Zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette

Zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette

Vandaag stuurde mijn man me een appje met de vraag: ‘hebben we nog een lekkere wijn?’. Nou hebben we altijd nog wel een paar goede flessen wijn liggen (uit de hand gelopen hobby) maar daar hoort natuurlijk wel een passend gerecht bij. Ik had al het idee om zalm te eten en ik had nog bloemkool dus ik was snel klaar qua keuze voor ingrediënten. Maar wat zou ik ermee doen? Om weer eens wat anders te doen koos ik voor een zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette. We dronken hier een heerlijke Chardonnay bij die het gerecht echt aanvult!

Vette vis voor omega 3 vetzuren

Het is trouwens een goed idee om één keer per week een vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines te eten. In vette vis zitten omega 3 vetzuren en dat heeft je lijf nodig maar kan het niet zelf maken. Met dit mooie gerecht is zalm eten heerlijk en ik gaf er nog een extra touch aan met gebakken kappertjes. Dat zilte geeft het gerecht nog even een extra boost. We hebben echt gesmuld en ik bedacht me dat dit ook eigenlijk best al wel een kerstwaardig gerechtje is. Maar eigenlijk is dit gewoon het hele jaar door lekker! Oh ja, ik at er ook nog sperzieboontjes bij die ik nog overhad van gisteren en nu even kort bakte in de roomboter. Zalig!

Zalm met bloemkoolpuree

Zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • staafmixer

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 240 ml melk
  • 240 ml slagroom
  • 75 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • 60 gram instant aardappelpuree
  • 1 eetlepel kappertjes
  • handje rucola
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 4 zalmfilets met huid

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Snijd de bloemkool in roosjes. Houd 350 gram apart en leg de rest op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Besprenkel met olijfolie en rooster in 20 à 25 gaar.
  • Doe voor de beurre noisette 50 gram roomboter in een pan en laat al roerend op middelhoog vuur smelten. Blijf roeren tot de boter een goudbruine kleur krijgt. Giet hem dan in een kommetje en zet apart.
  • Bak de kappertjes een paar minuten in de pan van de beurre noisette. Zet apart.
  • Verhit wat boter en olijfolie in een koekenpan en bak de zalm op de huid rustig gaar. Breng op smaak met zout.
  • Kook 350 gram bloemkool gaar in de melk en room en bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg nog 100 gram van de geroosterde bloemkool toe, een teentje geperste knoflook, een klontje boter en mix dit met een staafmixer tot een gladde puree. Roer de aardappelpuree erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep wat bloemkoolpuree op een bord, strooi er wat kappertjes over en wat van de geroosterde bloemkool.
  • Leg de zalm erbij en maak het af met wat rucola.
  • Geniet van deze zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette met een lekkere wijn erbij. Bijvoorbeeld een mooie Chardonnay.

Nog meer lekkere recepten met zalm maken?

Ik ben gek op zalm en mijn mannen zijn dat gelukkig ook! Daarom staat het hier regelmatig op tafel zodat we er heerlijk van kunnen smullen. Maak ook eens één van de volgende recepten:

Ga jij deze zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 



12 gedachten over “Zalm met bloemkoolpuree en beurre noisette”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.