana is een soort focaccia uit Toscane. Het is een gerezen brood met veel olijfolie en wordt ook wel schiacciata all’olio genoemd. Krokant bij de randen en zacht van binnen, dit brood is niet te versmaden. Je kunt het zo eten of doormidden snijden en beleggen met plakjes kaas of vleeswaren, dat is dubbel genieten! Met dit recept maak je dit heerlijke brood eenvoudig thuis.
Toscaans brood zonder kneden
Het mooie van dit Toscaans brood: je maakt hem zonder te kneden!! Deze Schiacciata Toscana is daarmee echt een makkie om te maken, je hebt alleen wat geduld nodig. Je roert alle ingrediënten door elkaar in een grote kom, wacht even en vouwt het dan 3 keer om vervolgens af te bakken. Je denkt misschien dat het niks wordt, maar niks is minder waar. Je hebt een heerlijk, zacht brood dat perfect is bij de borrel of lunch of gewoon tussendoor.
Belegd Toscaans brood
Zelf brood en focaccia maken is zo leuk om te doen! Er gaat niets boven vers brood dat net uit de oven is. Die knapperige korst en zachte binnenkant zijn niet te versmaden. Ook dit Toscaanse brood is het lekkerste als het vers is. Je kunt het zo eten, maar je kunt het ook doormidden snijden en beleggen met allerlei lekkers! Ik deed er bijvoorbeeld geroosterde tomaatjes op, maar ook dunne plakjes mortadella of Parmaham met wat mozzarella is verrukkelijk! Goed verpakt is dit ideaal om mee te nemen naar het werk of bij een picknick. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!
Toscaans brood – Schiacciata Toscana
Equipment
- bakpapier
Ingrediënten
- 500 gram '00 bloem + extra om te vormen
- 300 gram water
- 50 ml olijfolie + extra om te bestrijken
- 1 tl instant gist
- 1 tl suiker
- 10 gram fijn zout
- grof zeezout om te bestrooien
Instructies
- Meng de bloem met de gist, suiker en zout in een ruime kom.
- Voeg het water en de olie toe en roer met een lepel. Het blijft kleverig.
- Dek af met vershoudfolie of een badmuts en laat 3 tot 4 uur rijzen op een warme plaats. Dit kan bijvoorbeeld in een dichte oven. Het deeg moet 3 keer zo groot worden.
- Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel in tweeën. Rek het een beetje uit tot 2 rechthoeken en bestrooi met bloem indien nodig. Het moet niet plakken. Vouw elk stuk deeg in drieën, bestrooi met bloem en dek af met plasticfolie. Laat een half uur rusten.
- Herhaal de vorige stap nog een keer en laat normaals een half uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 250 graden. Ik gebruik de pizzastand, dat is onderwarmte met hetelucht. Gebruik anders hetelucht.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de deegstukken erop. Stretch ze voorzichtig met je handen tot 2 rechthoeken. Dit doe je door er gewoon met je vingers in te duwen.
- Bestrijk met olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
- Bak de Schiacciata Toscana 10 minuten onderin de oven en daarna nog eens 10 minuten in het midden van de oven. Houd in de gaten of het brood niet te donker wordt.
- Bestrijk het breekbrood direct uit de oven met 4 – 5 eetlepels olijfolie en geniet ervan!
Notities
De smaak van brood bakken te pakken
Heb je de smaak van vers brood bakken te pakken? Maak dan ook eens de volgende recepten: