Roodlof salade met haring en wortel
Easy does it. Deze makkelijke en lekkere roodlof salades met haring en wortel maak je in een handomdraai met slechts een paar ingrediënten. Nu de Hollandse nieuwe weer volvet is en optimaal van smaak, geniet ik er zo vaak mogelijk van! Haring is gezond, het bevat volop goede vetten en er wordt door het voedingscentrum aangeraden om minimaal 2 keer per week vis te eten waarvan 1 keer vette vis. Geen straf vind ik!
Inhoudsopgave
Het idee voor roodlof salade met haring en wortel
Ik ben een groot fan van haring en het is dat het behoorlijk prijzig is, want anders at ik het vaker. Nu gaat er niks boven een pure haring, die ik trouwens zonder uitjes eet, maar ik vind het ook leuk om er eens wat anders mee te doen. Zo maakte ik eerder al eens een verrukkelijke clubsandwich met haring en zelfs een pizza met haring! Het is weer eens wat anders en zo krijg je weer een hele andere smaaksensatie. Dus hoe ik op dit salade idee kwam? Tja, dat is eigenlijk niet zo heel spannend, want ik vond de ingrediënten gewoon in mijn (koel)kast. Het resultaat mag er in ieder geval zijn!
Tips voor lekkere salades
Ik hou bij het maken van salades een paar ‘regels’ aan:
- gebruik goede ingrediënten
- less is more
- in ieder geval eiwitten voor een goede verzadiging
- afwisseling in structuur
- een goede balans tussen smaken dus zoet, zuur en zout
Het is altijd lekker om iets knapperigs toe te voegen zoals croutons, zonnebloempitten, noten of in het geval van deze roodlof salade met haring de wortel, maar ook de augurk. Die laatste zorgt ook gelijk voor zoetzuur en de haring is zilt en ook een beetje zoet. De roodlof heeft een licht bittertje dus balans! Het gerookte zeezout geeft net wat extra’s aan deze salade. Een bijzonder lekkere, frisse salade!
Roodlof salade met haring en wortel
Ingrediënten
- 350 gram roodlof
- 1 wortel geschild
- 2 haringen
- 2 grote augurken
- 2 takjes verse oregano
- 2 el extra vergine olijfolie
- gerookt zeezout
- peper en zout
Instructies
- Halveer de witlof en snijd het hart eruit. Hak dan in grove stukken.
- Schaaf dunne plakjes van de wortel (ik gebruik gewoon een kaasschaaf hiervoor) en snijd de augurken in kleine blokjes.
- Snijd de haringen in stukjes en hak de oregano blaadjes fijn.
- Schep de witlof, wortel, augurk, haring en oregano door elkaar.
- Besprenkel met de olijfolie en wat gerookt zeezout. Breng verder op smaak met peper en eventueel wat zout.
Meer inspiratie voor salades opdoen?
Salades kun je het hele jaar door eten! Van koud tot lauwwarm, er zit altijd wel een salade voor je tussen. Kijk maar eens bij deze recepten: