2 bereidingen voor zoete aardappel met taleggio: risotto en gevulde aardappel
Zoete aardappel is een alleskunner! Ik vind het echt een superlekkere groente en het combineert hartstikke goed met veel smaken. Gisteren maakte ik zoete aardappel met taleggio uit de oven. Hierbij serveerde ik gehaktballetjes en een eenvoudige salade met gekaramellisseerde ui. Taleggio is een zachte, licht pittige korstkaas uit Noord-Italië en hij smelt fantastisch door gerechten. Vandaag maakte ik met de overgebleven zoete aardappel en de rest van de taleggio een heerlijke herfstige risotto. Zo eet je, als je op dag 1 genoeg maakt, 2 dagen iets anders met dezelfde basis. Deze 2 bereidingen voor zoete aardappel met taleggio zijn heerlijk en gevarieerd!
Ingrediënten en bereidingswijze zoete aardappel met taleggio
Wat heb je nodig voor 4 personen:
Zoete aardappel met taleggio
- 1 kg zoete aardappel, gewassen
- 1 uitje, gesnipperd
- een paar takjes tijm
- 60 gram roomboter
- 80 gram taleggio, in blokjes
- 1 ei
- peper en zout
- extra: bakpapier
- Prik de zoete aardappel rondom in met een vork. Dit hoeft niet heel diep.
- Maak het bakpapier nat, knijp het uit en leg elke aardappel op een stuk bakpapier dat groot genoeg is om eromheen te vouwen. Vouw het papier losjes om de aardappel, leg het in een magnetronbestendige schaal.
- Pof de aardappels op 900 watt gaar. Ik had 2 hele grote aardappels en deed er een kwartier over maar controleer iedere keer na 5 minuten of ze zacht zijn. Dit kun je doen door er met een vork in te prikken. Is de aardappel nog hard, dan zet je hem weer 5 minuten in de magnetron.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
- Smelt 20 gram roomboter in een koekenpan, fruit de ui en doe er 1 tl tijm bij.
- Haal de aardappels voorzichtig uit het bakpapier en halveer ze. Schep het kruim eruit maar laat een randje zitten.
- Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie en zet de halve aardappels erin.
- Prak het kruim met 40 gram boter, het uimengsel, het ei en de kaas. Breng op smaak met peper en zout.
- Schep het mengsel in de aardappels, bestrooi met tijm en bak in 20 tot 30 minuten goudbruin.
Ingrediënten en bereidingswijze risotto met zoete aardappel en taleggio
Risotto met zoete aardappel en taleggio
- Basisrecept risotto
- Overgebleven zoete aardappel, in stukjes
- 80 gram taleggio
- een paar takjes tijm
- peper en zout
- Parmezaanse kaas
- Geroosterde walnoten
- Bereid de risotto zoals beschreven in het basisrecept.
- Zodra de risotto bijna gaar is, voeg je de zoete aardappel toe.
- Blijf bouillon toevoegen en roeren tot de risotto gaar is.
- In plaats van de Parmezaanse kaas, doe je nu de taleggio samen met de boter bij de risotto.
- Breng op smaak met peper en zout en de tijm.
- Serveer direct met Parmezaanse kaas en de geroosterde walnoten.
2 bereidingen voor zoete aardappel met taleggio
Zo zie je maar dat als je efficiënt inkoopt, je 2 dagen kunt eten van hetzelfde gerecht maar dan op een andere manier. Makkelijk, economisch en smakelijk! Ik hoop dat ik je met deze 2 bereidingen voor zoete aardappel met taleggio heb geïnspireerd om vaker zulke combi maaltijden te maken! Doe jij het weleens? Bewust koken met restjes?