Pecan karamel koeken met spek
Ja, je leest het echt goed. Ik maakte pecan karamel koeken met spek en geloof me: dat moet je proeven! De combinatie van zoet en zout is waanzinnig en het is heel moeilijk om het bij 1 koek te houden. Ik werd geïnspireerd door Queen N’s Kitchen, zij heeft namelijk een heerlijk recept op haar blog voor Maple en bacon Amerikaanse koekjes. Deze maand organiseerde Mandy & more weer een editie van de swiepswoepswap en daarbij werd ik gekoppeld aan Nicole. Aan mij de lastige taak om iets lekkers van haar blog te kiezen en daar een eigen draai aan te geven. Of zoals dat in Mandytaal heet: een swieper 🙂 Gelukkig wist ik dat ik iets zoets wilde maken maar er staan ontzettend veel lekkere recepten op de site van Nicole dus neem zeker een kijkje.
Inhoudsopgave
Snel en makkelijk pecan karamel koeken met spek bakken
Het maken van deze koeken is een makkie. Ik legde het deeg wel een nachtje in de koelkast maar dit is niet persé nodig. Je kunt het deeg snel maken en gelijk afbakken. De pecan karamel koeken met spek hoeven maar kort in de oven dus je bent zo klaar. Houd wel voldoende ruimte tussen de koeken aan en dan ook echt! Ik legde 8 bolletjes deeg op de bakplaat en de koekjes zaten toch weer aan elkaar geplakt haha. Ik leer het ook nooit. Maar ze lopen dus enorm uit! Bak wel de spekreepjes heel goed uit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Je wilt geen koekjes waar het vet uit druipt.
Hou jij ook zo van koekjes?
Ik moet me altijd inhouden om niet vaker koekjes te gaan bakken. Maar ik weet gewoon dat ik het dan niet bij één koekje houd. Te lekker en er zijn zoveel verschillende koekjes! Bros, chewy, goedgevuld, lekker knapperig, hmmm. Ik ben een echte koekjesfan maar daarom staan er ook allemaal lekkere koekjesrecepten op de site! Kijk maar eens naar deze recepten:
- CRANBERRY KOEKJES MET SINAASAPPEL EN SALIE
- PISTACHEKOEKJES
- BROSSE HAZELNOOTKOEKJES
- VIJGEN HAVERMOUTKOEKJES
- GLUTENVRIJE AMANDELKOEKJES
Pecan karamel koeken met spek
Equipment
- bakpapier
- mixer
Ingrediënten
- 200 g koude ongezouten roomboter in blokjes
- 175 g lichtbruine basterdsuiker
- 165 g kristalsuiker
- 2 el amandelmelk
- 1 ei
- 300 g bloem
- 1/4 tl bakpoeder
- 1/4 tl baking soda
- 1/4 tl zeezout
- 70 g karamel fudge blokjes
- 120 g pecannoten grof gehakt
- 250 g magere spekreepjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Bak de spekreepjes in een droge koekenpan knapperig en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Mix de boter met de basterdsuiker en kristalsuiker tot een romig geheel..
- Doe de amandelmelk en het ei erbij en mix goed door.
- Meng de bloem met het bakpoeder, baking soda en zeezout en mix dit op lage snelheid door het botermengsel.
- Spatel tenslotte de karamel fudge blokjes, pecannoten en uitgebakken spekreepjes door het koekdeeg.
- Maak 16 bolletjes van het koekdeeg met behulp van een ijsschep of lepel en leg ze op de bakplaat.
- Bak de koeken in 14 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
Foodfotografie en foodstyling
Ik vond het voor deze koeken leuk om 3 verschillende manieren van styling te laten zien dus daarom heb ik verschillende foto’s gemaakt. Er zijn natuurlijk oneindig veel manieren maar ik heb gekozen voor een setting waarbij de koeken op een taartrooster liggen, een setting waarbij ze in een schaal liggen en tenslotte nog een setting waarbij de koeken in een trommel zitten. Het zijn zomaar wat ideeën waar je hopelijk wat inspiratie uit kunt halen als je ook graag je gerechten op de foto zet!
Dit recept opslaan?
Bewaar onderstaande foto om dit recept op Pinterest op te slaan. Zo heb je het recept voor deze fantastische pecan karamel koeken met spek altijd binnen handbereik!