Indiase bloemkool met chapati’s

IMG_9267Het kan natuurlijk niet anders. In mijn Cookbook Friday moet minstens één boek van Jamie Oliver staan. Ik ben fan! Ik vind hem zo inspirerend en veelzijdig. Hij heeft al ontzettend veel goede dingen voor elkaar gekregen op scholen en maakt mensen bewust. Ik vind de manier waarop hij met eten omgaat en hoe hij zich ervoor inzet dat iedereen goed eet, bewonderenswaardig. En dus staan er aardig wat boeken van Jamie op mijn boekenplank. 

IMG_9271

Dit recept komt uit ‘Jamie’s Super Food voor elke dag‘. Een dik kookboek met prachtige foto’s en recepten voor een healthier en happier leven. Volgens Jamie is het zijn meest persoonlijke boek en hij is hiervoor op ontdekkingsreis gegaan om meer te weten te komen over voeding en gezondheid. Hij laat met dit boek zien dat je met alledaagse producten ontzettend goed gezond kunt eten én ook nog eens heel lekker! Daar heb je geen chiazaad of tarwegraspoeder voor nodig.

Dit gerecht is ook weer zo smakelijk! Het is voedzaam, bevat ontzettend veel groenten en heeft een lekkere fris pittige dressing voor erbij. Ik maakte, ook volgens Jamie’s recept, ook nog volkoren chapati’s voor erbij. Reken maar dat je hiervan smult!

Voor 4 personen

Bloemkool

  • 2 grote bloemkolen
  • 1/2 ananas (600 gram)
  • olijfolie
  • 1 volle theelepel (van elk) venkelzaad en mosterdzaad
  • 30 gram geschaafde amandelen
  • 1 blik kikkererwten (400 gram), uitgelekt
  • 1 afgestreken theelepel gemalen kurkuma
  • 2 afgestreken theelepels mild kerriepoeder
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 citroen
  • 2 theelepels mangochutney
  • 200 gram yoghurt
  • peper en zout
  • eventueel: verse rode peper

Chapati’s

  • 250 gram volkorenmeel + extra voor bestuiven
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • 150 ml water

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Snijd de bloemkolen in roosjes en leg ze in een grote braadslede.
  3. Schil de ananas, verwijder de harde kern en snijd in blokjes van ongeveer 3 cm.
  4. Doe de ananas bij de bloemkool en schep om met het venkel- en mosterdzaad, 2 eetlepels olijfolie en peper en zout.
  5. Zet dit 20 minuten in de oven.
  6. Doe de geschaafde amandelen en kikkererwten erbij, schep goed door elkaar en zet nog 10 minuten in de oven.
  7. Doe ondertussen de bloem voor de chapati’s met een snuf zeezout in een grote kom.
  8. Maak een kuiltje in het midden en doe er de olijfolie en het water bij.
  9. Meng dit door elkaar met een vork.
  10. Stort het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het tot een soepel geheel.
  11. Verdeel in 12 balletjes en rol elk balletje uit tot een cirkel of ovaal.
  12. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de chapati’s 1 minuut aan elke kant.
  13. Houd ze warm op een bord bedekt met aluminiumfolie.
  14. Rooster de kurkuma en het kerriepoeder een paar minuten in een droge koekenpan op laag vuur.
  15. Doe de specerijen met de koriandersteeltjes in de blender.
  16. Schil en snijd de gemberwortel in plakjes en doe ze samen met het citroensap, de chutney en de helft van de yoghurt in de blender.
  17. Draai het tot een glad mengsel en schep dan de rest van de yoghurt erdoor.
  18. Breng de dressing op smaak met peper en zout en giet in een grote schaal.
  19. Leg de bloemkool op de dressing en bestrooi met de in ringetjes gesneden rode peper en koriander.
  20. Serveer met de chapati’s.

 

  1. IMG_9272
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s