Het basisrecept voor kleine taartjes – zelf tartelettes maken
Ik volg niet vaak bakworkshops. De afgelopen jaren heb ik zelf behoorlijk wat ervaring opgedaan op bakgebied en vaak is dan het niveau van een workshop bakken te laag. Maar toen ik de kans kreeg om op uitnodiging bij patisserie Petit Gateau een workshop tartelettes maken wilde volgen, hoefde ik niet lang na te denken. We gingen aan de slag om kleine taartjes te maken met verschillende vullingen zoals citroencrème en uitgangspunt voor deze heerlijke gebakjes is natuurlijk het deeg! Want alleen met een perfecte bodem bereik je het gewenste effect. En nu kan ik het ook met jullie delen: het basisrecept voor kleine taartjes – zelf tartelettes maken!
Inhoudsopgave
Passie voor bakken
Met een select gezelschap werden we op deze warme middag verwelkomd in de bakkerij voor de workshop kleine taartjes bij Petit Gateau. Samen met Mariëtte van Zoetrecepten, Susan van Smulpaapje en tegenwoordig ook blog Carpefckndiem en Rutger van Heel Holland Bakt en Rutger Bakt mocht ik de fijne kneepjes van de overheerlijke kleine taartjes leren. Het is gewoon zo tof als je mensen met dezelfde passie bij elkaar zet! We hebben allemaal best al wat basiskennis maar toch krijg je dan weer super fijne tips die ervoor zorgen dat je bakresultaat nog beter wordt.
Patisserie Petit Gateau Amsterdam
Petit Gateau is ontstaan vanuit een passie en juist zo’n mooi verhaal maakt het bijzonder. Meike woonde in Parijs met haar gezin en besloot op een dag haar droom waar te gaan maken: het openen van een patisserie. Na het volgen van de benodigde opleidingen en stages in sterrenrestaurants, was het dan zover! Ze opende haar eigen patisserie in Parijs waar ze ook workshops gaf. De minimini’s waar ze nu zo bekend om staat, ontstonden per toeval na het vinden van een doos kleine bakringen. De minimini’s werden een groot succes en de tartelettes danken de bijnaam aan de eerste klant die ze kocht.
Boek ‘kleine taartjes’
In 2012 verhuisde Meike met haar gezin weer terug naar Nederland en opende een Petit Gateau in Amsterdam. Naast een vestiging in de Haarlemmerstraat is er ook een in de foodhallen. Iedere maand worden er zo’n 30000 minimini’s gemaakt naast andere lekkernijen zoals croissants en grote tartes. Ook hier kun je er terecht voor workshops en zo stond ik er op een warme dinsdagmiddag ook om de heerlijke minimini’s te maken! Met het basisrecept voor kleine taartjes – zelf tartelettes maken, zoals in het boek ‘kleine taartjes‘ staat, kun je eindeloos variëren qua vulling. Alles wordt helder en duidelijk uitgelegd in het boek zodat je zelf aan de slag kunt om te genieten van heerlijke kleine taartjes in jouw favoriete smaak.
Het basisrecept voor kleine taartjes – zelf tartelettes maken
Zelf kleine taartjes maken is helemaal niet moeilijk! Je hebt er wel speciale bakringen voor nodig maar als je die niet hebt, kun je een grotere tarte van 22 cm maken. Zorg ervoor dat je het deeg niet te lang kneed en dat je het zo min mogelijk aanraakt met je handen. Dat klinkt raar maar als je het deeg niet met je vingertoppen door elkaar mengt maar met je volledige handen, wordt het te warm en dat komt de brosheid van het deeg niet ten goede. Invetten van de bakvormpjes is trouwens niet nodig. Er zit voldoende boter in het deeg en het krimpt iets tijdens het bakken. Zorg ervoor dat je het deeg goed koelt voordat je het verwerkt en bakt. Zo krijg je het mooiste resultaat. In het boek krijg je nog volop andere recepten voor heerlijke vullingen. Zoals een chocoladevulling of maak tartelettes met gekarameliseerde noten. Er staan ontzettend veel leuke en smakelijke receptideeën in. Waar ga jij jouw kleine taartje mee vullen?
Het basisrecept voor kleine taartjes – zelf tartelettes maken
Equipment
- bakringen van 6 cm en een uitsteker van 8 à 9 cm
Ingrediënten
Deeg – Pâte sablée
- 120 gram bloem
- 50 gram poedersuiker
- 20 gram amandelmeel
- mespunt zout
- 75 gram koude roomboter
- 1 biologisch ei
Instructies
- Doe de bloem met de poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom.
- Verdeel de roomboter in blokjes en wrijf die met je vingers door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg ontstaat.
