Gele paprikasoep met chermoula
Ik kreeg pas een hele zak gele paprika’s van mijn buurvrouw dus daar kon ik lekker mee gaan koken. Al snel had ik het idee om er een heerlijke paprikasoep mee te gaan maken. Voor extra smaak roosterde ik de groenten eerst in de oven en ik gaf de soep wat extra’s met een schepje chermoula. Chermoula is een Marokkaans kruidenmengsel dat voor van alles en nog wat gebruikt wordt, zoals het marineren van vlees maar het is ook lekker op een stukje stokbrood of in de soep! Deze gele paprikasoep met chermoula is extra lekker met zelfgemaakt breekbrood of focaccia.
Ingrediënten en bereidingswijze gele paprikasoep met chermoula
Voor een grote pan soep:
- 700 gram gele paprika
- 250 gram zoete aardappel, geschild
- 2 tenen knoflook
- 1 rode ui
- 5 bosuitjes
- olijfolie
- 1,5 liter kippenbouillon of groentenbouillon
- peper en zout
- verse peterselie
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de paprika en zoete aardappel in blokjes.
- Pel de ui en snijd in partjes.
- Leg de groenten en de ongepelde tenen knoflook op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Hussel goed zodat alles bedekt is met olie.
- Rooster de groenten 30 minuten in de oven.
- Snijd de bosui in dunne ringetjes.
- Verhit een eetlepel olijfolie in een grote soeppan. Fruit de bosui tot deze zacht is.
- Voeg de geroosterde groenten toe, knijp de teentjes knoflook uit de schilletjes en doe in de pan en voeg de kippenbouillon toe .
- Breng aan de kook.
- Haal van het vuur af en pureer de soep glad met de staafmixer.
- Breng op smaak met zout en peper en garneer met verse peterselie en de chermoula.
Chermoula:
- 20 gram verse koriander
- 1,5 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- een theelepel zout
- een snufje cayennepeper
- 3 eetlepels olijfolie
Doe alles in een hoge maatbeker en pureer de chermoula tot een smeuïg geheel.