Wild zwijn met chocolade

Wild zwijn met chocolade

Als ik dit eet, waan ik me weer in ItaliĆ«. Het is zo’n fantastisch smaakvol gerecht en heel bijzonder door de chocolade. Wild zwijn met chocolade oftwel cinghiale in dolceforte is een gerecht dat stamt uit de Renaissance en werd vroeger gemaakt met honing in plaats van chocolade. Chocolade was toentertijd nog niet verkrijgbaar maar inmiddels wel en het zorgt voor een intense smaak van de saus met rozijnen en pijnboompitten. Wij aten deze wild zwijn met chocolade in een restaurant in Toscane met uitzicht op de heuvels en het was de meest fantastische maaltijd ooit! Mocht je ooit in Trequanda zijn, reserveer dan een tafel bij Il conte matto om dit gerecht zelf in de Toscaanse sferen te proeven!

wild zwijn met chocolade

Wijn spijs

Het liefst drink je er een Brunello di montalcino bij, dit gerecht vraagt om een mooie krachtige wijn. Erbij serveer je polenta of een lekkere homemade pappardelle. Wat mij betreft is dit echt een topper tijdens het kerstdiner maar met een etentje maak je ook beslist indruk met dit gerecht. Bestel de wild zwijn poulet bij de slager want dit hebben ze niet standaard in het assortiment en begin een dag van tevoren zodat het vlees goed kan marineren. Het is het zeker waard! Laat je me weten wat je ervan vindt?

Ingrediƫnten en bereidingswijze wild zwijn met chocolade

  • 1 kilo wild zwijn poulet
  • 1 wortel
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 1 selderijstengel
  • 50 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 eetlepels rozijnen
  • gekonfijte citroen
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 2 kruidnagels
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 glazen rode wijnazijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 1,5 liter rode wijn
  • 500 ml bouillon
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  1. Snijd het vlees in grote blokjes van ongeveer 5 x 5 cm en dep goed droog.
  2. Doe het wild zwijn met een blaadje laurier in een kom, bestrooi met wat peper, doe er 4-5 eetlepels rode wijnazijn bij en schenk er wijn bij tot het volledig onder staat.
  3. Laat het vlees minstens een nacht marineren in de koelkast.
  4. Haal het wild zwijn uit de marinade en dep goed droog met keukenpapier. Gooi de marinade niet weg! Zet het vlees apart.
  5. Snipper de ui en snijd de wortel en bleekselderij fijn.
  6. Verwarm wat olijfolie in een grote braadpan met dikke bodem en fruit de groenten.
  7. Voeg vervolgens het vlees toe en bak een paar minuten aan.
  8. Bestrooi met peper en zout en strooi er wat bloem over.
  9. Giet er dan een glas van de marinade over en laat op hoog vuur verdampen.
  10. Zet het vuur vervolgens laag en giet de bouillon erbij. Vul eventueel aan met de marinade als het vlees niet onder staat.
  11. Leg het deksel op de pan en laat het wild zwijn minstens 2 uur zachtjes stoven. Roer af en toe.
  12. Maak ondertussen de dolceforte saus.
  13. Rasp de chocolade en meng dit met de rozijnen, pijnboompitten, gekonfijte citroen, een in stukken gescheurd laurierblaadje, kruidnagels, een snufje nootmuskaat, suiker en een glas rode wijn azijn. Laat dit net zo lang staan als tot het wild zwijn gaar is.
  14. Voeg tenslotte de dolceforte saus toe aan het wild zwijn en meng goed door elkaar.
  15. Laat de wild zwijn met chocolade nog een paar minuten stoven en serveer dan direct.

Nog meer fancy vleesgerechten

Ga jij dit wild zwijn met chocolade maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Vind je dit bericht leuk? Deel en / of like het dan op social media


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll Up

Vind je dit leuk? Vertel het verder :-)