speculaaskoeken met hazelnoten uit het makkelijke bakboek

Speculaaskoeken met hazelnoten uit het Makkelijke bakboek

Terwijl ik dit schrijf, komt het met bakken uit de hemel. De herfst heeft officieel zijn intrede gedaan en hoewel ik liever een zonnetje aan de hemel zie, heeft dit weer ook wel weer wat. Gezellig spelletjes doen samen, film kijken én natuurlijk wat lekkers bakken! Voor mij gaat er niets boven koekjes, taart of cake bakken op een druilerige dag. Mijn jongens hebben inmiddels ook al de smaak te pakken en komen regelmatig naar me toe met de mededeling dat ze willen bakken. Hoe fijn is het dan dat Rutger van den Broek weer een nieuw bakboek heeft gemaakt?! Rutger begon zijn carrière als winnaar van de eerste Heel Holland Bakt en heeft inmiddels 7 bakboeken op zijn naam staan! En nu dus een hele toegankelijke! Deze speculaaskoeken met hazelnoten uit het makkelijke bakboek zijn super smaakvol en heerlijk bros.

speculaaskoeken met hazelnoten uit het makkelijke bakboek

100 toegankelijke bakrecepten

De titel zegt het eigenlijk al: het makkelijke bakboek staat vol toegankelijke recepten die laten zien dat bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Rutger maakte 100 recepten met weinig ingrediënten, zonder bijzondere keukenapparatuur of ingewikkelde technieken. Je zou misschien denken dat dat voor mij wellicht wat saai is omdat ik vaak bak maar niets is minder waar. Ik hou juist enorm van snelle, makkelijke recepten omdat je het even tussendoor kunt maken en niet heel lang hoeft te wachten op het resultaat! Natuurlijk hou ik ook van ingewikkeldere bakrecepten maar met een steeds drukker leven is dit wel een boek dat ik vaak pak!

speculaaskoeken met hazelnoten uit het makkelijke bakboek

Hoofdstukken op bakvorm

Wat ik erg leuk vind aan het boek is dat de hoofdstukken uitgaan van de soort bakvorm. Je hebt recepten van de bakplaat, in een cakeblik, springvorm, vierkante vorm, cupcakevorm, ovenschaal, bakjes & schaaltjes en zelfs uit de koekenpan. Uiteraard wordt er ook uitleg gegeven over de basis van het bakken en de basisingrediënten. De recepten zijn heel overzichtelijk en onderverdeeld in duidelijke stappen voorzien van smakelijke foto’s. Naast de speculaaskoeken met hazelnoten hebben we ook al de vanille koekjes en de frisse yoghurtcake uit het makkelijke bakboek gemaakt. De cake heeft Leandro helemaal zelf gemaakt! Een ideaal bakboek voor het hele gezin dus. Leandro houdt helemaal niet van lezen maar bakrecepten lezen doet hij zonder tegenzin! Win win dus 🙂

speculaaskoeken met hazelnoten uit het makkelijke bakboek

Speculaaskoeken met hazelnoten uit het Makkelijke bakboek

Deze speculaaskoeken met hazelnoten zijn trouwens echt waanzinnig lekker. Je blijft ervan eten dus eigenlijk zou ik ze niet meer moeten maken maar ik ga het zeker nog eens doen haha. Ze zijn natuurlijk ook al helemaal geschikt voor Sinterklaas maar maak ze vooral gedurende het hele jaar! In plaats van lichtbruine basterdsuiker heb ik bruine basterdsuiker gebruikt. Ik had geen lichtbruine basterdsuiker in huis. Het zal niet heel veel uitmaken maar in het recept volg ik Rutger’s recept.

Het makkelijke bakboek koop je bij de (online) boekhandel voor € 22,50

Speculaaskoeken met hazelnoten uit het Makkelijke bakboek

Recipe by Debbie
Servings

30

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

23

minutes

Met dit recept maak je 2 bakplaten vol heerlijke brosse speculaaskoeken met hazelnoten!

Ingrediënten

  • 175 gram roomboter, op kamertemperatuur

  • 140 gram lichtbruine basterdsuiker

  • rasp van 1/2 citroen

  • 1/2 ei, op kamertemperatuur en losgeklopt

  • 1/4 theelepel zout

  • 250 gram bloem

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden

  • Topping

  • 1/2 ei, losgeklopt

  • 160 gram hazelnoten, grof gehakt

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Doe de boter, lichtbruine basterdsuiker, citroenrasp, het ei en zout in een kom en meng deze. Dit kan met je handen of met een handmixer met deeghaken.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe en kneed alles tot een deeg.
  • Vorm bolletjes van het deeg met een doorsnede van 2,5 cm.
  • Leg ze op de bakplaat en druk ze plat tot ongeveer 1/2 cm dik.
  • Bestrijk het deeg met ei en strooi er wat gehakte hazelnoten over. Druk de hazelnoten iets aan.
  • Bak de koekjes in 18-23 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de speculaaskoeken na het bakken afkoelen op een rooster.

Tips

  • Deze koeken zijn ook heerlijk met amandelen

Gek op koekjes?

Maak ook eens één van de volgende recepten:

Bewaar het recept voor speculaaskoeken met hazelnoten uit het makkelijke bakboek

Met onderstaande foto kun je dit recept eenvoudig op Pinterest bewaren en snel terugvinden.

speculaaskoeken met hazelnoten uit het makkelijke bakboek

Ik heb dit bakboek van uitgeverij Carrera Culinair gekregen ter recensie. Dit artikel is gebaseerd op mijn oordeel. Meer informatie over samenwerkingen vind je in mijn disclaimer.

3 reacties

  1. Precies dit recept staat bij mij klaar om in oktober online te zetten. Ik maakte ze met amandelen en zijn inderdaad heel erg lekker. De recepten van Rutger lukken ook altijd. Is ook nogal fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.