- Kluts het ei. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangend geheel. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je wat bloem toe, als het te droog is, voeg je wat ei toe.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
- Kneed het deeg nog even goed door en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van ongeveer 3 mm.
- Steek rondjes uit met een uitsteker en druk het voorzichtig in de bakring en tegen de randen aan.
- Snijd deeg dat boven de ring uitsteekt netjes met een mes weg en prik wat gaatjes in de bodem.
- Zet de taartjes voor het bakken nog een half uur in de koelkast.
- Bak de taartjes waarvan je de vulling niet mee bakt met een steunvulling in 8 minuten op 170 graden Celsius en met vulling zo’n 25 minuten.
Meer kleine taartjes of tartelettes maken
Met dit basisrecept voor kleine taartjes kun je alle kanten op! Deze taartbodem leent zich voor heel veel verschillende smaken en vullingen zodat je eindeloos kunt variëren. Kijk maar eens bij deze heerlijke recepten!
- MANGO ANANAS TARTELETTES
- TARTELETTES MET RABARBER EN LIMONCELLO APPELS
- CHOCOLADETARTELETTES MET KASTANJECREME
- CHOCOLADE TAARTJES MET BLOEDSINAASAPPEL
Bewaar dit recept op Pinterest
Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.
22 gedachten over “Het basisrecept voor kleine taartjes – zelf tartelettes maken”
Geef een reactie
Hi, ze zien er super schattig en smakelijk uit.
Maar nog even over die bakringen. Hoeveel taartjes ongeveer maak je met een recept?
Ik las bij jouw recept, 12 stuks. Moet je dan 12 ringen in huis hebben? Das best een boel.
Groetjes, Tessa
Hoi Tessa, je moet dan inderdaad 12 ringen hebben van 6 cm. Dus het zijn wel kleine taartjes. Maar daarom heb ik 1 grote gemaakt
Nou, het ging mij meer om het feit waar láát ik ze! hahah. Al mijn kastjes zitten al zo vol.
Dat probleem ken ik haha! Ik heb ook al zoveel!
Ik heb 6 bakringen gekocht. Voor mijn geldt ook ruimte gebrek zowel in mijn keukenkastjes als mijn oven. De taartjes worden nu in rondes gebakken.
Groet, Danielle
In rondes bakken is altijd een goed idee! En ze zijn gelukkig ook zo lekker dat dat geen probleem is haha.
Zo leuk dit! Ik ga dit een keer maken 😀
Leuk Suus! Ik ben benieuwd waarmee je ze gaat vullen!
Hallo, wat leuk deze mini taartjes. Het boek heb ik mij al aangeschaft, maar waar zou ik de kleine vormpjes kunnen bestellen ?
Alvast bedankt voor jou reactie.
Dankjewel! Bij grote bakwinkels zoals Bouwhuis kun je ze bestellen. En anders kun je ook tartelette vormpjes gebruiken. Veel bakplezier!!
Hoe lang kan ik deze gevulde taartjes beware. Als ik ze zaterdag maak ( gevuld ) zijn ze zondag nog lekker of is het hele taartje zacht geworden.
hoi Nicole,
dan zijn ze zeker nog lekker! De bodem wordt wel iets minder krokant maar smakelijk zijn ze nog steeds. Als je de mogelijkheid hebt, kun je ook op de dag zelf de vulling erin spuiten. Afhankelijk van het soort vulling natuurlijk. Groetjes Deb
ziet er heerlijk uit!
wil gaag opeen van de workshops komen
tot gauw
els
Dankjewel Els! Ik geef helaas zelf geen workshops maar je mag me altijd alles vragen!
Hallo, als ik de bodems bak in de kleine vormpjes dan zakken de randen helemaal in, wat doe ik verkeerd?
Hoi Evert, heb je het deeg goed gekoeld? In principe moet dit deeg gewoon zonder steunvulling omhoog blijven. Je kunt voor de zekerheid de vormpjes met het deeg ook nog koelen voor je ze bakt. Succes!
Zou je dit ook in een bakvorm voor cupcakes kunnen maken? Die hebben dezelfde afmeting als een bakring van 6 cm
hoi Lize, dat kan prima. Wel goed invetten en met bloem bestuiven zodat je ze er makkelijk uit kunt halen. Of eventueel een bakpapiertje op de bodem leggen. Groetjes Debbie
Als ik de binnenkant in smeer met chocolade blijft het bakje dan krokant?
Hi Ryanne, als je de chocolade tempereert, blijft het bakje krokant. Anders blijft de chocolade vloeibaar en is dat van invloed op de knapperigheid. Tempereren van chocolade is niet heel moeilijk, hiervoor kun je bijvoorbeeld de uitleg van Rutger Bakt bekijken. groetjes Debbie