Zalm uit de oven met venkel, prei en granaatappel
Inhoudsopgave
Recept voor de feestdagen: Zalm uit de oven met venkel, prei en granaatappel
De aanloop naar Kerst heeft voor mij altijd iets bijzonders: donkere dagen, gezelligheid in huis, kerstversieringen die langzamerhand overal tevoorschijn komen. Het is mijn favoriete tijd van het jaar! Dat zie je terug in de gerechten, deze zalm uit de oven met venkel, prei en granaatappel is hartstikke feestelijk!
Feestelijke gerechten om van te genieten
Gelukkig geniet mijn gezin met mij mee en hebben mijn zoontjes zelfs al mini kerstboompjes in hun kamers. Natuurlijk ben ik vanwege mijn blog al wat langer in feeststemming omdat ik al volop lekkere recepten aan het bedenken ben, maar zelfs zonder blog kun je niet om al het lekkers heen dat nu al in de supermarkten ligt. Door te kiezen voor vis aan één stuk, ga je gelijk voor een indrukwekkend en gerecht dat er heel feestelijk uitziet. Gelukkig is dit recept voor zalm uit de oven heel makkelijk te bereiden!
Ga voor verse ingrediënten bomvol smaak
Met verse ingrediënten zet jij de lekkerste gerechten op tafel. Ziet zo’n heel stuk zalm er misschien lastig uit, niets is minder waar. Het bereiden van een groot stuk vis in de oven is zeer eenvoudig.
Tafel vol feestelijke gerechten
Ik maakte alvast de zalmzijde uit de oven met venkel, prei en granaatappelpitjes en verschillende heerlijke bijgerechten zoals gevulde uien, hasselback aardappels (die je kant en klaar vindt in het Delicieux assortiment) en een fijne spruitjes bimi traybake. Om het je extra makkelijk te maken, heeft Lidl een speciale bestelservice voor de feestdagen. Zo kun je de zalmzijde van tevoren bestellen en tussen 21 en 24 december afhalen in het filiaal van jouw keuze. Ik vind dat top omdat ikzelf soms best een beetje zenuwachtig word als ik een bepaald product voor de feestdagen wil kopen en ik niet zeker weet of ze het nog hebben. Herkenbaar? In ieder geval neemt Lidl dat stukje kerststress voor je weg en kun je gewoon volop genieten van een gouden aanloop naar de feestdagen!
Ingrediënten en bereidingswijze zalmzijde uit de oven met venkel, prei en granaatappelpitjes
- 1 zalmzijde
- 2 venkels
- 2 preien
- 250 ml Griekse yoghurt
- 20 gram dille
- 40 gram kappertjes
- 1 biologische citroen
- 1 granaatappel
- olijfolie
- zout en peper
- een verpakking hasselback aardappels (Delicieux)
Aan de slag
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Spoel de zalmzijde af en dep goed droog. Bestrooi deze met peper en zout en leg op de bakplaat.
- Bereid vervolgens de hasselback aardappels volgens de verpakking. Ik bereidde ze in de Airfryer op 200 graden en in 20 minuten.
- Maak de preien schoon en snijd in ringetjes. Snijd dan de venkel in parten en verwijder de harde kern.
- Schep de groenten om met 2 eetlepels olijfolie en leg ze naast de zalm op de bakplaat.
- Bestrooi tenslotte de groenten met peper en zout.
- Bak de zalm en groenten in 20 minuten gaar.
- Maak ondertussen de yoghurtsaus. Doe daarvoor de yoghurt met de kappertjes, fijngesneden dille en rasp van een citroen in een kom en meng door elkaar.
- Breng op smaak met peper en zout en een scheutje citroensap.
- Maak de granaatappel schoon en houd de pitjes apart.
- Bestrooi de zalmzijde met venkel en prei met de granaatappelpitjes en serveer met de yoghurtsaus.
Ingrediënten en bereidingswijze gevulde uien
- 1 netje roze uien
- peper en zout
- 3 el olijfolie
- 2 el kruidenroomkaas
- 30 gram paneermeel of vers broodkruim
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1 teentje knoflook
- Verwarm de oven of Airfryer voor op 200 graden Celsius.
- Pel de uien en snijd de onderkant recht af zodat de uien rechtop kunnen staan.
- Snijd zo’n 1,5 cm van de bovenkant af en zet de uien in een ovenschaal.
- Bestrooi de uien vervolgens met peper en zout en besprenkel met 2 el olijfolie.
Rooster ze, afhankelijk van de grootte, in 20 tot 50 minuten gaar. In de Airfryer gaat het sowieso sneller dan in de oven. - Laat ze iets afkoelen en lepel dan het binnenste deel van de uien eruit. Laat 2 schillen zitten.
- Hak de vulling fijn en meng dit dan met de kruidenroomkaas.
- Meng het paneermeel met 1 eetlepel olijfolie, de peterselie, peper en zout en een geperst teentje knoflook.
- Doe de vulling in de uien en verdeel het paneermeel mengsel erover.
- Rooster nog 10 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
Ingrediënten en bereidingswijze spruitjes en bimi traybake
- 500 gram spruitjes
- 500 gram bimi of broccoli
- 2 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- 2 el olijfolie
- 3 rode uien
- peper en zout
- optioneel: pistachenoten
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
- Snijd de broccoli in roosjes en die in smalle repen.
- Schil ook de ui en snijd deze in partjes.
- Leg de groenten op de bakplaat, bestrooi met peper en zout en verdeel de fijngehakte kruiden erover.
- Besprenkel met de olijfolie en schep goed om.
- Rooster de groenten in 30 – 40 minuten goudbruin en gaar.
- Schep de groenten op een schaal en bestrooi eventueel met wat gehakte pistachenoten.
Tips:
- Het is mogelijk om alles in de oven te bereiden.Verlaag dan de laatste 20 minuten de temperatuur naar 180 graden. Houd rekening met een iets langere bereidingstijd van de aardappels en de groenten.
- Indien je houdt van wat zachtere prei en venkel,blancheer deze dan even 5 minuten in kokend water voordat je ze op de bakplaat legt. Laat ze wel goed uitlekken.