Slof met pompoen bavarois en karamel

Slof met pompoen bavarois en karamel

Het is kerstvakantie! Dit jaar is het een hele rustige, luie vakantie want door de lockdown is alles dicht en worden de kerstdagen in minimale mate gevierd. Maar dat is misschien ook weleens lekker. Gewoon rustig aan doen, heel veel koekjes bakken en mensen ermee blij maken! En verder gaan we heel veel kerstfilms kijken, de lego sorteren en spelletjes doen haha. Het wordt een kerst om nooit te vergeten! Bovendien hebben we nu extra veel tijd om uitgebreid te bakken en daar is deze slof met pompoen bavarois en karamel perfect voor!

Slof met pompoen bavarois en karamel
Slof met pompoen bavarois en karamel

Gespreid bakken

Is het geen plaatje? Dit recept voor een slof met pompoen bavarois en karamel levert je een geweldig gebakje op! Het bestaat uit meerdere onderdelen die je ook op andere momenten kunt maken. Zo kun je de karamelsaus een aantal dagen eerder bereiden, de bavarois moet toch de vriezer in en kan dus eerder gemaakt worden en de sloffenbodem blijft ook wel even goed. Dus je kunt het gewoon spreiden tussen de spelletjes, kerstfilms en gezelligheid door maken! Een lekkere taart hoort er sowieso bij tijdens de kerstdagen!

Slof met pompoen bavarois en karamel

Slof met pompoen bavarois en karamel

Voor deze feestelijke slof heb je pompoenpuree nodig. In Amerika verkopen ze dat gewoon in blik maar in Nederland is dat nog niet verkrijgbaar. Geen nood, het is makkelijk zelf te maken. Kook blokjes geschilde pompoen gaar, pureer het en laat afkoelen. Dat is het. Je kunt het ook invriezen voor een volgende keer en anders gebruik je de rest als saus voor de pasta of maakt er soep van. Ik hou van verspillingsvrij en gooi zelden iets weg. Vaak kun je makkelijk iets anders maken met restjes en ondanks de toch wel vaak overdadige kerstdagen qua eten, maak ik ook dan vaak restjes op.

Slof met pompoen bavarois en karamel

Porties 8 personen

Equipment

  • Sloffenring
  • bolvormige siliconenvorm
  • suikerthermometer

Ingrediënten

sloffenbodem

  • 250 gram BrandNewCake taartbodem / koekjes mix
  • 80 gram roomboter
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 ei losgeklopt

Pompoen bavarois

  • 75 ml water
  • 225 + 25 gram suiker
  • 4 eiwitten
  • 8 blaadjes gelatine
  • 200 gram pompoenpuree
  • 2 el pumpkin pie spices
  • 450 gram slagroom

karamel

  • 100 gram suiker
  • 45 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 50 ml room op kamertemperatuur
  • snuf zout

Garnering

  • 250 ml slagroom
  • 25 gram suiker
  • speculaasjes verkruimeld

Instructies

  • Meng de mix met de roomboter en een half ei. Verpak het deeg in plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Steek de bodem met een sloffenring uit en leg op een bakplaat.
  • Meng de amandelspijs met de andere helft van het ei en verdeel dit over de bodem van de slof. Laat hierbij een rand van ongeveer 1 cm vrij.
  • Bak de sloffenbodem in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Verwijder de sloffenring en laat afkoelen.
  • Week de gelatine minstens 10 minuten in koud water en klop de slagroom stijf. Zet deze in de koelkast.
  • Klop de eiwitten met 25 gram suiker stijf en breng ondertussen het water met 200 gram suiker aan de kook. Wanneer de temperatuur 120 graden heeft bereikt, schenk je dit in een dun straaltje al kloppend toe aan de eiwitten.
  • Voeg de uitgelekte gelatine toe en klop tot de kom weer koud voelt.
  • Doe er nu de pompoenpuree en pumpkin pie spices bij en spatel tenslotte de slagroom erdoor.
  • Vul de siliconenvorm met de bavarois en maak de bovenkant glad. Zet de vorm dan een uur in de vriezer. De bavarois die over is, kun je gebruiken als dessert.
  • Verhit voor de karamelsaus de suiker met 2 el water in een sauspan op middelhoog vuur. Laat de suiker volledig smelten, roer niet in de pan, schud hooguit af en toe.
  • Als de suiker helemaal egaal goudbruin is, voeg je klontje voor klontje de boter toe. Roer met een houten spatel. 
  • Neem de pan van het vuur en voeg in een dun straaltje de room al roerend toe.
  • Tot slot voeg je nog een snufje zout toe. Laat het afkoelen, de karamel zal tijdens het afkoelen nog dikker worden.
  • Haal de pompoen bavarois uit de vriezer en druk de bollen voorzichtig uit de vorm. Verdeel ze netjes over de sloffenbodem.
  • Klop ondertussen de slagroom met de suiker stevig en spuit dit decoratief tussen de bollen.
  • Garneer met karamelsaus en verkruimelde speculaasjes. Bewaar de slof in de koelkast en serveer op kamertemperatuur.

Notities

Je hebt mogelijk teveel deeg, teveel pompoen bavarois en teveel karamelsaus. Geen ramp want van het deeg bak je lekkere koekjes, de bavarois is heerlijk als dessert en je kunt het ook invriezen en de karamelsaus blijft eeuwen goed!

Dol op karamel

Ik ben er gek op! Karamel! Het is magisch dat je zoiets van alleen suiker kunt maken. Misschien moet je even oefenen om precies de juiste kleur onder de knie te krijgen maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. En kun je er zoveel verrukkelijke taarten, gebakjes, desserts en meer mee maken! Kijk maar eens bij deze recepten:



3 gedachten over “Slof met pompoen bavarois en karamel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.