Tompouce taart maken
Zelf tompouce taart maken is een goed idee! Met dit recept maak je niet alleen een mooie tompouce taart maar ook een hele lekkere! Volgens mij is iedereen wel dol op tompouce. Ik ook, maar ik had ze nog nooit zelf gebakken. Terwijl het altijd zo lekker is en helemaal niet moeilijk!
Tompouce taart maken met bladerdeeg
De korst van de tompouce taart maak je net als een gewone Het was even puzzelen omdat je natuurlijk geen bovenkant uit 1 stuk moet hebben. Zodra je dan de taart aan gaat snijden, floept alle vulling eruit. Google is dan echt je beste vriend want ik kwam er al snel achter dat ik dan bovenop een soort molen van deeg moest maken. Er zijn natuurlijk ook veel recepten te vinden op internet voor tompoucen en ik kwam uit bij het recept van Heel Holland Bakt. Ik heb het iets aangepast zodat ik er goed een taart van kon maken. Deze tompouce taart ziet er erg leuk uit en het is natuurlijk ook heel lekker!
Vulling voor de tompouce taart
De vulling van deze tompouce taart bestaat uit Zwitserse room. Dit maak je door slagroom door banketbakkersroom te mengen. Eerst maak je de banketbakkersroom. Laat dit volledig afkoelen en zorg ervoor dat de room dezelfde temperatuur heeft als de slagroom voordat je beide door elkaar mengt. Zo voorkom je dat het mengsel gaat schiften. Daarnaast heb ik bewust gekozen voor kant en klaar glazuur omdat dit voor iedereen verkrijgbaar is en wat harder opdroogt. Anders heb je glaceerfondant nodig of royal icing. Gewoon glazuur van poedersuiker en water blijft vrij vloeibaar en loopt dan van je driehoeken af. Het is niet moeilijk om deze tompouce taart te maken, maar neem er wel de tijd voor. Dan kun je daarna lekker genieten!
Varieer met de kleur van het glazuur
Ik heb voor deze tompouce taart gekozen voor klassiek roze glazuur, maar wat denk je van een gele variant voor Pasen? Decoreer met paaseitjes voor een extra leuk effect. En wie kent niet de oranje tompouce voor Koningsdag. Deze tompouce taart maak je in een handomdraai geschikt voor dit oerHollandse feest! Varieer er lekker op los en geniet vooral van dit gebak.
Tompouce taart maken
Equipment
- spuitzakken
- kartelmondje
Ingrediënten
- 2 verpakkingen bladerdeeg Tante Fanny1 losgeklopt ei
- 350 milliliter melk
- 1/2 vanillestokje
- 100 gram suiker
- 35 gram custardpoeder
- 500 gram slagroom
- 3,50 gelatine blaadjes
- 1 zakje Dr. Oetker glazuur witroze kleurstof
- naar wens: frambozen of aarbeienjam
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd met behulp van een bakring of bord 2 ronde cirkels uit het bladerdeeg.
- Leg beide cirkels op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd 1 van de cirkels in 10 driehoeken. Leg de driehoeken met tussenruimte op de bakplaat.
- Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg en bestrijk met losgeklopt ei. Bak het bladerdeeg in 20 minuten goudbruin en knapperig.
- Als het deeg tijdens het bakken teveel omhoog komt, druk het dan voorzichtig wat platter met een theedoek (kijk uit voor je handen). Laat het bladerdeeg afkoelen.
- Start nu met de zwitserse room. Week de gelatine minstens 10 minuten in een bak met koud water. Meng vanille, 35 gram suiker en melk door elkaar.
- Doe het custardpoeder in een schaaltje en schenk een scheutje melk er bij. Klop goed door tot een egaal papje.
- Breng de melk, vanille en suiker aan de kook.
- Schenk een beetje warme melk bij het custardpapje, klop even door en schenk terug in de pan. Breng weer aan de kook en laat het kort pruttelen tot het ingedikt is.
- Stort de banketbakkersroom op een plaat en dek af met plasticfolie. Laat volledig afkoelen. Dit kan in de koelkast.
- Klop 250 gram slagroom met 20 gram suiker stijf. Spatel de slagroom door de banketbakkersroom.
- Knijp de gelatine uit en smelt met aanhangend water in een pannetje op laag vuur. Roer de gelatine door de Zwitserse room. Zet afgedekt 10 minuten in de koelkast.
- Klop de resterende slagroom stijf met 45 gram suiker.
- Meng de inhoud van het zakje glazuur met enkele druppels kleurstof tot je de gewenste kleur hebt. Breng het glazuur zo netjes mogelijk aan op de bladerdeegdriehoeken. Laat even opstijven.
- Pak nu de bladerdeegcirkel. Bestrijk naar wens met wat jam.
- Verdeel vervolgens netjes de Zwitserse room erover. Dit gaat het beste met een spuitzak waarmee je grote cirkels spuit. Je begint aan de buitenkant. Maak de zijkanten glad met een (palet) mes dat je warm maakt onder de warme kraan.
- Doe de stijfgeslagen slagroom in een spuitzak met kartelmondje en spuit 10 grote toeven op de rand van de taart. Hier komen de driehoeken op te liggen.
- Leg de bladerdeegdriehoeken hier als een molen op. Decoreer de tompoucen taart met de resterende slagroom.
Hou je van bakken met kant en klaar (blader)deeg? Kijk ook eens bij:
- Crostata di ciliegie (kersentaart)
- APPEL AARDBEIENFLAPPEN
- ZOETE BLADERDEEGTAARTJES MET ASPERGES EN PERZIK
- Het originele tompouce recept van Heel Holland Bakt vind je hier.
5 gedachten over “Tompouce taart maken”
Geef een reactie
Ik ben gek op tompoucen! Mijn site heet niet voor niks ‘Maudgeniet.nl’; hier kan ik enorm van genieten.. Ik bewaar dit recept voor tijdens mijn zwangerschapsverlof.. Dan ga ik me toch weer vervelen, hihi.
Oke. Dit wil ik nu eten. NU!
Hahaha klaar? Bakken maar!